Kathimerini.gr
Συνεπεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η θνησιμότητα στο Βέλγιο τον Απρίλιο πλησίασε κατά πρωτοφανή τρόπο τα επίπεδα που καταγράφηκαν στη χώρα την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μελέτη Βέλγων ακαδημαϊκών που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.
Τον περασμένο μήνα, η χώρα θρήνησε την απώλεια 14.790 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία που είναι ακόμη προσωρινά, αριθμός σαφώς υψηλότερος από έναν συνηθισμένο Απρίλιο, όταν κανονικά οι θάνατοι μένουν κάτω από το όριο των 9.000 κατά μέσο όρο, δείχνει η μελέτη του ολλανδόφωνου Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB).
«Η θνησιμότητα στο Βέλγιο ήταν εξαιρετικά υψηλή, σε πρωτοφανή επίπεδα, ιδιαίτερα κατά περίοδο από 1ης έως 12 Απριλίου. Υπήρχαν 639 θάνατοι στις 10 Απριλίου, υπερδιπλάσιοι από ό,τι θα περίμενε κανείς μια τέτοια μέρα», επισημαίνει η μελέτη.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ένα ποσοστό θνησιμότητας τον Απρίλιο του 2020 μόλις 4% χαμηλότερο από αυτό του Απριλίου του 1941, μεσούσης της ναζιστικής κατοχής στο Βέλγιο.
«Ο Απρίλιος του 2020 ήταν ο πιο φονικός Απρίλιος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων», υπογραμμίζεται στη μελέτη.
Η εποχική αυξημένη θνησιμότητα που καταγράφηκε τον Απρίλιο είναι γενικά χαμηλότερη από εκείνη του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, οι τρεις χειμερινοί μήνες συνώνυμοι της κορύφωσης της πανδημίας της γρίπης.
Φέτος, ο νέος κορωνοϊός δημιούργησε μια «εξαιρετική κατάσταση» που συνεχίστηκε τον Απρίλιο, δήλωσε ο Πάτρικ Ντεμπόζερε, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Η εποχική αυξημένη θνησιμότητα που υπολογίστηκε από τις 10 Μαρτίου «μπορεί πιθανόν να αποδοθεί πλήρως στην Covid-19», συνεχίζουν οι ερευνητές δημογραφίας του VUB.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι η θνητότητα στους νέους (15-24 ετών) μειώθηκε «σημαντικά» σε σχέση με τις συνήθεις μέσες τιμές του Απριλίου. Τα μέτρα καραντίνας που αποφασίστηκαν στα μέσα Μαρτίου μείωσαν τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.
Το Βέλγιο, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τη Δευτέρα 9.080 θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού, για 55.559 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αυτό δίνει ένα ποσοστό 783,5 θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, υψηλότερο από εκείνα των χωρών που περιλαμβάνονται στις περισσότερο πληγείσες από τη νόσο παγκοσμίως (Ηνωμένες Πολιτείες: ποσοστό 270,6, Ισπανία: 591,4), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εκτός από τους θανάτους των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οι βελγικές αρχές συμπεριλαμβάνουν στους αριθμούς τους και ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστική εξέταση των οποίων ο θάνατος θεωρείται ύποπτος ότι συνδέεται με την ασθένεια.
H ευρεία αυτή καταμέτρηση, που αφορά τους θανάτους τόσο σε νοσοκομεία όσο και εκείνους που καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας, επικροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).