ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σκηνικό θανάτου του ηγέτη του ISIS

Πώς τον ξετρύπωσαν στη Συρία οι ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Σε διάγγελμά του την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουρέσι, σκοτώθηκε κατά την έναρξη αμερικανικής επιχείρησης στη Συρία, όταν πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που παρέσυρε στον θάνατο τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. «Χάρη στις ικανότητες και τη γενναιότητα των ενόπλων δυνάμεων θέσαμε εκτός μάχης τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουρέσι, τον ηγέτη του ISIS», είπε ο Μπάιντεν. «Ολοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση».

Η επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε με την κάλυψη ελικοπτέρων, drones και μαχητικών αεροσκαφών, περιελάμβανε σχεδόν είκοσι Αμερικανούς κομάντος και έμοιαζε με την αντίστοιχη κατά του προηγούμενου ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος επίσης είχε πυροδοτήσει γιλέκο με εκρηκτικά όχι πολύ μακριά από το σημείο της επιχείρησης της Πέμπτης. Η επιδρομή ήρθε λίγες ημέρες μετά το τέλος της μεγαλύτερης αμερικανικής ένοπλης σύγκρουσης με άνδρες του Ισλαμικού Κράτους από όταν κατέρρευσε το επονομαζόμενο χαλιφάτο πριν από τρία χρόνια. Αμερικανικές δυνάμεις με τη βοήθεια Κούρδων μαχητών στα βορειοανατολικά της Συρίας προσπαθούσαν επί σχεδόν μία εβδομάδα να εκδιώξουν μαχητές της οργάνωσης από φυλακή, την οποία κατέλαβαν στην πόλη Χάσακα. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Αλ Κουρέσι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αλ Μπαγκντάντι στο ISIS. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατός του συνιστά σοβαρό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση.

Αμερικανικά ελικόπτερα μετέφεραν κομάντος στο σημείο της επιδρομής λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εκείνοι περικύκλωσαν ένα σπίτι στο Ατμέχ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Ακολούθησε μια μακρά, έντονη συμπλοκή, με απειλές να ακούγονται στα αραβικά από μεγάφωνα και να καλούν όλους τους ενοίκους του σπιτιού να παραδοθούν. Αυτό είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Οσοι θέλετε να πάρετε μέρος στην τζιχάντ, βγείτε έξω! Ολοι θα είναι ασφαλείς αν παραδοθούν. Οσοι μείνουν μέσα, θα πεθάνουν», ήταν η προειδοποίηση από τα μεγάφωνα. Επειτα από δύο ώρες κι ενώ ουδείς εμφανίστηκε να βγαίνει από το σπίτι, ξέσπασε μάχη με ανταλλαγή πυρών και πλήγματα από πυραύλους που κατέστρεψαν το σπίτι. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάποιοι τοίχοι φαίνονται να έχουν καταρρεύσει, ενώ πολλά τζάμια έσπασαν. Κατά την επιχείρηση ένα αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη βλάβη και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί, αλλά καταστράφηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Τρεις ώρες πέρασαν και οι Αμερικανοί κομάντος απογειώθηκαν μαζί με τα εναπομείναντα ελικόπτερα. Βίντεο από το σημείο της επιχείρησης που αναρτήθηκαν στα σόσιαλ μίντια δείχνουν ανθρώπους να ανασύρουν τα πτώματα τουλάχιστον εννέα ανδρών, γυναικών και παιδιών από τα συντρίμμια του σπιτιού. Οι περίοικοι απέδωσαν τις ζημιές στις αμερικανικές επιδρομές, αλλά ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως οφείλονται στο γεγονός ότι ο στόχος της επίθεσης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχθηκε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για δεκατρείς νεκρούς, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, ενώ η UNICEF έκανε λόγο για έξι νεκρά παιδιά. Το σπίτι που βρέθηκε στο στόχαστρο των Αμερικανών ήταν ένα απομονωμένο τριώροφο κτίριο, περιστοιχισμένο από ελαιόδεντρα. Στις φωτογραφίες μετά την επιχείρηση απεικονίζονται απλά δωμάτια με στρώματα στο πάτωμα, ένα αερόθερμο, πεταμένα ρούχα και κουβέρτες, ορισμένες από αυτές καλυμμένες με αίμα. Η περιοχή Ατμέχ, που κάποτε ήταν επίκεντρο λαθρεμπορίου, αύξησε τον πληθυσμό της στη διάρκεια του πολέμου, καθώς τεράστιοι προσφυγικοί καταυλισμοί άρχισαν να ξεπηδούν για να στεγάσουν εκτοπισμένους Σύρους από άλλες περιοχές. Αναλυτές εκτιμούν ότι τζιχαντιστές είχαν κρυφτεί μεταξύ προσφύγων στα στρατόπεδα.

Η σημασία της επιχείρησης

Για τον Αμερικανό πρόεδρο η επιτυχία της επιχείρησης ήταν ζωτικής σημασίας. Μετά την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, που υποχρέωσαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπήρχε έντονη η ανησυχία ότι η απώλεια του Αφγανιστάν θα προσέφερε μια νέα ευκαιρία στο ISIS να ανακαταλάβει εδάφη. Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είπε στο Κογκρέσο ότι θα μπορούσαν να υπονομευθούν οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη δράση της οργάνωσης. Ειδικότερα είχε επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι πως ενώ η CIA ήταν έτοιμη να συγκεντρώσει πληροφορίες και να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις από μακριά, η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών και δράσης «είχε πληγεί σοβαρά».

Κατά την αναζήτηση του Κουρέσι, όμως, η έξοδος από το Αφγανιστάν δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται πως τον είχαν εντοπίσει κάποια στιγμή πέρυσι, ακολουθώντας τα ίχνη κάποιων διανομέων-αγγελιαφόρων στη Συρία. Ετσι κατάφεραν να εντοπίσουν το σπίτι στο οποίο ζούσε, να διαπιστώσουν ότι η οικογένεια που έμενε από κάτω δεν ήξερε οτιδήποτε για την ταυτότητά του, και να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης με στόχο να μειώσουν τις πιθανότητες απώλειας αμάχων. Στρατιωτικοί διοικητές ενημέρωσαν τον Μπάιντεν για τον σχεδιασμό τους και μάλιστα του παρουσίασαν μια μακέτα του κτιρίου στο οποίο ζούσε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζοντας ότι η οικογένεια Σύρων στον πρώτο όροφο δεν είχε καμία σχέση με την οργάνωση. Ωστόσο, ο Αλ Κουρέσι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στο διαμέρισμά του στον τρίτο όροφο και από αυτή την έκρηξη προκλήθηκαν κάποιοι από τους θανάτους αθώων ανθρώπων, σύμφωνα με τον Μπάιντεν και στελέχη του Πενταγώνου.

O Αλ Κουρέσι ήταν ένα «φάντασμα»

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους πέθανε όπως έζησε σε όλη του τη ζωή: στη σκιά του τζιχαντιστικού υποκόσμου. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Αλ Κουρέσι. Το αληθινό του όνομα ήταν Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αμπντέλ Ραχμάν αλ Μάουλα. Αν και δεν ήταν τόσο γνωστός όσο ο προκάτοχός του, Αλ Μπαγκντάντι, έχαιρε σεβασμού στους κύκλους των τζιχαντιστών. Θεωρείτο ιδιαίτερα έξυπνος, με εξαιρετική ικανότητα στρατηγικής σκέψης, εκτιμούν Αμερικανοί αναλυτές. Το γεγονός ότι διατήρησε χαμηλό προφίλ τον βοήθησε να γλιτώσει μέχρις ενός σημείου από το αμερικανικό ανθρωποκυνηγητό, αλλά ταυτόχρονα υπονόμευσε την εκστρατεία του να διευρύνει το διεθνές δίκτυο της οργάνωσης. Το ότι ήταν πάντα ένα «φάντασμα» δεν του επέτρεψε να εμπνεύσει τη στρατολόγηση νέων μελών. Ερώτημα αποτελεί ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης, αφού μάλλον θα είναι κάποιος άγνωστος. Αυτό θα δυσκολέψει τις ΗΠΑ, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την πρόκληση να συγκεντρώσουν στοιχεία και να χαρτογραφήσουν το δίκτυό του.

Πηγή: THE NEW YORK TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ