ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε: Καταδικάζουμε το επικαιροποιημένο ρωσικό πυρηνικό δόγμα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ζήτησε εκ νέου από τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας του «μπλοκ»

Kathimerini.gr

Την απόλυτη καταδίκη για το επικαιροποιημένο ρωσικό πυρηνικό δόγμα εξέφρασε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ σημείωσε ότι δεν έγινε τυχαία η ανακοίνωση με τη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης 1.000 ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο», τόνισε ο Ζοσέπ Μπορέλ «την πρόθεση της Μόσχας να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως εξαιρετικά «ανεύθυνη». «Δεν νομίζω επίσης ότι έγινε τυχαία σήμερα» ανέφερε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της σημερινής ημέρας».

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Μπορέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου συμβουλίου υπουργών Αμυνας της Ε.Ε που προήδρευσε ο ίδιος, ενώ κάλεσε εκ νέου την Ε.Ε να «ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες» και μάλιστα, με πιο ταχύ τρόπο καθώς αυτό δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, αλλά κυρίως την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια οικονομική ένωση, είναι μια πολιτική ένωση και έχει πολιτικές ευθύνες έναντι της ασφάλειας και της άμυνας» σημείωσε ο Μπορέλ για να προσθέσει ότι «πρέπει οι Ευρωπαίοι να απολαμβάνουν ασφάλειας» καθώς είναι «πλέον κάτι σπάνιο σε έναν όλο και πιο δύσκολο κόσμο».

Για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, άλλωστε, «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

«Η τύχη της Ουκρανίας θα προσδιορίσει τη μοίρα μας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε εκ νέου για τη στήριξη που παρέχουν στη Μόσχα τρίτες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και πλέον, η Κίνα.

«Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή κατά 80% της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τα διπλά προϊόντα και την τεχνολογία» συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει ότι η Μόσχα χωρίς αυτή τη στήριξη δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο.

Απέφυγε πάντως να συνδέσει τα περιστατικά με τη διακοπή λειτουργίας υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας, αλλά και μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας με τη Ρωσία. Και μπορεί να παραδέχθηκε ότι το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα από τους υπουργούς Άμυνας, ωστόσο ο Μπορέλ τόνισε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους του και θα «έβαζε λάδι στη φωτιά» εάν συνέδεε τα περιστατικά αυτά με τη Μόσχα και την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Χαρακτήρισε δε «περιορισμένη» τη χρήση καθώς αφορά μόνο 300 χλμ εντός ρωσικού εδάφους, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε εκφράσει την ευχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκά κράτη.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατηγόρησε ευθέως την Ουγγαρία για το «μπλόκο» σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη (EPF) και τη στήριξη της Ουκρανίας, που όμως όπως είπε θα συνεχιστεί, καθώς η πλειοψηφία των κρατών μελών και κυρίως η Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία σήμερα -όπως είπε αναφερόμενος στη συνάντηση των αντίστοιχων υπουργών Εξωτερικών στη Βαρσοβία- προχώρησαν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Κιέβου.

REUTERS/Kacper Pempel

Ερωτηθείς για το εάν νιώθει πως η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι προτάσεις του συνήθως απορρίπτονταν από τα κράτη μέλη, ο Μπορέλ ανέφερε γελώντας πως αν και «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής παραμένει εθνική αρμοδιότητα», ωστόσο, «η Ε.Ε πραγματικά χρειάζεται μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας» και κάποιον, που θα πρέπει να τη συντονίζει.

Ο Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία υπουργών Αμυνας υπέγραψαν πολιτική επιστολή πρόθεσης για την ανάπτυξη κοινών αμυντικών πρότζεκτ. Αν και στην εν λόγω επιστολή δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις, ωστόσο αποτελούν ισχυρό «πολιτικό μήνυμα» εκ μέρους αρκετών κρατών μελών του «μπλοκ».

Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) επισημαίνει μάλιστα ότι τα κράτη μέλη είναι πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους, με τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες να φτάνουν τα 326 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9% του ΑΕΠ της Ε.Ε) το 2024.

Παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι εθνικές προσπάθειες από μόνες τους δεν επαρκούν, προκειμένου η Ε.Ε να προετοιμαστεί κατάλληλα ως προς την συλλογική της άμυνα σημείωσε ο Μπορέλ.

Αυτό εξάλλου επισήμανε νωρίτερα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε –που μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση- σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την παραγωγή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» και για την αναβάθμισή της.

«Ευτυχώς, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε συνεργάζονται στενά ώστε να διασφαλίσουν ότι η διατλαντική βιομηχανική βάση θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε για να τονίσει ότι βασικός στόχος όλων είναι «η Ουκρανία να επικρατήσει».

Υπογράμμισε παράλληλα τους κινδύνους που θέτει για την διατλαντική ασφάλεια η «εμπλοκή» τρίτων χωρών στον πόλεμο υπέρ της Μόσχας: του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, αλλά και της Κίνας. «Ο Πούτιν θα πρέπει να πληρώσει» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X