ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορμπαν: Ο Τραμπ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έστειλε ιδιωτική επιστολή στους ηγέτες της Ε.Ε.

Τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σκοπεύει να ζητήσει με ταχείς ρυθμούς ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ισχυρίζεται ο Βίκτορ Ορμπαν, μετά από ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Οπως φέρεται να υποστηρίζει μάλιστα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ έχει αναπτύξει σχέδια «σε στέρεες βάσεις» για αυτόν τον σκοπό.

Οπως φέρεται να ανέφερε ο ίδιος ο Ορμπαν σε ιδιωτική επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. μετά από συνομιλίες σε Μόσχα και Πεκίνο, η προοπτική αυτή πιθανότατα θα σήμαινε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ανοίξουν εκ νέου διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Κίνα «σε υψηλό επίπεδο», με στόχο την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Στην ίδια επιστολή, ο Ορμπαν φέρεται να τόνισε ότι, μετά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η «γενική παρατήρηση» ήταν πως «η ένταση της στρατιωτικής σύγκρουσης θα κλιμακωθεί δραματικά στο κοντινό μέλλον». Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη του Πεκίνου για τη συνέχιση των επιθέσεών της στην Ουκρανία.

Το γραφείο του Ορμπαν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στους Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι εξέτασαν την επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού. Οι συνεργάτες του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία δεν ανταποκρίθηκαν επίσης άμεσα σε αίτημα για κάποια σχετική δήλωση.

Ανησυχία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τη στάση Ορμπαν

Τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Ορμπαν για να συναντηθεί με τον Πούτιν, τον Σι και τον Τραμπ κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες –τη στιγμή μάλιστα που η χώρα του έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.– έχει σοκάρει τους συμμάχους του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΝΑΤΟ.

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι η στήριξη του Ορμπαν σε μια ειρηνική λύση, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό της ένα σημαντικό μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, είναι προς όφελος του Κρεμλίνου και υπονομεύει τη στάση της Δύσης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου.

«Η Ε.Ε. να αναμένει “στροφή” από τις ΗΠΑ»

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε καμία πρωτοβουλία ειρήνευσης [από τον Τραμπ] μέχρι τις εκλογές. Μπορώ, ωστόσο, να πω σίγουρα ότι, λίγο μετά την εκλογική του νίκη, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα είναι έτοιμος να αναλάβει άμεσα τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την ειρήνη», γράφει ο Ορμπαν στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τους άλλους ηγέτες του μπλοκ. «Διαθέτει λεπτομερή σχέδια που στηρίζονται σε στέρεες βάσεις» για τον στόχο αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναμένει μια στροφή στην αμερικανική πολιτική, συνεχίζει ο Ορμπαν, και είτε θα πρέπει να αποδεχθεί την ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είτε να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ουκρανικής άμυνας.

Η στάση του Τζέι Ντι Βανς

Ο Τζέι Ντι Βανς, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο, τον οποίο ο Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, καλούσε την Ευρώπη σε άρθρο του στους Financial Times τον Φεβρουάριο να αναλάβει ένα μεγαλύτερο βάρος για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Είμαι παραπάνω από πεπεισμένος ότι στην πιθανή περίπτωση μιας νίκης του προέδρου Τραμπ, η αναλογία του οικονομικού βάρους μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα αλλάξει σημαντικά σε βάρος της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία», γράφει σχετικά στην επιστολή του ο Ορμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θεωρείται σταθερά ως ο πιο φίλα προσκείμενος προς τη Ρωσία ηγέτης της Ε.Ε., επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας καθώς και τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, καλώντας παράλληλα σε κατάπαυση του πυρός και σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η στάση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κοινή θέση της Ε.Ε. ότι οφείλει να στηρίξει την ουκρανική άμυνα και πωςμόνο το Κίεβο μπορεί να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το μήνυμα προς τους ηγέτες της Ε.Ε.

«Η ευρωπαϊκή μας στρατηγική στο όνομα της διατλαντικής ενότητας έχει αντιγράψει την πολιτική των ΗΠΑ [που τάσσεται] υπέρ του πολέμου», σημειώνει ο Ορμπαν. «Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κάποια αυτόνομη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή κάποιο σχέδιο πολιτικής δράσης. Προτείνω να συζητήσουμε το εάν είναι λογική η συνέχιση αυτής της πολιτικής στο μέλλον».

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε., πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Μπορούμε να βρούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας με μια ισχυρή ηθική και λογική βάση, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας… [και] να κάνουμε μια προσπάθεια να μειώσουμε τις εντάσεις ή/και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή/και την αρχή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Το σχέδιο των Κέλογκ και Φλιτζ

Η περιγραφή του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ από τον Ορμπαν συνάδει με ένα έγγραφο που συντάχθηκε από δύο συμμάχους του τέως προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν ανώτατα αξιώματα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο των Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ από το America First Policy Institute προτείνει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά απαιτεί από το Κίεβο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία ώστε να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη στο μέλλον.

Πηγή: Financial Times

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ