ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρυξέλλες: Οι αγρότες επιστρέφουν… εναντίον της συμφωνίας Mercosur

Τουλάχιστον 200 αγρότες και 30 τρακτέρ από τη Βαλλονία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σήμερα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Τουλάχιστον 200 αγρότες και 30 τρακτέρ από τη Βαλλονία αναμένουν οι Αρχές του Βελγίου να κάνουν την εμφάνισή τους σήμερα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και περιμετρικά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Στο «στόχαστρο» των αγροτικών κινητοποιήσεων αυτήν τη φορά είναι η επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Mercosur).

Η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις λεγόμενες χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που διαρκούν από το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου εκπρόσωποι της Κομισιόν ανέφεραν ότι στην επικείμενη σύνοδο της ομάδας των G20 στη Βραζιλία είναι πιθανόν να κλείσει η εν λόγω συμφωνία, καθώς έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος.

Γιατί αντιδρούν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Ωστόσο οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών αντιδρούν ενάντια στη συμφωνία θεωρώντας ότι λόγω των διαφορετικών κριτηρίων που υπόκεινται τα προϊόντα τους –κυρίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που δεν επιβάλλεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής–, έναντι των εισαγόμενων θα ζημιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να πείσει την Κομισιόν να μην προχωρήσει στην εν λόγω συμφωνία, την οποία το Παρίσι εδώ και χρόνια δεν στηρίζει, σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στη «σκιά» της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και των σκληρών μέτρων και δασμών που αναμένεται να επιβάλει σε εισαγόμενα προϊόντα, η Ε.Ε. αναζητά πλέον επισταμένως την προώθηση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Ενδεχόμενο οι Mercosur να στραφούν στην Κίνα

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στη χθεσινή ακρόαση η επικείμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας ανέφερε πως, εάν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει με την εν λόγω συμφωνία, τότε θα βρεθούν άλλοι όπως η Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος μάλιστα πρόκειται να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία. Υπάρχει ορατό, δηλαδή, ενδεχόμενο οι χώρες της Mercosur να στραφούν στο Πεκίνο, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Για το «μπλοκ» η συμφωνία έχει και μια άλλη διάσταση που αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς η Ε.Ε. θα απαιτήσει από τις χώρες του Mercosur να δεσμευτούν έναντι συγκεκριμένων πολιτικών, όπως για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.

Στόχος παράλληλα είναι η δημιουργία «μηχανισμού» που θα επιτρέψει την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας εάν μια χώρα λάβει μέτρα που αντιβαίνουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Από την πλευρά τους, οι χώρες της Mercosur ελπίζουν να αποκτήσουν ρήτρες διασφάλισης σχετικά με την εισαγωγή ευρωπαϊκών οχημάτων και «περισσότερο περιθώριο ελιγμών στις δημόσιες συμβάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X