ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απειλές Μόσχας εναντίον Κιέβου και Δύσης

Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ έγινε με ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ, κατήγγειλε ο Νικολάι Πατρούσεφ, από τους στενότερους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν

Kathimerini.gr

Ενώ συνεχίστηκαν χθες, για ενδέκατη κατά σειράν ημέρα, οι ουκρανικές επιχειρήσεις στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, με τους Ρώσους να δυσκολεύονται να απωθήσουν τα εχθρικά στρατεύματα, η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως τους Αμερικανούς για εμπλοκή στο τολμηρό εγχείρημα των Ουκρανών, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», ο Νικολάι Πατρούσεφ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν και μέχρι πρόσφατα γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Αμερικανών και ισχυρών συμμάχων τους ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ουκρανική εισβολή της 6ης Αυγούστου.

«Η επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και μυστικών υπηρεσιών της Δύσης», ισχυρίστηκε ο Ρώσος αξιωματούχος χωρίς να στηρίξει με απτές ενδείξεις την εκτίμησή του. «Χωρίς τη συμμετοχή και την ευθεία υποστήριξη των δυτικών, το Κίεβο ουδέποτε θα είχε αποπειραθεί να εισβάλει στη ρωσική επικράτεια», προσέθεσε. Συνάδελφος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη μυστική υπηρεσία KGB στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, προερχόμενος από τον κύκλο του Λένινγκραντ (μετέπειτα Αγία Πετρούπολη) όπως και ο Ρώσος πρόεδρος, ο 73χρονος, σήμερα, Πατρούσεφ είχε ένα άκρως απειλητικό μήνυμα και για το Κίεβο. «Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον κάλυψαν όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε η Ουκρανία να χάσει την κυριαρχία της και μέρος των εδαφών της», δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης.

Διαφωνίες

Η ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος επανέφερε στο προσκήνιο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για τον βαθμό εμπλοκής των χωρών-μελών του στον ουκρανικό πόλεμο και για τη χρησιμοποίηση ή όχι των δυτικών οπλικών συστημάτων εναντίον της Ρωσίας. Την Πέμπτη, το Λονδίνο αναγνώρισε ότι βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς στις επιχειρήσεις του Κουρσκ, ενώ έγινε γνωστό ότι σημαντικό ρόλο στην αρχική προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων έπαιξε η χρήση των αμερικανικών πυραύλων HIMARS. Σε άλλο μήκος κύματος, η Ιταλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι τα όπλα που παρέχει η χώρα του στο Κίεβο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

Εκκενώνουν το Ποκρόφσκ οι Ουκρανοί, καθώς συνεχίζεται η επίθεση των Ρώσων στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ.

Τις ανησυχίες για διεύρυνση και κλιμάκωση των συγκρούσεων ήρθαν να ενισχύσουν οι προειδοποιήσεις της Λευκορωσίας, βασικού συμμάχου του προέδρου Πούτιν, περί ισχυρής πιθανότητας στρατιωτικής πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία. «Δεδομένης της παρουσίας ένοπλων σχηματισμών των Ουκρανών στις μεθοριακές περιοχές, υπάρχει υψηλή πιθανότητα στρατιωτικών προκλήσεων στην επικράτεια της χώρας μας», σημείωσε στο Μινσκ ο υπουργός Αμυνας Βίκτορ Χρένιν. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να περάσουν από εδάφη της χώρας του όταν ξεκινούσαν την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρά το σοκ που έχει προκαλέσει στη Ρωσία η αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, η πίεση στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ, όπου ο ρωσικός στρατός έχει εδώ και ένα χρόνο την πρωτοβουλία, δεν λέει να εξασθενήσει. Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν χθες την εκκένωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ποκρόφσκ, ενός από τους κυριότερους άμεσους στόχους των ρωσικών επιθέσεων, καθώς τα εχθρικά στρατεύματα πλησίαζαν με απειλητική ταχύτητα. Ενδεχόμενη πτώση του Ποκρόφσκ στα χέρια των Ρώσων θα εξασθενίσει κατά πολύ την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεων του Ντονέτσκ που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ.

Ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πνέει τα μένεα με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία για τον αιφνιδιασμό του Κουρσκ και ότι έσπευσε να διορίσει γενικό συντονιστή της ρωσικής απάντησης στους εισβολείς έναν πολύ στενό συνεργάτη του. Πρόκειται για τον Αλεξέι Ντιουμίν, έναν άλλο παλιό συνάδελφο του Πούτιν στην KGB, ο οποίος χρημάτισε σωματοφύλακας του Ρώσου προέδρου προτού αναδειχθεί σε υποστράτηγο. Ο Ντιουμίν χρημάτισε αρχηγός του στρατού ξηράς και αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Κρεμλίνο ως γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου.

Στο Κίεβο, ο σύμβουλος της προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ επισήμανε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να καταλάβει σε μόνιμη βάση ρωσικά εδάφη της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά προχώρησε σε αυτή την επιχείρηση ώστε να εξαναγκαστεί η Μόσχα σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Χρειαζόμαστε σοβαρές τακτικές ήττες της Ρωσίας… ώστε να πεισθεί να εμπλακεί σε μια διαδικασία έντιμης διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ρήγματα στη Δύση εξαιτίας του Nord Stream

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διαρροή σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης της είδησης ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων για το πολύκροτο σαμποτάζ στο ρωσογερμανικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, αμερικανικά δημοσιεύματα ενοχοποιούν την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας για το σαμποτάζ, ενώ οι αποκαλύψεις απειλούν να ανοίξουν σοβαρά ρήγματα ανάμεσα στο Κίεβο και σε ισχυρούς δυτικούς συμμάχους του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε προσωπικά το σχέδιο για την ανατίναξη των υποβρύχιων αγωγών του δικτύου Nord Stream, που μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Τρεις από τους τέσσερις αγωγούς του δικτύου υπέστησαν καταστροφές από εκρήξεις που εκδηλώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, σε σημεία εντός των ειδικών οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μυστική υπηρεσία του ολλανδικού στρατού (MIVD) πληροφορήθηκε το σχέδιο για το σαμποτάζ και ενημέρωσε τη CIA. Η Ουάσιγκτον μοιράστηκε αμέσως αυτές τις πληροφορίες με το Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον Ζελένσκι να ακυρώσει το σχέδιο, προφανώς για να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ρήγματος μεταξύ Αμερικής και Γερμανίας. Πάντα σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ζελένσκι διέταξε να ακυρωθεί το εγχείρημα, αλλά ο τότε αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι (ο οποίος έχει σήμερα αντικατασταθεί από τον Ολεξάντρ Σίρσκι), αγνόησε τη διαταγή και προχώρησε στην εκτέλεση του αρχικού σχεδίου.

Το χθεσινό δημοσίευμα έρχεται να προσθέσει ορισμένες πινελιές στην εικόνα που είχε ήδη σχηματιστεί από ρεπορτάζ των New York Times, της Washington Post, της Süddeutsche Zeitung και του Der Spiegel. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, εξαμελής ομάδα Ουκρανών δυτών και ενεργών στρατιωτικών νοίκιασε στο γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ, στη Βαλτική, ένα γιοτ που έφερε το όνομα «Ανδρομέδα». Το εξαμελές πλήρωμα περιελάμβανε έναν έμπειρο σκίπερ με νωπή εμπειρία από τον πόλεμο, τέσσερις έμπειρους δύτες και μία γυναίκα, η οποία επιστρατεύθηκε ώστε να ενισχυθεί η εντύπωση μιας κρουαζιέρας αναψυχής.

Αμερικανικά δημοσιεύματα ενοχοποιούν για το σαμποτάζ στο δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου την Ουκρανία, η οποία ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του Κιέβου στο σαμποτάζ και προσπάθησε να στρέψει τις υποψίες στην κατεύθυνση της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, επέμεινε στη θέση που από την αρχή υποστήριξε το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι το σαμποτάζ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση και ενεργητική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στις ουκρανικές μαριονέτες τους. Εμείς θα εντοπίσουμε τους πραγματικούς δράστες και θα τους τιμωρήσουμε ανάλογα», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Αναταράξεις

Οι πρώτες αναταράξεις σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ από τις πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από το πολύκροτο σαμποτάζ έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Στην Ολλανδία, ο Γκερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), που αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού, κατέθεσε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο με τις οποίες ζητάει να «παγώσει» η βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία εφόσον επιβεβαιωθεί η ενοχή της τελευταίας για το σαμποτάζ. Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται και η τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια (Σαξονία, Θουριγγία, Βραδεμβούργο) τον Σεπτέμβριο. Στις περιοχές αυτές, οι πασιφιστικές και φιλορωσικές διαθέσεις είναι περισσότερο διαδεδομένες από το δυτικό τμήμα της χώρας και ευνοούν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το νέο αριστερό κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση