Kathimerini.gr
Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, πίσω από τη δολοφονία της κόρης του συμμάχου του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, με το Κίεβο από την πλευρά του να διαβεβαιώνει -μέσω συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.
Η κόρη του Ντούγκιν σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου στα περίχωρα της Μόσχας αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υποστήριξε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς και ότι οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν στην Εσθονία.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «πολιτική κρατικής τρομοκρατίας της Ουκρανίας», ενώ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κίεβο, ζητώντας να υπάρξει απάντηση από το Κρεμλίνο.
Η αρμόδια επιτροπή ερευνών της Ρωσίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η βομβιστική επίθεση «σχεδιάστηκε εκ των προτέρων και έγινε κατόπιν εντολής», προσθέτοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.
Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Κίεβο
Η Ουκρανία δεν είναι «εγκληματικό κράτος» όπως η Ρωσία, και επομένως δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, είχε δηλώσει την Κυριακή ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με αυτό», διαβεβαίωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι ρωσικές κατηγορίες κατά του Κιέβου πιθανώς στοχεύουν στη στρατολόγηση περισσότερων νέων για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Ποιος είναι ο Αλεξάντρ Ντούγκιν
Γεννημένη το 1992, η Ντούγκινα, όπως και ο πατέρας της, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη φιλοσοφία και τις πολιτικές επιστήμες.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πατέρας της Ντάρια Ντούγκινα, Ρώσος υπερεθνικιστής φιλόσοφος Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν», μπορεί να ήταν ο στόχος της επίθεσης. Πατέρας και κόρη επρόκειτο να επιστρέψουν από εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου με το ίδιο αυτοκίνητο, ωστόσο ο Ντούγκιν αποφασίσει να ταξιδέψει χωριστά την τελευταία στιγμή.
Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών. Η 30χρονη Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση.
Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντούγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.
Με πληροφορίες από REUTERS, THE GUARDIAN, ANADOLU