ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλές Πούτιν για χρήση βομβών διασποράς

Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί να τις χρησιμοποιήσει μόνον σε στρατιωτικούς στόχους

Kathimerini.gr

ΗΡωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να τις χρησιμοποιήσει αν τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Βεβαίως αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να προβούμε σε δράση αντιποίνων», δηλώνει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί να τις χρησιμοποιήσει μόνον σε στρατιωτικούς στόχους.

Ποιοι δεν έχουν απαγορεύσει τα πυρομαχικά διασποράς;

Ωστόσο η Ρωσία, οι HΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Ουκρανία δεν εντάσσονται στη Σύμβαση του Oσλο. Την ίδια στιγμή, αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λόγω της νέας χρήσης αλλά και της πιο εμπεριστατωμένης καταγραφής δεδομένων. Οι μισές απώλειες καταγράφηκαν στη Συρία – τόσο από επιθέσεις, όσο και από πυρομαχικά που δεν εξεράγησαν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα πυρομαχικά διασποράς κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το HRW. «Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους» δήλωσε στην DW ο ερευνητής του HRW Ριχ Βάιρ.

«Πολλά από αυτά τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται και εκθέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο για δεκαετίες». Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, τα πυρομαχικά διασποράς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν ταμπουρωθεί σε χαρακώματα. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα μπορούσε να επισπεύσει με άλλους τρόπους το τέλος του πολέμου, χωρίς να καταφύγει σε αυτές τις βόμβες, υποστηρίζει ο Βάιρ, προσθέτοντας ότι και η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από τη χρήση βομβών διασποράς.

Τι ακριβώς είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Τα πυρομαχικά διασποράς ρίπτονται ως βόμβες από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα. Περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες που διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά κυρίως αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.

Εχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Άλλοτε η χρήση τους ήταν ακόμη πιο μαζική – για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είχαν εκτοξεύσει περίπου 260 εκατομμύρια μικρές βόμβες πάνω από το Λάος, καθιστώντας το την πιο “μολυσμένη” χώρα στον κόσμο.

Ακόμη και δεκαετίες αργότερα, οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορούν να αποτελέσουν θανάσιμη απειλή, καθώς μόνο το 40% εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση, σύμφωνα με την οργάνωση Handicap International.

Τα πυρομαχικά παραμένουν ικανά να εκραγούν και μπορούν να ακρωτηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα άτομο ανά πάσα στιγμή, έχοντας παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα με τις νάρκες και αναγκάζοντας ενίοτε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.

Η Handicap International αναφέρει επιπλέον ότι το 97% των θυμάτων κατά το 2022 ήταν άμαχοι και το 66% των τραυματιών και των νεκρών ήταν παιδιά. Από τον Αύγουστο του 2022, η Ουκρανία είναι σήμερα η μόνη χώρα όπου χρησιμοποιούνται πυρομαχικά διασποράς.

Ποιοι κατασκευάζουν πυρομαχικά διασποράς;

Σύμφωνα με το Cluster Munitions Monitor 2022, 16 χώρες εκτιμάται ότι εξακολουθούν να παράγουν πυρομαχικά διασποράς ή σχεδιάζουν να το πράξουν στο μέλλον, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλες.

Σχετικά με την πιθανή προμήθεια πυρομαχικών διασποράς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής ΜΚΟ Arms Control Association, Ντάριλ Κίμπαλ, είχε ήδη δηλώσει πριν από λίγες μέρες πως «θα προκαλούσε κλιμάκωση, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα αύξανε τους κινδύνους για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες ζώνες ή που μια μέρα θα επιστρέψουν στις πόλεις και τα αγροκτήματά τους».

Το ρωσικό υπ. Άμυνας δηλώνει ότι απέτρεψε ουκρανική απόπειρα επίθεσης με drones στην Σεβαστούπολη

Με φόντο τα παραπάνω, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα δήλωσαν ότι αναχαίτισαν 8 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της πόλης.

«Κανένας στόχος, ούτε στην πόλη ούτε στην θαλάσσια περιοχή υπέστη ζημιές», διευκρινίζει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα, πέντε αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας νερού καταστράφηκαν μακριά από την ακτή, πρόσθεσε.


Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης και δύο περιοχές της πόλης, είχε δηλώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει προβεί σε σχολιασμό σχετικά με την ρωσική ανακοίνωση για επίθεση στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία, αλλά τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι η καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας βοηθά την αντεπίθεση του Κιέβου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση