ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δολοφονία Κιρίλοφ: Τα κίνητρα πίσω από την εκδίκηση του Κιέβου

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Ρώσο στρατιωτικό που σκοτώνεται μακριά από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και του Κουρσκ. Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του

Kathimerini.gr

Ο Ρώσος αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των Πυρηνικών, Χημικών και Βιολογικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RKhBZ), έπεσε νεκρός σήμερα το πρωί στη Μόσχα.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά ηλεκτρικό σκούτερ, που είχε τοποθετηθεί δίπλα από την είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία εκείνος διέμενε, «έσκασε» τη στιγμή που ο Ρώσος αντιστράτηγος έβγαινε από την κατοικία του.

Πέρα από τον 54χρονο Κιρίλοφ, τη ζωή του έχασε κατά την επίθεση κι άλλο ένα άτομο το οποίο τον συνόδευε.

«Η χρονική στιγμή της επίθεσης δεν ήταν τυχαία, κάθε άλλο», γράφει ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Γκαλεότι. «Ο Κιρίλοφ είναι ο πιο υψηλόβαθμός Ρώσος αξιωματικός που σκοτώνεται από εχθρικά πυρά μακριά από την εμπόλεμη ζώνη», προσθέτει ο πολυγραφότατος Βρετανός συγγραφέας και ακαδημαϊκός, αναφερόμενος στις εμπόλεμες ζώνες του Ουκρανικού το οποίο συμπληρώνει τρία χρόνια συγκρούσεων τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ποιος ήταν ο Κιρίλοφ

Ο 54χρονος Κιρίλοφ είχε μπει στο στόχαστρο βρετανικών κυρώσεων ήδη από το 2017, λόγω των δραστηριοτήτων της RKhBZ (η οποία κατηγορείται ότι είχε εμπλοκή ακόμη και στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία) αλλά και εξαιτίας του ρόλου που ο ίδιος διαδραμάτιζε ως προπαγανδιστής όταν, για παράδειγμα, διέδιδε ψευδείς ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία φιλοξενεί μυστικά δυτικά βιολογικά πολεμικά εργαστήρια στο έδαφός της.

Μόλις χθες, μια ημέρα δηλαδή πριν από την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον του στη Μόσχα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) τον είχε καταδικάσει ερήμην, ως «υπεύθυνο για τη μαζική χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων» από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η πλευρά του Κιέβου, περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν κατά τη διάρκεια του πολέμου και τουλάχιστον τρεις έχουν μέχρι στιγμής πεθάνει, «χτυπημένοι» από τα απαγορευμένα χημικά που χρησιμοποιεί η ρωσική πλευρά. Ο λόγος για τοξικές ουσίες, όπως είναι για παράδειγμα η χλωροπικρίνη, τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις επιλέγουν, όπως καταγγέλλεται, να αξιοποιούν ως χημικά όπλα στα πεδία των μαχών.

Ο Κιρίλοφ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός που σκοτώνεται μακριά από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και του Κουρσκ τα τελευταία χρόνια, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 δηλαδή και έπειτα, πλην όμως δεν είναι ο μόνος.

Τους περασμένους μήνες πέθαναν και άλλοι Ρώσοι ιθύνοντες από εκρήξεις βομβών (κυρίως παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων): ο αξιωματικός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Βαλέρι Τρανκόφσκι ο οποίος είχε κατηγορηθεί από το Κίεβο ως εγκληματίας πολέμου για τον ρόλο του στους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων, ο επικεφαλής ασφαλείας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια Αντρίι Κορότκι, ο αξιωματικός των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Νικίτα Κλένκοφ, και ο Σεργκέι Γιεφσιούκοφ, άλλοτε διοικητής των φυλακών της Ολένιβκα όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου τον Ιούλιο του 2022. Δεν είναι σαφές εάν οι Ουκρανοί είχαν εμπλοκή σε όλες τις προαναφερθείσες δολοφονίες. Είναι σχεδόν βέβαιο ωστόσο, σύμφωνα με τον Γκαλεότι, ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «έβαλαν το χέρι τους» σε κάποιες από αυτές.

Κατά αυτόν τον τρόπο, βάζοντας στο στόχαστρο δηλαδή μεμονωμένους Ρώσους αξιωματικούς και διοικητές, η πλευρά του Κιέβου εκδικείται για τις επιθέσεις που συνεχίζουν να εξαπολύουν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της με drones, πυραύλους κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει ωστόσο και μια «πολιτική διάσταση» σε αυτές τις ουκρανικές επιχειρήσεις, όπως εξηγεί ο Γκαλεότι μέσα από τον ιστοχώρο του βρετανικού περιοδικού The Spectator.

Οι δολοφονίες του Ρώσου μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι τον Απρίλιο του 2023 και της Ντάρια Ντούγκινα τον Αύγουστο του 2022 (η οποία έχασε τη ζωή της σε επίθεση που είχε μάλλον ως στόχο όχι την ίδια αλλά τον πατέρα της, Αλεξάντερ Ντούγκιν) δεν ήταν αρκετές ώστε να αλλάξουν το πολεμικό κλίμα εντός των ρωσικών συνόρων. Αντιθέτως, μετέτρεψαν τους προαναφερθέντες σε «μάρτυρες» στα μάτια όσων υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πλέον, βάζοντας στο στόχαστρο εν ενεργεία διοικητές και αξιωματικούς, το Κίεβο επιδιώκει να αποθαρρύνει εκείνους από τους οποίους εξαρτάται άμεσα ο πόλεμος που συνεχίζει να διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, όπως εξηγεί ο Γκαλεότι.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχει άλλωστε απογοήτευση και κόπωση, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, και αυτές οι στοχευμένες ουκρανικές επιθέσεις κατά μεμονωμένων προσώπων θα μπορούσαν να επιτείνουν το κλίμα ανησυχίας υπονομεύοντας την πολεμική ρητορική της ρωσικής ηγεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση