ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιχμές και από Πελόζι, Κλούνεϊ κατά Μπάιντεν

«Τη μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι αυτή με τον χρόνο», έγραψε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που θεωρεί τον εαυτό του φίλο του Μπάιντεν

Για το αξιόμαχο του ΝΑΤΟ, αλλά και για την αποφασιστικότητά του ως ηγέτη εν μέσω ερωτημάτων για τη διαύγειά του, διαβεβαίωσε τους παρισταμένους στην εναρκτήρια ομιλία του στην επετειακή σύνοδο για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας ο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης.

Μιλώντας με στεντόρεια φωνή και διαπράττοντας ελάχιστα σφάλματα, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι σε μία επιθετική Ρωσία. Ωστόσο, η πρώην πρόεδρος της αμερικανικής βουλής και στενή σύμμαχός του, Νάνσι Πελόζι, άφησε χθες να εννοηθεί ότι πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του και να αποσυρθεί από την κούρσα. Mιλώντας στην εκπομπή του MSNBC Morning Joe, η 84χρονη Δημοκρατική πολιτικός δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Μπάιντεν «ό,τι κι αν αποφασίσει». Τόνισε όμως ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως θα ήθελε να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για το μέλλον του αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα και σε άλλους ομοϊδεάτες της να εκφραστούν ανοιχτά για το ζήτημα.

«Τη μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι αυτή με τον χρόνο», έγραψε εξάλλου σε άρθρο του στους New York Times ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, που θεωρεί τον εαυτό του φίλο του Μπάιντεν. «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε εκείνον», ανέφερε στο άρθρο, με το οποίο τον καλεί να σώσει ξανά τη Δημοκρατία, αυτή τη φορά αποσυρόμενος από την κούρσα.

Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο ραδιόφωνο του Fox News πως ελπίζει να συνεχίσει ο Μπάιντεν να είναι ο αντίπαλός του. «Είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτόν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε χθες ότι τα πρώτα μαχητικά F-16 βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία προσθέτοντας ότι θα πετάξουν στον ουρανό της αυτό το καλοκαίρι. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία» προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Λίγο νωρίτερα, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσέφερε λεπτομέρειες για τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αναμένω να συμφωνηθεί μεγάλο αμυντικό πακέτο, που θα περιλαμβάνει την αμυντική βοήθεια και την εκπαίδευση, μακροπρόθεσμη δέσμευση για συνεχιζόμενη βοήθεια, νέες ανακοινώσεις για άμεση βοήθεια, όπως με τη δωρεά έξι νορβηγικών μαχητικών F-16 που ανακοινώθηκε μόλις τώρα, αλλά και την παροχή πέντε επιπλέον συστοιχιών Patriot και του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T», τόνισε.

«Η Ουκρανία θα λάβει εκατοντάδες νέα συστήματα αναχαίτισης, που θα προστατεύσουν τις ουκρανικές πόλεις από ρωσικούς πυραύλους και τους Ουκρανούς στρατιώτες από επιθέσεις στην πρώτη γραμμή», είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του την Τετάρτη. ΗΠΑ, Γερμανία και Ρουμανία θα στείλουν επιπλέον συστοιχίες Patriot, ενώ τα ανταλλακτικά του συστήματος που δώρισε η Ολλαδία θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργία μιας ακόμη συστοιχίας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε, από τη μεριά της, τη δωρεά SMAP/T.

Διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας ανέφεραν ότι το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει εδάφιο που θα χαρακτηρίζει «μη αναστρέψιμη» την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ και θα θέτει την Ομάδα Επαφής για την Ουκρανική Αμυνα, αρμόδια για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, υπό τον έλεγχο της Συμμαχίας. Παρά το αναμενόμενο ανακοινωθέν και τις προσπάθειες ηγετών του ΝΑΤΟ να εμφανίσουν το τελευταίο πακέτο βοήθειας ως «γέφυρα προς την ένταξη», η επετειακή σύνοδος στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Ενστάσεις στην άμεση ένταξη της Ουκρανίας εκφράζουν οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ιταλία, ανησυχώντας ότι η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση ή και σε θερμή αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Ακόμη και περιορισμένης κλίμακας απευθείας εμπλοκή υπέρ του Κιέβου προκαλεί τέτοια ανησυχία στους Συμμάχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση