Kathimerini.com.cy
Σε σημαντικές προ ετών ψηφιακές κατακτήσεις της χώρας του, ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την ψηφιακή μεταμόρφωση και της Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Taavi Roivas, από το βήμα του Digital Agenda Cyprus Summit, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Στην εισαγωγή της ομιλίας του τόνισε ότι η Κύπρος έχει τα φόντα, καθώς ικανοποιεί δύο σημαντικές προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο όραμα, τη βούληση για αλλαγή, φέρνοντας ως παράδειγμα το κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας για το Digital Agenda Cyprus Summit, και το γρήγορο ίντερνετ, καθώς είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα παρέχει παντού το δίκτυ 5G μέχρι το τέλος του 2025. Για το δεύτερο, παρατήρησε ότι μπορεί για τους πολίτες της Κύπρου να μην είναι αντιληπτή η σημασία, όμως για τον ίδιο που ταξιδεύει σε πολλές χώρες του κόσμου εντός του έτους, αυτό το προνόμιο δεν είναι δεδομένο παντού.
Παρουσίασε κατακτήσεις των Εσθονών, από την ηλεκτρονική ταυτότητα μέχρι την ηλεκτρονική ψήφο, για να εμπνεύσει την ψηφιακή μεταμόρφωση και της Κύπρου
Η τηλεργασία και η Κύπρος
Αναφερόμενος στην Κύπρο και μοιραζόμενος με το ακροατήριο μία φωτογραφία που τράβηξε από το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο που διέμενε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο, όταν συγχρόνως έπρεπε να εργάζεται από τον υπολογιστή του, ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε ότι η τηλεργασία είναι τεράστια ευκαιρία για την Κύπρο, καθώς υπάρχει γρήγορο διαδίκτυο σε όλο το νησί, έχουν καθιερωθεί στις μέρες μας η τηλεδιασκέψεις μέσω πλατφορμών (Τeams / Zoom) και η παγκοσμιοποίηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Περιγράφοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον της Εσθονίας, ο κ. Roivas, ανάφερε ότι απαιτούνται μόνο 15 λεπτά για να ξεκινήσει κανείς την εταιρεία του και ότι κυριαρχεί η πλήρης αυτοματοποίηση στη φορολογική δήλωση.
Η ψηφιακή κοινωνία των Εσθονών
Ο Taavi Roivas υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2014 μέχρι το 2016 και ηγήθηκε της ψηφιακής μεταμόρφωσης της χώρας, γνωστή και ως e-Esthonia, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρεσβευτής του e-voting, e-health και e-residency. Πλέον είναι πρόεδρος και ιδρυτής της “Αuvetech”, μιας start–up εταιρείας mobility που εξειδικεύεται στη δημιουργία οχημάτων αυτόματης πλοήγησης μαζικής μεταφοράς (level 4 autonomous shuttle).
Στην ομιλία του μίλησε για τη σημασία ψηφιακών κατακτήσεων, όπως οι πιο πάνω, για τους πολίτες της Εσθονίας. Για την ηλεκτρονική ταυτότητα, που εφαρμόστηκε στην Εσθονία από το 2002, είπε ότι είναι υποχρεωτική και ότι οι περισσότεροι πολίτες τη χρησιμοποιούν τακτικά. 25% των Εσθονών χρησιμοποιούν mobile-ID, ενώ 50% χρησιμοποιούν smart-ID. Επίσης τόνισε ότι η ψηφιακή υπογραφή ενισχύει την ασφάλεια και της ταχύτητα των συναλλαγών.
Για την ηλεκτρονική ψήφο, που εφαρμόζεται στη χώρα του από το 2005, τόνισε μεταξύ άλλων το πλεονέκτημα για τον χρόνο και την τοποθεσία του ψηφοφόρου και τη δυνατότητα αλλαγής της ψήφου, ενώ είπε ότι περισσότεροι από το 50% των Εσθονών ψηφίζουν διαδικτυακά. Σύμφωνα με τον κ. Roivas, ακόμη και γάμοι ρυθμίζονται πλέον ψηφιακά στην Εσθονία, όπως και ταξίδια. «Η ψηφιακή μας κοινωνία επιτρέπει ταχύτητα και ευκολία στη δουλειά», υπογράμμισε, παραθέτοντας ορισμένες σημαντικές ψηφιακές διεκπεραιώσεις σε χρόνο «όσο απαιτείται για το βράσιμο ενός αβγού»: οι φορολογικές δηλώσεις, η ψηφιακή υπογραφή εγγράφων, το ξεκίνημα μίας εταιρείας και το e-banking - μεταφορά χρημάτων.
Οι αρχές και το επιχειρηματικό περιβάλλον
Μιλώντας για τις αρχές που διέπουν την ψηφιακή κοινωνία, είπε ότι είναι ξεκάθαρες και ειλικρινείς. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε πολιτοκεντρικό μοντέλο, στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους και στο να ανήκουν σε όλους τους πολίτες τα προσωπικά τους δεδομένα.
Περιγράφοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον της Εσθονίας, ο κ. Roivas, ανάφερε ότι απαιτούνται μόνο 15 λεπτά για να ξεκινήσει κανείς την εταιρεία του, ότι κυριαρχεί η πλήρης αυτοματοποίηση στη φορολογική δήλωση και ότι είναι 0% ο φόρος εισοδήματος επί των παρακρατηθέντων και επανεπενδυόμενων κερδών. Επίσης η χώρα του στο e-Residency είναι πρώτη στον κόσμο.