Η Τουρκία είναι όλο και πιο πεπεισμένη ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Άγκυρας προκειμένου να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους στην Τουρκία.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ταξιδεύει στην Άγκυρα την Τρίτη για να διαπραγματευτεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επικύρωση της προσπάθειας ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Κρίστερσον έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με οργανώσεις που έχουν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Σουηδία ήρε επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, οι οποίοι εισήχθησαν το 2019.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του πρακτορείου, όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μετά την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.
Στις 18 Μαΐου, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε αμέσως τη διαδικασία ένταξης, απαιτώντας από αυτές τις χώρες να κηρύξουν τρομοκρατικές τις κουρδικές οργανώσεις, να εκδώσουν άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία ή συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στη χώρα και να άρει την απαγόρευση για τις προμήθειες όπλων στην Άγκυρα.
Στις 28 Ιουνίου, πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Ερντογάν, του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο, της τότε πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, και υπεγράφη ένα μνημόνιο που επιτρέπει στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Σουηδία υποσχέθηκε να εκδώσει περισσότερα από 70 άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Πηγή: TASS