Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η πρόθεση «επανεκκίνησης» των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση που εξέπεμψε η Αγκυρα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας –πριν από ακριβώς μια εβδομάδα– βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες.
Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι η επιθυμία της Αγκυρας να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να δίνει τα «εργαλεία» εκείνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πιέσουν την Αγκυρα να διατηρήσει το «θετικό μομέντουμ» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και να επανεξετάσει τη στρατηγική της στο Κυπριακό.
Εν αναμονή των εκθέσεων
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία επιστρέφει «δυναμικά» στην ευρωπαϊκή ατζέντα το φθινόπωρο. Εκτός από την καθιερωμένη έκθεση προόδου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να συντάξει ξεχωριστή έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να επανεξετάσουν ίσως τις «πιο σημαντικές σχέσεις για την Ε.Ε.» υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, της συνάντησης δηλαδή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –για την οποία αναμένουν να ενημερωθούν εκτενώς από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη– όσο και για τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, μετά και την πρόσφατη πρώτη συνάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, μία από τις βασικές διαφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αγκυρα παραμένει ωστόσο η προσέγγισή της σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
«Οχι» ευρωβουλευτών
«Φρένο» στην επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισηγούνται πάντως οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε έκθεση που ενέκριναν χθες και μάλιστα με πλειοψηφία (47 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 12 αποχές) αναφέρεται ότι «η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να εκκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες», ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη «να διερευνηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας μέσω ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου».
Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ που τόνισε ότι η αναβίωση της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα συμβεί έπειτα από γεωπολιτικό παζάρι, αλλά όταν οι τουρκικές αρχές επιδείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».
Στο εν λόγω κείμενο –που παραπέμπεται πλέον στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Σεπτεμβρίου– επιβεβαιώνεται παράλληλα ότι «η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος για θέματα ασφάλειας».
Οι ευρωβουλευτές καλούν, εξάλλου, την Τουρκία να επικυρώσει άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες και πως η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία μιας άλλης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».