Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα-έκπληξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες και τη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ε.Ε. σε μακρά περίοδο ακυβερνησίας.
Η αποτροπή της νίκης της Ακροδεξιάς των Λεπέν – Μπαρντελά έφερε προεκλογικά πιο κοντά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που συμφώνησαν να αποσύρουν υποψηφίους τους χωρίς πολλές ελπίδες νίκης, για να πριμοδοτήσουν εκείνους που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας απέναντι στην Ακροδεξιά.
Με την Εθνική Συσπείρωση να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, οι πολιτικές εντάσεις επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η ενότητα των κομμάτων και οι αντοχές των εκλογικών συμμαχιών δοκιμάζονται στο θολό μετεκλογικό τοπίο.
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και έντασης, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστούν» για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι κανένας σχηματισμός και καμία συμμαχία δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
«Κανείς δεν κέρδισε»
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποφύγει να μιλήσει δημόσια μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η έκκληση προς τους πολίτες και τα κόμματα έγινε με μία ανοιχτή επιστολή χθες, Τετάρτη, όπου ανέφερε ρητά ότι «κανείς δεν κέρδισε τις εκλογές».
Σημειώνεται ότι η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που ήρθε πρώτη, παρόλο που απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία, δήλωσε από τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων πως «περιμένει να κληθεί να κυβερνήσει».
Ο Μακρόν υπογράμμισε ωστόσο στην επιστολή του πως «καμία πολιτική δύναμη δεν έχει επαρκή πλειοψηφία και οι συμμαχίες που προέκυψαν είναι μειοψηφικές», πυροδοτώντας αντιδράσεις.
Ο ιδρυτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο σε ανάρτησή του για «επιστροφή του βασιλικού δικαιώματος του βέτο στις εκλογές» και για «ανοησίες», ενώ προέτρεψε τον πρόεδρο να «υποκύψει» στην ετυμηγορία της κάλπης.
«Ο γαλλικός λαός έκανε μία επιλογή και ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να τη σεβαστεί διορίζοντας πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Le Monde.
Οι «κόκκινες γραμμές» του προέδρου
Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε παράλληλα εμμέσως τις «κόκκινες γραμμές» του απέναντι στην προοπτική σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας.
Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «που ταυτίζονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τη φιλοευρωπαϊκή στάση και τη γαλλική ανεξαρτησία να έχουν έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για να οικοδομήσουν μία σταθερή –αναγκαστικά πλουραλιστική– κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο Γάλλος πρόεδρος με την προσεκτική του διατύπωση απέκλεισε τόσο την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν όσο και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών-έκπληξη, από την προοπτική ενός κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή του κόμματός του.
Αριστερός «εμφύλιος» για τον πρωθυπουργό
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπου συμμετέχουν επίσης το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και το Κόμμα των Πρασίνων, κέρδισε 182 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη άλλων δέκα αριστερών βουλευτών, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν εξέλεξε 168 βουλευτές. Το προεκλογικό φαβορί, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, βρέθηκε στην τρίτη θέση με 143 έδρες.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι ως η μεγαλύτερη συμμαχία στη νέα Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται στην Αριστερά, όπως και οι διαπραγματεύσεις εντός του Μετώπου για να συμφωνηθεί το όνομα του πρωθυπουργού, καθώς η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Σοσιαλιστές προσπαθούν ο καθένας να αξιοποιήσει τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ του, σύμφωνα με αναφορές, όπως καταγγέλλουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.
Εν τω μεταξύ, πολλοί από το κεντρώο «στρατόπεδο» του Μακρόν και το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υποστήριζαν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Αντίθετα, θα υποστήριζαν, όπως ανέφεραν, πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργικού συμβουλίου με συμμετοχή μελών της Ανυπότακτης Γαλλίας.
«Ευρεία συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων»
Ο Μακρόν είναι ξεκάθαρος στην επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien, ως προς την εκτίμηση πως οι ψηφοφόροι δεν θέλουν κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης.
Μόνο οι «δημοκρατικές δυνάμεις» αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, ισχυρίστηκε, και το «σαφές αίτημα για αλλαγή και διαμοιρασμό της εξουσίας» απαιτεί να οικοδομηθεί ευρεία συμμαχία, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Ιδέες και προγράμματα πάνω από θέσεις και προσωπικότητες: αυτή η συμμαχία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση σημαντικών αρχών για τη χώρα», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν «υπόψη οι ανησυχίες [των ψηφοφόρων], όπως αυτές εκφράστηκαν στις εκλογές».
Θα χρειαστεί χρόνος ώστε να κόμματα να διαπραγματευτούν τους συμβιβασμούς στους οποίους ο κόσμος περιμένει να προβούν, τόνισε ο Μακρόν. Οπότε, όπως πρόσθεσε, η απερχόμενη κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ θα συνεχίσει να «ασκεί τα καθήκοντά της και να είναι υπεύθυνη για τις καθημερινές υποθέσεις, όπως επιβάλλεται».
Διχασμένο το Κέντρο
Το κάλεσμα του Μακρόν ήρθε σε μία στιγμή που οι κεντρώες δυνάμεις εμφανίζονται επίσης διχασμένες. Κάποιοι επιδιώκουν συμμαχία μόνο με τους συντηρητικούς και άλλοι ευρύτερη συμμαχία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα – κάτι που συνεπάγεται τη διάσπαση του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Η Ορόρ Μπερζέ, υπουργός Ισότητας των Φύλων στην απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία επανεξελέγη βουλευτής με το κόμμα του Μακρόν την Κυριακή, δήλωσε ότι η παράταξή της επιδιώκει συμμαχία με το συντηρητικό κόμμα και άλλους βουλευτές που βρίσκονται πιο κοντά στο Κέντρο.
«Είμαστε λίγο περισσότεροι από 160 σήμερα … και ακούω και για άλλους βουλευτές που θα ήταν έτοιμοι να μας ακολουθήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αριθμητικά την αριστερή συμμαχία», δήλωσε η Μπερζέ την Τετάρτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, σύμμαχος του Μακρόν, ζήτησε επίσης διαπραγμάτευση Κεντρώων και Συντηρητικών «για να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις υποθέσεις της χώρας για τουλάχιστον έναν χρόνο» ακόμη.
Λεπέν: Η τελική νίκη «απλώς αναβλήθηκε»
Η Λεπέν δήλωσε από την πλευρά της χθες, Τετάρτη, ότι η τελική νίκη του αντιμεταναστευτικού κόμματός της «απλώς αναβλήθηκε», κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπές τσίρκο», ενώ ο 28χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά, προέτρεψε τους βουλευτές του να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με «υποδειγματικό τρόπο».
Η προτροπή ήρθε στον απόηχο μίας εκστρατείας κατά την οποία ήρθαν στο φως ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές αναρτήσεις υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης, ενώ τα Μέσα αποκάλυψαν την άγνοια άλλων υποψηφίων του κόμματος ως προς τις πολιτικές του θέσεις. Ο Μπαρντελά κάλεσε τους βουλευτές του να εργαστούν για να πείσουν «για την αξιοπιστία του σχεδίου τους».
Επιπλέον, ο Μπαρντελά χαρακτήρισε τον Μακρόν «ανεύθυνο», κατηγορώντας τον ότι «οργάνωσε την παράλυση της χώρας, τοποθετώντας την Ακρα Αριστερά στις πύλες της εξουσίας, μετά από ανάξιους διακανονισμούς».
Η οικονομία και η διεθνής εικόνα του Μακρόν
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι περιμένει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, με βάση έρευνα που υπογραμμίζει όμως την «αβεβαιότητα» που αισθάνονται οι επιχειρηματίες για πρώτη φορά από το 2022, λόγω της πολιτικής συγκυρίας.
Λίγες ημέρες μετά την απώλεια μεγάλου μέρους της πολιτικής του δύναμης στις πρόωρες εκλογές και ενώ η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χαοτικό και κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος «έφτασε διακριτικά» στην Ουάσιγκτον και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως σχολιάζει η Le Monde.
Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών και καμία προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τον Μακρόν, «ο οποίος ήθελε να είναι στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της Ουκρανίας, ωστόσο κράτησε χαμηλό προφίλ στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας», όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, σε μία σαφή αναφορά στις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό ως προς τη διεθνή εικόνα του Γάλλου προέδρου.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Le Monde, Le Figaro