ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει ο μαραθώνιος για γαλλική κυβέρνηση

Ψηφοφορίες στην Εθνοσυνέλευση για πρωθυπουργό – Επικρατέστερη υποψήφια της Αριστεράς η Μαρίν Τοντελιέ

Kathimerini.gr

Στην «εβδομάδα της κρίσεως» έχει εισέλθει η Γαλλία καθώς οι κάλπες της 7ης Ιουλίου γέννησαν ένα ετερόκλητο κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν πλησιάζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα του Μακρόν δεν έχει πιθανότητες να εκλέξει άτομο της αρεσκείας του, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί και κάποιος «τρίτος» τεχνοκράτης χωρίς κομματικό υπόβαθρο.

Η 17η γαλλική Εθνοσυνέλευση ξεκινάει τις εργασίες της σήμερα εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και καλείται να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της βουλής αλλά και τον νέο πρωθυπουργό, καθώς ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπέβαλε προ ημερών την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, πρόταση που αναμενόταν να γίνει επισήμως δεκτή σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως για να βγει ο «λευκός καπνός» από την Εθνοσυνέλευση πρέπει το υποψήφιο για την πρωθυπουργία πρόσωπο να συγκεντρώσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής των 577 εδρών, ήτοι 289 και πλέον ψήφους. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, που αυτή τη στιγμή είναι το πιθανότερο σενάριο, τότε οδηγούμαστε στον «τρίτο γύρο» όπου εκλέγεται ο υποψήφιος με τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους από τους αντιπάλους του. Για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Εσωτερική διαμάχη

Αργά χθες το απόγευμα, υπήρξαν έντονες διαμάχες στο εσωτερικό του Νέου Λαϊκού Μετώπου που εδώ και μέρες προσπαθεί να καταλήξει σε ένα πρόσωπο που θα προτείνει στον Εμανουέλ Μακρόν ως υποψήφιο για την προεδρία. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν, η Ανυπότακτη Γαλλία, κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αρνήθηκε πεισματικά οποιαδήποτε υποψηφιότητα προερχόμενη από τις τάξεις του.

Κατόπιν αυτού η Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής από τα κόμματα της Αριστεράς και ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Πάντως, και έπειτα από μια εβδομάδα έντονων συζητήσεων, το επικρατέστερο όνομα για την κοινή υποψηφιότητα φαίνεται πως είναι εκείνο της «Πράσινης» Μαρίν Τοντελιέ.

Η 37χρονη πρώην δημοτική σύμβουλος στη βόρεια Γαλλία ανέλαβε το γαλλικό κόμμα των Πρασίνων (EELV) πριν από δύο χρόνια. Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις πρόωρες εκλογές, όταν το κόμμα της εντάχθηκε στο αριστερό μέτωπο που συνασπίστηκε σχεδόν αντανακλαστικά για να ανακόψει την άνοδο της Μαρίν Λεπέν.

Γάλλοι πολιτικοί σχολιαστές δηλώνουν ότι ξεχώρισε για τις παθιασμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, τις χιουμοριστικές μονολεκτικές καταγγελίες ακροδεξιών πολιτικών και το σήμα κατατεθέν της, το πράσινο σακάκι από πορτογαλικό μαλλί. Η ίδια έχει δηλώσει πως άρχισε να το φοράει ως έναν υποσυνείδητο τρόπο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, όμως πλέον έχει τέτοια αναγνωρισιμότητα που έχει τον δικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν οι εκκλήσεις της Τοντελιέ κέρδισαν τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και του Kέντρου είναι επειδή ήταν ειλικρινείς και είναι γεγονός ότι η μάχη της με την Ακροδεξιά είναι βαθιά προσωπική.

Αγώνας κατά της Ακροδεξιάς

Η Τοντελιέ μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει στην Ενέ Μπομό στα βορειοανατολικά σύνορα της Γαλλίας, σε μiα περιοχή που πριν από μερικές δεκαετίες δέσποζαν μεγάλα ανθρακωρυχεία. Οι 27.000 κάτοικοι της πόλης, που έχουν υποφέρει από το κλείσιμο εργοστασίων και την ανεργία, άλλαξαν πολιτικές προτιμήσεις γύρω στο 2010 και ξεκίνησαν να ψηφίζουν μαζικά την άκρα Δεξιά, καταργώντας την αριστερή τους παράδοση.

Από τότε που η Ακροδεξιά κέρδισε το δημαρχείο της πόλης το 2014, η Τοντελιέ την έχει πολεμήσει μανιασμένα από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Οι ακροδεξιοί δυσανασχετούσαν τόσο πολύ με την αντιπολίτευση, που της έκλειναν το μικρόφωνο σε συνεδριάσεις όπου την αποκαλούσαν «υστερική» όταν εκείνη συνέχιζε να μιλάει. Για περιστατικά σαν αυτό και άλλα μίλησε το 2017 στο βιβλίο της με τίτλο «Νέα από το μέτωπο», το οποίο προκάλεσε οργή στην Ακροδεξιά και διαβάζεται σαν εγχειρίδιο για την αντίσταση της Αριστεράς. Προς όφελός της στην παρούσα φάση λειτουργεί το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα του συνασπισμού (την Ανυπότακτη Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα) τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους και απορρίπτουν εμμονικά το ένα τις προτάσεις του άλλου.

Από την άλλη, θεωρείται μία ιδιαίτερα άπειρη πολιτικός με ελάχιστη γνώση του κοινοβουλίου και πολλοί φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρει σε μία θέση τόσο μεγάλης ευθύνης.

Αν και ο πρωθυπουργός είναι το «No 2» στο πολιτικό σύστημα της χώρας, εντούτοις οι αρμοδιότητές του είναι ιδιαίτερα διευρυμένες και περιλαμβάνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, επικύρωσης του νομοθετικού έργου και ελέγχου των πράξεων του προέδρου της Δημοκρατίας και της βουλής. Σε περίπτωση που η Τοντελιέ καταφέρει να διοριστεί θα έχουμε τη λεγόμενη περίπτωση «συγκατοίκησης», μιας κυβέρνησης διηρημένης ανάμεσα σε έναν πρόεδρο και μία πρωθυπουργό που προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Ο Νταρμανίν

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να προτείνει τον νυν υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν. Ομως καθότι το κόμμα του ήρθε δεύτερο στις πρόωρες εκλογές δεν θεωρείται πιθανό να καταφέρει να εκλέξει πρωθυπουργό της αρεσκείας του. Τέλος, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να προταθεί την Πέμπτη κάποιος «τρίτος» τεχνοκράτης χωρίς κομματικό υπόβαθρο.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην ατζέντα της ίδιας ημέρας εντάσσεται και η κατάθεση του καταστατικού όλων των κομμάτων. Οι ομάδες της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει έως τις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) να καταθέσουν τη λίστα με τα μέλη τους, μία περιγραφή του πολιτικού τους προγράμματος καθώς και το όνομα του προέδρου τους. Μία «στιγμή της αλήθειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Figaro, για σχηματισμούς που φτιάχτηκαν βιαστικά και πρόσωπα με κρυφές (ή και φανερές) ηγετικές φιλοδοξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ