ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Να πείσουμε από κοινού τη Ρωσία για μια δίκαιη ειρήνη»

Τι είπε στην ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Ανήμερα της επετείου συμπλήρωσης 1.000 ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο να απευθύνει ομιλία σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεο-σύνδεσης, ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνεχιζόμενη στήριξη και τόνισε ότι η Ουκρανία, ολόκληρη η Ευρώπη και οι σύμμαχοι στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο θα έχουν πετύχει μόνο εάν «εμποδίσουν τον Πούτιν να καταλάβει» τη χώρα του, αλλά και να υπερασπιστούν από κοινού την ελευθερία όλων των Ευρωπαϊκών εθνών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε να «πιέσει σκληρά» τον Ρώσο πρόεδρο και να του στερήσει «χρήματα και δύναμη», προκειμένου να αναγκαστεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.

«Ο Πούτιν δεν εκτιμά τους ανθρώπους ή τους κανόνες. Εκτιμά μόνο τα χρήματα και την εξουσία. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να του στερήσουμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι για να προσθέσει ότι «κανείς δεν μπορεί να απολαύσει ήρεμα νερά εν μέσω καταιγίδας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει ο πόλεμος δίκαια».

Στην εξάλεπτη συνολικά παρέμβασή του, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε να ενισχύσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, που έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με την προσθήκη 11.000 στρατιωτών από την Βόρεια Κορέα που πολεμούν στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι έκανε μάλιστα λόγο για την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Σημείωσε ωστόσο, ότι ακόμα και με τη στήριξη της Βορείου Κορέας, ο Πούτιν παραμένει «μικρότερος» από ό,τι «οι ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης».

Σε μια έμμεση κριτική στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς – που ενόψει εκλογών και σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – δεν αποφασίζει την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, o Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται εκλογές ή κάτι αντίστοιχο… ο Πούτιν επικεντρώνεται στη νίκη. Δεν θα σταματήσει μόνος του. Όσο περισσότερο χρόνο έχει, τόσο θα δυσχεραίνουν οι συνθήκες».

Παράλληλα, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς τη συνέχιση όλων των προσπαθειών και της στήριξης του Κιέβου και στρατιωτικά από την Ε.Ε, καθώς όπως ισχυρίστηκε «χωρίς σημαντικούς παράγοντες, η Ρωσία δεν θα έχει κίνητρο να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε συγκεκριμένα, τις καταστροφές ρωσικών αεροπορικών βάσεων και εμπρηστικών ενεργειών εναντίον χώρων αποθήκευσης ρωσικού στρατιωτικού υλικού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε δύο φορές από τους ευρωβουλευτές, τόσο στην έναρξη όσο και με τη λήξη της ομιλίας του. Παρόντες ήταν οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ευρωομάδων, ωστόσο από τη σημερινή συνεδρίαση έλειπαν οι ευρωβουλευτές ακροδεξιών και φιλορωσικών κομμάτων της ευρωομάδας «Ευρώπη των Κυρίαρχων Ευνών», που σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, είχαν προγραμματίσει μια συνάντηση.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου επιτευχθεί «ελευθερία και πραγματική ειρήνη» αλλά και «για όσο διάστημα χρειαστεί». Ανέφερε παράλληλα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μια «βάναυση, απρόκλητη και παράνομη επίθεση στην Ουκρανία (…) Η θυσία του ουκρανικού λαού τις τελευταίες 1000 ημέρες δεν είναι μόνο για εκείνους, αλλά για την ελευθερία και τον τρόπο ζωής κάθε Ευρωπαίου» τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Οποιαδήποτε πραγματική ειρήνη πρέπει να οικοδομηθεί με βάση αυτή την αρχή: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των ηγετών των πολιτικών ομάδων επαναβεβαίωσαν τη σταθερή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καλώντας την ηγεσία της Ε.Ε να παραδώσει τα απαραίτητα όπλα για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στον απόηχο των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες ώστε να συνεχίσει να παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αρκετοί ηγέτες των ομάδων επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα.

Κλείνοντας τη σύνοδο, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι η ουκρανική σημαία θα κυματίζει παράλληλα με την ευρωπαϊκή σήμερα στα κτίρια του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση