ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαλτώνει η ουκρανική αντεπίθεση

Εμπόδιο στην προέλαση των στρατευμάτων και τα αγριόχορτα – Προβληματισμένη η Δύση, σε αναζήτηση νέας τακτικής το Κίεβο

Reuters, A.P.

Παρά την ογκώδη στρατιωτική βοήθεια και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού από τη Δύση, ο απολογισμός των δύο πρώτων μηνών της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι πενιχρός και υποχρεώνει σε δεύτερες σκέψεις. Σε αυτή την εκτίμηση συμπίπτουν αναλύσεις ειδικών που φιλοξενούνται σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας που προσέφεραν στο Κίεβο οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες των καλοκαιρινών μηνών αρχίζει να στενεύει.

Σε ανάλυση του βρετανικού Guardian σημειώνεται ότι η εμπειρία του τελευταίου διμήνου υποδηλώνει ότι είχε υπερτιμηθεί ο ρόλος των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων δυτικών χωρών και ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσο δεν υπάρχει επαρκής αεροπορική κάλυψη των επιτιθέμενων στρατευμάτων. Από την πλευρά τους, οι New York Times σημειώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πολύ μεγάλες απώλειες στα εκτεταμένα ναρκοπέδια που έχουν στήσει οι Ρώσοι και θέτει ερωτήματα για το εφαρμόσιμο των πολεμικών σχεδίων που κατέστρωσαν οι Δυτικοί εκπαιδευτές, προσθέτοντας ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία αναζητεί ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις.

Στη χθεσινή, τακτική ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούσε ότι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αποτελμάτωση της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι τα αγριόχορτα που κατέκλυσαν τις αρδεύσιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις του ουκρανικού Νότου, οι οποίες έμειναν χωρίς φροντίδα κατά τους 18 μήνες που ήδη διαρκεί ο πόλεμος. Πάντως, το Λονδίνο εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και προβλέπει ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διαρρήξουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές για αρκετούς ακόμη μήνες.

Στο Κίεβο, ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός προώθησης των ουκρανικών δυνάμεων είναι βραδύτερος των προσδοκιών, τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να επιταχυνθεί βεβιασμένα γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Προσέθεσε δε ότι οι Ρώσοι είχαν πολλούς μήνες στη διάθεσή τους, στη διάρκεια της κατοχής, ώστε να προετοιμάσουν ένα δίκτυο ναρκοπεδίων και οχυρωμάτων που δυσκολεύει κατά πολύ τις δυνάμεις της χώρας του. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χάνια Μαλιάρ σημείωσε ότι οι Ρώσοι απέτυχαν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, να αντεπιτεθούν στην περιοχή του Μπαχμούτ και ότι υφίστανται σοβαρές απώλειες.

Για όγδοη κατά σειρά νύχτα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες των Ρώσων να πλήξουν από αέρος το Κίεβο, με τις αρχές της πόλης να ανακοινώνουν ότι κατέστρεψαν και τα 154 ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε επτά ουκρανικά drones που είχαν στόχο να πλήξουν την περιοχή Καλούγκα, περί τα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ύστερα από συνάντησή του με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε την ανησυχία των δύο χωρών για το γεγονός ότι περίπου 4.000 μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner, που φιλοξενούνται στη Λευκορωσία, προωθούνται προς τα σύνορα με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στη Μόσχα, δικαστήριο επέβαλε στην αμερικανική πολυεθνική Apple πρόστιμο 400.000 ρουβλίων (περίπου 4.000 ευρώ) για «ανακριβείς αναφορές» στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Εξάλλου, ο αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών έχοντας καταδικαστεί για απάτες (ο ίδιος μιλάει για χαλκευμένες κατηγορίες με στόχο την πολιτική ή και βιολογική του εξόντωση) πρόκειται να καταδικαστεί εκ νέου, εντός των προσεχών ωρών, σε πρόσθετη ποινή κάθειρξης 18 ετών, με «σταλινικές» διαδικασίες. Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ο Πεσκόφ είχε κληθεί να σχολιάσει τοποθέτηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπέρ της διεύρυνσης των BRICS με τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ