ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δορυφορικές εικόνες: Ο χάρτης της καταστροφής στη Γάζα

Νέες κατεδαφίσεις κτιρίων κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ - Τα σενάρια για «ουδέτερη ζώνη»

Kathimerini.gr

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν νέες κατεδαφίσεις κτιρίων κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, με τις καταστροφές αυτές να φτάνουν έως και το ένα χιλιόμετρο εντός του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press και εκθέσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι κατεδαφίσεις αυτές, έρχονται καθώς το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορά του με τη Γάζα, εντός του θύλακα. Η ισοπέδωση κτιρίων στα σύνορα αποτελεί μόνο ένα μέρος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ζημιές ή ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν καταγραφεί περίπου στα μισά κτίρια του συνόλου των κτιρίων της περιοχής.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η ουδέτερη ζώνη στα σύνορα αποτελεί ένα «αμυντικό μέτρο» για να μην επαναληφθεί μια επίθεση, όπως αυτή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ωστόσο, η πιθανή αυτή ζώνη θα βρίσκεται εντός της επικράτειας της Γάζας παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε μείωση του εδάφους του θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να απαντήσει στο αν πράγματι έχει ξεκινήσει η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα, τονίζοντας, ωστόσο ότι προχωρά στις «απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή ενός αμυντικού σχεδίου που θα παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ». Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι κατασκευάζεται μια «προσωρινή ζώνη ασφαλείας». Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, το εύρος των κατεδαφίσεων θέτει υπό αμφισβήτηση το πόσο προσωρινή θα είναι η πιθανή ουδέτερη ζώνη.

Ο χάρτης της καταστροφής στη Γάζα-1Η παραπάνω δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει τη Λωρίδα της Γάζας στις 9 Αυγούστου 2023 – Φωτ.: AP

Ο χάρτης της καταστροφής στη Γάζα-2Η παραπάνω δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024. Οι δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν νέες κατεδαφίσεις κατά μήκος μιας διαδρομής βάθους 1 χιλιομέτρου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ – Φωτ.: AP

Συρρικνώνεται η επικράτεια της Γάζας;

Η Γάζα έχει σύνορα σχεδόν 60 χιλιομέτρων με το Ισραήλ. Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης υπολογίζεται ότι θα αφαιρούσε περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Λωρίδα. Ενδεικτικά, η έκταση της Γάζας σήμερα, είναι συνολικά περίπου 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεγάλο μέρος της γης στη νοητή ουδέτερη ζώνη είναι γεωργική γη. Ωστόσο, κοντά στην πόλη Κιρμπέτ Κούζα (στο σημείο που τα σύνορα στρέφονται βορειοδυτικά) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs PBC που αναλύθηκαν από το Associated Press δείχνουν σημαντικές καταστροφές κτιρίων, τα οποία ισοπεδώθηκαν με μπουλντόζες σε μια περιοχή περίπου έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων. Λίγο περισσότερο από 4 χιλιόμετρα βορειότερα, αγροτικές εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε απλό χώμα, στο σημείο όπου θα βρίσκεται η πιθανή ουδέτερη ζώνη.

Βορειότερα βρίσκεται μια περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας. Εκεί, ισραηλινοί στρατιώτες που ετοίμαζαν εκρηκτικά για να κατεδαφίσουν δύο κτίρια κοντά στα ισραηλινά σύνορα σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο όταν ένας Παλαιστίνιος έριξε ρουκέτα σε τανκ που βρισκόταν εκεί κοντά. Η έκρηξη πυροδότησε τα εκρηκτικά και κατέρρευσαν και τα δύο διώροφα κτίρια πάνω στους στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ατόμων.

Ενα μεγάλο συγκρότημα αποθηκών έχει καταστραφεί ακριβώς νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, επίσης εντός της δυνητικής ουδέτερης ζώνης.

Ο χάρτης της καταστροφής στη Γάζα-3Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας. Με κόκκινο χρώμα, οι περιοχές με καταστροφές ή ζημιές σε κτίρια. Με γκρι χρώμα η πιθανή έκταση της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, εντός της επικράτειας του παλαιστινιακού θύλακα. Περίπου 2.850 κτίρια βρίσκονται εντός της ζώνης – Φωτ.: AP

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ ενημέρωσε τους δυτικούς συμμάχους τους και τα περιφερειακά αραβικά κράτη για τα σχέδιά του να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της ισραηλινής επικράτειας, σύμφωνα με Αιγύπτιους και δυτικούς διπλωμάτες. Η ενημέρωση αυτή, ωστόσο, δεν περιείχε λεπτομέρειες του σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή της είδησης για την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα προκάλεσε έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα καθώς φάνηκε ορατό το ενδεχόμενο νέας συρρίκνωσης παλαιστινιακών εδαφών. «Δεν υποστηρίζουμε καμία μείωση του εδάφους της Γάζας», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 25 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Associated Press σχετικά με τις δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν κατεδαφίσεις στην πιθανή ουδέτερη ζώνη. Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι αξιωματούχοι «έθεσαν στο Ισραήλ το ζήτημα της δημιουργίας νεκρής ζώνης».

«Θα πω ότι τους ξεκαθαρίσαμε το ίδιο πράγμα που έχουμε πει δημόσια, δηλαδή ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μείωση του μεγέθους του εδάφους της Γάζας», δήλωσε ο Μίλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X