Λίαν Έιμπραχαμ / The New York Times
Τουλάχιστον 33 κατεδαφίσεις κτιρίων με ελεγχόμενες εκρήξεις έχει πραγματοποιήσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, πέρα από τις χιλιάδες κτίσματα που καταστράφηκαν από εναέριους και επίγειους βομβαρδισμούς.
Τα κτίρια που κατεδαφίσθηκαν από το ισραηλινό μηχανικό ήταν τεμένη, σχολεία και ολόκληρα τμήματα κατοικημένων συνοικιών. Απαντώντας σε ερώτηση των Times, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι στρατιώτες του «εντοπίζουν και καταστρέφουν τρομοκρατικές υποδομές, συχνά ενσωματωμένες σε κατοικημένες ζώνες».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν μιλώντας ανώνυμα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει κτίρια κοντά στη συνοριακή γραμμή, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στο εσωτερικό της Γάζας, προλαμβάνοντας νέα επιχείρηση εισβολής όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.
Για την πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων αυτών, οι στρατιώτες εισβάλλουν στα κτίρια-στόχους τοποθετώντας νάρκες ή άλλα εκρηκτικά, προτού αποχωρήσουν και πυροδοτήσουν τους μηχανισμούς από ασφαλή απόσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί απομακρύνουν τους κατοίκους από τα κτίρια και τα γειτονικά τους κτίσματα. Σε ζώνες μαχών, όμως, οι ελεγχόμενες εκρήξεις και οι κατεδαφίσεις δεν στερούνται κινδύνων.
Την περασμένη εβδομάδα, 21 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς η μονάδα τους ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει εκρηκτικά με στόχο την κατεδάφιση οικοδομικού τετραγώνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών, πυροδοτώντας πρόωρα τα εκρηκτικά.
Οι στρατιώτες είχαν αναλάβει την εκκαθάριση της συνοριακής ζώνης, προκειμένου οι Ισραηλινοί κάτοικοι των κοινοτήτων κοντά στη Γάζα να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων.
Τεμένη και σχολεία
Σε ορισμένα από τα βίντεο κατεδαφίσεων, οι εκρήξεις μοιάζουν να έχουν στόχο υπόγειες σήραγγες της Χαμάς. Αλλα καταγράφουν την καταστροφή χώρων λατρείας, σχολείων του ΟΗΕ και πανεπιστημιακών κτισμάτων, όπως η κατεδάφιση του Πανεπιστημίου Ισράα στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή μετά την κυκλοφορία βίντεο της επιχείρησης.
Μετά τα ερωτήματα που έθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι για την κατεδάφιση του πανεπιστημίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό. Εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο είχε χρησιμεύσει ως κέντρο εκπαίδευσης μαχητών της Χαμάς και βιοτεχνία όπλων.
«Η προηγούμενη χρήση του ως κρησφύγετου μαχητών δεν δικαιολογεί τέτοια καταστροφή», λέει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μάρκο Σασόλι. «Τέτοιες κατεδαφίσεις πρέπει να γίνονται μόνο εάν κριθούν απόλυτα αναγκαίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο ισχύει για ένα πανεπιστήμιο, ένα κτίριο κοινοβουλίου, ένα τέμενος, σχολείο ή ξενοδοχείο στη μέση της Λωρίδας της Γάζας», συνεχίζει ο Σασόλι.
Για τους Παλαιστινίους, οι κατεδαφίσεις αποτελούν ένα ακόμη σύμβολο απώλειας και καταστροφής στη Γάζα. «Το σχέδιο του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Γάζα και να την καταστήσει αβίωτη και νεκρή.», λέει ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ.
Σε βίντεο, νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης ακούγεται να λέει: «Θα κατεδαφίσουμε 21 σπίτια στη μνήμη των νεκρών συμπολεμιστών μας». Ολοι οι στρατιώτες της μονάδας αρχίζουν να μετρούν ανάποδα από το δέκα, έως ότου οι φωνές τους καλυφθούν από τεράστια έκρηξη.