ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ε.Ε.: Οι «πρόθυμοι» συζητούν για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία

Ο Ερντογάν επιμένει σε ενεργό συμμετοχή στη συμμαχία της Ε.Ε. μέσω της αμυντικής βιομηχανίας

Kathimerini.gr

Κορυφώνονται οι διεργασίες εντός της Ευρώπης για την «επόμενη ημέρα» στην Ουκρανία στο πλαίσιο αναζήτησης «εγγυήσεων ασφαλείας» για τη βιωσιμότητα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής και στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου, στη σκιά των απειλών για «πάγωμα» της στήριξής του από τις ΗΠΑ. Διόλου τυχαία, μία ημέρα μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη συμμετοχή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας διοργάνωσαν χθες τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των συζητήσεων των «27» τον πρόεδρο της Τουρκίας και τους πρωθυπουργούς Βρετανίας, Καναδά, Νορβηγίας και Ισλανδίας.

Πρόκειται για εκείνους που αποτελούν τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων», που προέκυψε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μίνι συνόδων στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία την Τετάρτη, στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο Γάλλος πρόεδρος προσκαλεί τους υπουργούς Αμυνας Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Πολωνίας, σύμφωνα με πηγές από το Ελιζέ.

Στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης βρέθηκε το «φιλόδοξο» σχέδιο της Φον ντερ Λάιεν «επανεξοπλισμού της Ευρώπης» REARM Europe, ύψους έως και 800 δισ. ευρώ, για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Στη συνάντηση, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι τα σχέδιά της θα βοηθήσουν την Ευρώπη να προστατεύσει «τους λαούς, τα εδάφη και τις περιουσίες μας» και θα συμβάλουν «στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της γενναίας Ουκρανίας».

«Επρόκειτο για συνάντηση συντονισμού», υπογράμμισαν αρμόδιες πηγές σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εν λόγω χώρες αποτελούν –πλην της Ισλανδίας– συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, τα ευρωπαϊκά σχέδια άμυνας και οι ξεχωριστές ανάγκες κάθε κράτους-μέλους θα γίνουν σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, εξηγούν ευρωπαϊκές πηγές, καθώς σκοπός του Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα ήταν να παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ στόχους που θα ξεπερνούν κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω από το «τρέχον» 2% των συνεισφορών των συμμάχων κατ’ απαίτηση του Αμερικανού προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν οι τρόποι που η Κομισιόν μπορεί να συνεργαστεί με τρίτες χώρες στους τομείς άμυνας και βιομηχανικής παραγωγής. «Φυσικά, πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες Ελλάδας και Κύπρου για την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας, ειδικά στον αμυντικό τομέα, που και χθες δεν έκρυψε –μέσω σχετικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου– την επιδίωξη να μετάσχει ενεργά στην «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης. «Η προηγμένης τεχνολογίας αμυντική βιομηχανία μας είναι έτοιμη να συμβάλει στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Tο REARM Europe δίνει δυνατότητες, είτε μέσω του «εργαλείου» δανειοδότησης ύψους 150 δισ. είτε μέσω της εθνικής «ρήτρας εξαίρεσης» των αμυντικών δαπανών από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, στα κράτη-μέλη να «αγοράσουν ό,τι θέλουν από όπου θέλουν», σχολιάζει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Και ενώ και οι «27» συμφωνούν ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία χρειάζεται να αναπτυχθεί άμεσα, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να «επανεξοπλιστεί» χωρίς αμερικανικά στρατιωτικά προϊόντα. Αυτό, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιδιώξουν συμφωνίες εξαγοράς όπλων ή μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και ως «μέσο» διαπραγμάτευσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρούν αρμόδιες πηγές, που ξεκαθαρίζουν ότι αναμένεται εξειδίκευση των προτάσεων της Κομισιόν στο πλαίσιο της «λευκής βίβλου» για την άμυνα, στις 19 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση