Kathimerini.gr
Χωρίς πρόοδο έληξε η επτάωρη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Η τηλεδιάσκεψη, που αντικατέστησε την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία. Παρά την επιστολή εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέρ της πρωτοβουλίας, και παρά την νέα δυναμική παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην τηλεδιάσκεψη, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά δεν κάμφθηκαν. Οι «27» συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για μία κρίση «επικών διαστάσεων», που απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μίλησε με συναίσθημα για τον πόνο που βιώνει η χώρα του και απείλησε με βέτο το κοινού ανακοινωθέντος, μιλώντας για «πολύ δειλές» προτάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων να δράσουν από κοινού θα μπορούσε να πλήξει θανάσιμα το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εννιά χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση για το ευρωομόλογο εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης («επική», «πρωτοφανής» κ.ο.κ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Ωστόσο η καγκελάριος φάνηκε αμετακίνητη, μιλώντας (σύμφωνα με το Bloomberg) για μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η στάση της ήταν πιο εμφανώς αρνητική σε σύγκριση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Μαζί της συντάχθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μισέλ μίλησε για μία «σθεναρή, χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση», που ανέδειξε σημεία συμφωνίας αλλά και ασυμφωνίας.
Μήλον της έριδος αποδείχθηκε και ο ρόλος του ESM, έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην τηλεδιάσκεψη. O Κόντε, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή, ταιριάζουν σε ασυμμετρικά σοκ και η Ιταλία δεν τα χρειάζεται. Αντ’ αυτού, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ, να ζητηθεί από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν εντός δέκα ημερών μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε τη σημασία εξομάλυνσης της παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να «συντονίσουμε τις αποφάσεις μας για επιστροφή στην κανονικότητα» ώστε να μην πάνε χαμένα τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή της επιδημίας, αναφέροντας ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει να καταρτίσει τα σχετικά πρωτόκολλα με τη συνδρομή επιστημόνων και ειδικών.