ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θρίλερ με την «αυτομόληση» Αμερικανού στρατιώτη στη Βόρεια Κορέα

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Kathimerini.gr

Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα. Θα μπορούσε να είναι σενάριο διπλωματικού θρίλερ που θα προκαλούσε πονοκέφαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη σύμμαχό τους, Νότια Κορέα. Ιδίως σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, που αυξάνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και εντείνει την πολεμική ρητορική του.

Ο αμερικανικός στρατός αναγνώρισε τον στρατιώτη που πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη. Πρόκειται για τον οπλίτη Τράβις Κινγκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κινγκ «εσκεμμένα και χωρίς εξουσιοδότηση» πέρασε στη Βόρεια Κορέα, ενώ συμμετείχε σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας, σε συγκρότημα κτηρίων μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953 μέχρι σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση (στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) και συνεργαζόμαστε με τους ομολόγους μας (του Λαϊκού Στρατού της Κορέας) για την επίλυση του περιστατικού», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, συνταγματάρχης Ισαάκ Τέιλορ.

Ποιος είναι ο 23χρονος υπολοχαγός

Ο 23χρονος Κινγκ είναι ανιχνευτής ιππικού που κατατάχθηκε στον στρατό τον Ιανουάριο του 2021. Δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν στη Νότια Κορέα, ωστόσο στις 10 Ιουλίου αφέθηκε ελεύθερος μετά από κράτηση δύο μηνών σε φυλακές της χώρας. Είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του για επίθεση.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή του, οδηγήθηκε με συνοδεία σε αεροδρόμιο για να πετάξει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι συνοδοί του δεν μπόρεσαν να περάσουν μαζί του από σημείο ελέγχου ασφαλείας. Εκείνος δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροσκάφος με το οποίο επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Αντίθετα, έφυγε από το αεροδρόμιο και πήρε τον δρόμο για την ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας.

Ο Κινγκ πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που πέρασε στη Βόρεια Κορέα από το 1982 μέχρι σήμερα.

Η μητέρα του, Κλοντίν Γκέιτς, δήλωσε στο ABC News ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τον γιο της να κάνει κάτι τέτοιο. «Θα έπρεπε να έχει τρελαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τεταμένες σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Οι εντάσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον αυξάνονται, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν το 2019.

Οι συνομιλίες, συνολικά τρεις συναντήσεις, στο πλαίσιο των οποίων ο Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πέρασε την ίδια γραμμή την οποία πέρασε την Τρίτη και ο Κινγκ, έληξαν χωρίς διπλωματικές τομές.

Η Βόρεια Κορέα έχει διενεργήσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τρεις φορές φέτος. Κατηγορεί την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ ότι πυροδοτούν τις εντάσεις με στρατιωτικές ασκήσεις και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένου υποβρυχίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με πυρηνικές ικανότητες στο λιμάνι της Μπουσάν της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα, εκτόξευσε δοκιμαστικά περισσότερους από 90 πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις. Η αύξηση των δοκιμών έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη προετοιμασία πιθανής πυρηνικής δοκιμής. Θα πρόκειται για την πρώτη από το 2017.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Η σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ ενεργεί ως σύνδεσμος για τις ΗΠΑ.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία του Πενταγώνου αφορά στην ασφάλεια του στρατιώτη.

Ο Κινγκ βρίσκεται υπό κράτηση σε ένα αυταρχικό και μονοκομματικό καθεστώς που θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες θανάσιμο εχθρό.

Η αξία των στρατιωτικών πληροφοριών που θα μπορούσε να παράσχει ο Κινγκ στη Βόρεια Κορέα είναι άγνωστη. Ως στρατιώτης, δεν θα είχε πιθανότατα πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, και μόνο επειδή βρισκόταν σε στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ, μπορεί να είναι σε θέση να μιλήσει για τη διάταξη των βάσεων ή τις μονάδες και τον αριθμό των στρατευμάτων που βρίσκονται εκεί.

Επιπλέον, ως στρατιώτης και πολίτης των ΗΠΑ, ο Κινγκ αποτελεί επίσης για την Πιονγκγιάνγκ ένα δυνητικά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στην DMZ, δήλωσε ότι «συνεργάζεται με τους ομολόγους του Λαϊκού Στρατού της (Βόρειας) Κορέας για την επίλυση αυτού του περιστατικού». Δεν είναι γνωστό τι μπορεί να ζητήσει η Βόρεια Κορέα για να επιτρέψει την επιστροφή του Κινγκ πίσω στις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιήσει τον Κινγκ για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Αμερικανοί στρατιώτες στο παρελθόν έχουν αυτομολήσει στην πλευρά της Βόρειας Κορέας, κυρίως μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας. Έκτοτε, δεν υπήρξε αυτομόληση. Και δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιες ήταν οι προθέσεις του Κινγκ.

Άλλοι Αμερικανοί στη Βόρεια Κορέα

Ο τελευταίος Αμερικανός που είναι γνωστό ότι κρατείται από τη Βόρεια Κορέα ήταν ο Λόρενς Μπρους Μπάιρον, ο οποίος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, πέρασε από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τον Lowrance ότι εργαζόταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, των ΗΠΑ, αλλά τον άφησε ελεύθερο περίπου ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, με τη σουηδική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα να μεσολαβεί για την απελευθέρωση.

Η πιο διάσημη πρόσφατη περίπτωση Αμερικανού που κρατείται στη Βόρεια Κορέα ήταν εκείνη του Ότο Γουόρμμπιερ, Αμερικανού φοιτητή που επισκέφθηκε τη χώρα ως τουρίστας το 2016.

Η προγραμματισμένη πενθήμερη παραμονή του μετατράπηκε σε 17μηνη κράτηση, αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να κλέψει πολιτικό πανό από το ξενοδοχείο του.

Ο Γουόρμμπιερ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία αυτή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2017. Ωστόσο, η φυσική του κατάσταση ήταν κακή, με την Ουάσινγκτον να λέει ότι είχε υποστεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Πέθανε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.

Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση Αμερικανού στρατιώτη που πέρασε στη Βόρεια Κορέα ήταν του Τσαρλς Τζένκινς, λοχία του αμερικανικού στρατού που πέρασε στη χώρα το 1965, ενώ υπηρετούσε σε αμερικανική στρατιωτική μονάδα κοντά στην DMZ.

Ο Τζένκινς ισχυρίστηκε αργότερα ότι μετάνιωσε για την αποστασία του και απέδωσε στο αλκοόλ την απόφασή του.

Ενώ βρισκόταν στη Βόρεια Κορέα, εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικές ταινίες, δίδαξε στους Βορειοκορεάτες κατασκόπους Αγγλικά και περνούσε έως και οκτώ ώρες την ημέρα μελετώντας τα γραπτά των Βορειοκορεατών ηγετών.

Του επετράπη να φύγει από τη Βόρεια Κορέα το 2004, δύο χρόνια αφότου επετράπη στη σύζυγό του, Γιαπωνέζα υπήκοο που είχε απαχθεί από το σπίτι της στην Ιαπωνία το 1978, να φύγει από τη χώρα βάσει συμφωνίας μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του Τόκιο.

Πάντως, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση της κράτησης του Κινγκ, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι αποτελούν απάντηση στην άφιξη του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα και όχι στην υπόθεση του 23χρονου υπολοχαγού.

Με πληροφορίες από CNN, BBC, ABC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση