ΑΜΠΕ
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κρεμλίνο ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να γίνει υπερδύναμη, ότι «δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν» και παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας είναι ενδογενή.
«Δεν επιδιώκουμε να μάς ονομάσουν υπερδύναμη, κάτι που γίνεται αντιληπτό ως επιδίωξη παγκόσμιας και περιφερειακής ηγεμονίας», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης, ενώπιον βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία δήλωσε ότι η Μόσχα έχει προσκαλέσει το Κίεβο στην τελωνειακή ένωση στην οποία έχουν ενταχθεί προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά «δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν».
"Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν, αλλά αν οι φίλοι μας το επιθυμούν, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από κοινού», είπε προσθέτοντας ότι η Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει, πριν ακόμη από την άρνησή της στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως παρατηρητής σε όλες τις συναντήσεις της τρόικας (Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν).
Τονίζοντας ότι η Αρμενία και το Κιργιστάν βρίσκονται προ των θυρών της τελωνειακής ένωσης των χωρών που ανήκαν κάποτε στη Σοβιετική Ενωση, ο Πούτιν είπε ότι το πρόγραμμά της βασίζεται «στην αρχή της ισότητας και σε πραγματικά οικονομικά συμφέροντα».
Αναφερόμενος στο σχέδιό του για μία Ευρασιατική Οικονομική Ενωση η οποία θα περιλάβει όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με κέντρο τη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να το προωθήσει «χωρίς να έλθει σε αντίθεση με άλλα σχέδια ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Ευρώπης».
Παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας είναι ενδογενή, δεσμεύθηκε να μην υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τις δημόσιες δαπάνες κατά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο τον περασμένο χρόνο. Μέχρι σήμερα το Κρεμλίνο απέδιδε στην δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας.
"Πρέπει να είμαστε σαφείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι εξωτερικοί, αλλά εσωτερικοί», είπε, αναφέροντας ως κύριο παράγοντα οικονομικής επιβράδυνσης την χαμηλή παραγωγικότητα.
"Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες οικονομίες στον κόσμο», είπε ο Πούτιν, «ωστόσο, υπολειπόμεθα των ανεπτυγμένων χωρών κατά δύο τρίτα έως τρία τέταρτα σε σημαντικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή των «προεδρικών διαταγμάτων του Μαΐου», τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τον διπλασιασμό των αμοιβών των εκπαιδευτικών και των γιατρών μέχρι το τέλος της εξαετούς προεδρικής του θητείας. Πρόσθεσε όμως ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα συνδυασθούν με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.