
Kathimerini.gr
Με την τακτική μαστίγιο και καρότο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να διαχειριστεί τρία μείζονα γεγονότα, οι εξελίξεις των οποίων κυριαρχούν στη διεθνή διπλωματία: τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η τακτική του είναι πανομοιότυπη: αρχικά απειλεί και στη συνέχεια προχωρά σε κινήσεις κατευνασμού.
Από τις απειλές για κυρώσεις στους επαίνους για τον Πούτιν
Επειτα από ένα κύμα ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων στην Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη προς την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη Ρωσία με επιβολή τραπεζικών κυρώσεων και δασμών «έως ότου επιτευχθεί τελική συμφωνία για την ειρήνη».
Σε ανάρτησή του, η οποία απευθυνόταν τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο, έγραψε: «Καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ευχαριστώ!» Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η Ρωσία “σφυροκοπεί” την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, εξετάζω έντονα το ενδεχόμενο να επιβάλω μεγάλης κλίμακας τραπεζικές κυρώσεις, άλλες κυρώσεις και δασμούς στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και τελική συμφωνία για την ειρήνη».
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι «ευκολότερο να συμφωνήσει με τη Ρωσία» για μια τελική διευθέτηση του πολέμου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ουκρανία, λέγοντας πως «πρέπει να αναλάβει δράση και να τελειώσει τη δουλειά».
«Πάντα είχα καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Θέλει να τελειώσει τον πόλεμο και θα είναι γενναιόδωρος», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο όπως συχνά πυκνά παραδέχεται ότι έχει τακτική επικοινωνία.
Μυστικές επαφές με τη Χαμάς
Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ήδη από την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, απειλούσε τη Χαμάς ότι θα τη συντρίψει και πως η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κόλαση, αν δεν απελευθερώσει τους ομήρους της 7ης Οκτωβρίου.
Δηλωμένος ως ο πιο στενός και πιστός σύμμαχος του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή διαπραγμάτευσης –άτυπης μεν, αλλά ουσιαστικής– με τη Χαμάς.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για υποθέσεις ομήρων (special presidential envoy for hostage affairs) Ανταμ Μπέλερ, συνάντησε εκπροσώπους της Χαμάς στην Ντόχα του Κατάρ με στόχο να συνδράμει την απελευθέρωση των ομήρων που ακόμη κρατά η οργάνωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Sky News, Washington Post), o Μπέλερ, χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με το Ισραήλ, φέρεται να πρότεινε στη Χαμάς να απελευθερώσει δέκα ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του Ινταν Αλεξάντερ, ενός 21χρονου Ισραηλινού στρατιώτη με αμερικανική υπηκοότητα. Ως αντάλλαγμα, προσέφερε μια δίμηνη παράταση της εκεχειρίας.
Οι κινήσεις αυτές πιθανόν έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ –πληροφορίες μιλούν για «σοκ»–, που νιώθει αμήχανα στην παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης με αυτόν τον άμεσο τρόπο και χωρίς τη συμμετοχή της στη διαπραγμάτευση. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θα ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ούτε να εκδηλώσει τη διαφωνία της με τρόπο που θα μπορούσε να διαρρήξει τις διμερείς σχέσεις.
Μια επιστολή για τα πυρηνικά του Ιράν
Ανάλογες εντυπώσεις έχει προκαλέσει και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου στο δίκτυο Fox Business Network ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν και πως για τον σκοπό αυτό έχει ήδη στείλει επιστολή στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που στην προηγούμενη θητεία του απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στην επιστολή του προς την ιρανική ηγεσία γράφει ότι «ελπίζω ότι θα διαπραγματευτείτε, γιατί θα είναι πολύ καλύτερα για το Ιράν». «Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του Ιράν: στρατιωτικά ή να κάνεις μια συμφωνία», είπε επίσης. «Θα προτιμούσα να κάνω μια συμφωνία, γιατί δεν επιδιώκω να βλάψω το Ιράν. Είναι υπέροχοι άνθρωποι».
Η Τεχεράνη πάντως, μέσω της διπλωματικής της αποστολής στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την επιστολή του Αμερικανού προέδρου, ενώ δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, το Nour News, πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, μετέδωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, όσον αφορά την πρότασή του για συνομιλίες.
«Το μοτίβο Τραμπ στην εξωτερική πολιτική: συνθήματα, απειλές, προσωρινά μέτρα και οπισθοχώρηση!», αναφέρει το δίκτυο σε ανάρτηση στο X. Και εξήγησε γιατί:
«Για το Ιράν: πρώτα είπε ότι δεν θέλει αντιπαράθεση, μετά υπέγραψε μια (πολιτική άσκησης) μέγιστης πίεσης, μετά επέβαλε νέες κυρώσεις και τώρα μιλά για αποστολή μιας επιστολής προς την ηγεσία με πρόσκληση για διαπραγματεύσεις! Τίποτε περισσότερο από ένα επαναλαμβανόμενο σόου της Αμερικής».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, επιμένει. Δήλωσε ότι «κάτι θα συμβεί με το Ιράν πολύ σύντομα» και πως ελπίζει ότι θα είναι «μια ειρηνευτική συμφωνία που θα εμποδίσει τον αντίπαλο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».