Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Σύμφωνα με τον CEO της CYTA που ήταν ομιλητής, η Κυβέρνηση στοχεύει πάντα στις φθηνές λύσεις αναφορικά με τα έργα που θέλει ο δημόσιος τομέας και ξεχνά ότι πρέπει να κάνει συμφωνίες με τις οποίες να είναι ικανό το κράτος να ανταγωνίζεται άλλα, όπως η Εσθονία για παράδειγμα.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ο κ. Νεοκλέους, υπέδειξε πως, η χώρα θα πρέπει να στοχεύσει σε 3 πρότζεκτς για να το καλό της τεχνολογικής της εξέλιξης. Ο CEO της CYTA έφερε στην επιφάνεια το υπαρκτό –ομολογουμένως- πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα αεροδρόμια της Κύπρου, με το σύστημα των αυτόματων ελέγχων και την παραδοξότητα που παρατηρείται με τα «χαρτάκια» που έπειτα από τον έλεγχο πρέπει να δίδονται σε υπεύθυνο της αστυνομίας. Ο κ. Νεοκλέους διερωτήθηκε αν η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός θέλει να προκρίνει στην πρώτη εμπειρία του τουρίστα την εικόνα ότι η χώρα είναι πίσω από όλες τις άλλες, με συστήματα που είναι στρεβλά και παρωχημένα στη λειτουργία τους.
Το δεύτερο πρότζεκτ που κατά τον κ. Νεοκλέους θα πρέπει να φέρει εις πέρας η Κύπρος είναι, η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων της Κύπρου. Όπως εξήγησε, τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου βρίσκονται σε μία διαρκή μάχη επιβίωσης, προσπαθώντας παράλληλα να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία της Κύπρου πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά μέσω τεχνολογίας και να γίνουν έξυπνα», σχολίασε επί τούτου.
Το τρίτο πρότζεκτ ήταν ξανά στις παρυφές του τουρισμού, που σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους η Κύπρος θα πρέπει να ενσωματώσει την τεχνολογία στα κυπριακά μνημεία και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως έχουν κάνει άλλα κράτη. «Στην Ελλάδα έχει κάνει η Cosmote κάτι όπως αυτό που περιγράφω με την Ακρόπολη για παράδειγμα», σχολίασε.
Ο κ. Νεοκλέους στο τέλος τόνισε πως, για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρότζεκτς δεν χρειάζεται κάποιου είδους συγκεκριμένης και μελλοντικής τεχνολογίας, μπορούν να γίνουν μέσω τεχνολογίας που ήδη υπάρχει.