ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης η Ε.Ε. με 200 δισ.

Επιδιώκει να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις Επιπλέον 109 δισ. επενδύει η Γαλλία

Kathimerini.gr

Η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη και την ηγεμονική θέση στη νέα τεχνολογία συνεχίζεται και σε καμία περίπτωση δεν την έχει κατακτήσει καμία από τις δύο υπερδυνάμεις, ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ, και η Ευρώπη μπορεί να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις του κλάδου. Με την αισιόδοξη αυτή δήλωση η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χθες ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της δεσμεύει πλέον συνολικά 200 δισ. ευρώ στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ποσό προκύπτει από τις επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει επενδυτές και βιομηχανία και στο οποίο προστίθενται πλέον τα 50 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Η σχετική απόφαση της Ε.Ε. λαμβάνεται λιγότερο από δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας θα επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη κεφάλαια ύψους 109 δισ. ευρώ. Αντανακλά, έτσι, την ευρύτερη κινητοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου και την αποφασιστικότητά της να ανταγωνιστεί δυναμικά το Stargate, όπως χαρακτηρίστηκε το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολ. στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οπως εξήγησε η ίδια μιλώντας από το βήμα της συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι, πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο από συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης».

Διευκρίνισε επιπλέον ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις κρίσιμες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να δώσει στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ ισχυρά μοντέλα. «Θέλουμε να είναι η Ευρώπη ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό προϋποθέτει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παρούσα παντού στη ζωή μας». Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει χώρος στην τεχνητή νοημοσύνη στον οποίο μπορεί να έχει το προβάδισμα η Ευρώπη και αυτό είναι «η μεταφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε εξειδικευμένες εφαρμογές της βιομηχανίας και η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ανθρώπων». Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να έχει η Ε.Ε. ενιαία προσέγγιση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως και στην επιστήμη και την τεχνολογία και να υιοθετήσει με ενιαία προσέγγιση τις σύνθετες εφαρμογές της αξιοποιώντας τον πλούτο των δεδομένων από τον βιομηχανικό τομέα και να συσπειρώσει τις δυνάμεις των ταλέντων από διάφορες χώρες-μέλη της και από όλους τους τομείς. Παράλληλα, η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να διασφαλίσει πως κάθε καινοτόμος ευρωπαϊκή εταιρεία θα έχει πρόσβαση στην ενέργεια και γενικότερα στους πόρους που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη μέσα από υπερ-υπολογιστές και θα επιχειρήσει να επαναλάβει την επιτυχία του CERN της Γενεύης, του μεγαλύτερου κέντρου πυρηνικής φυσικής στον κόσμο, που αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς συνεργασίας χωρών και λαών.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ

Σε παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα εργαστεί για να αναδείξει τις ΗΠΑ «σε παγκόσμιο χρυσό κανόνα» σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Κάλεσε, όμως, την Ε.Ε. να μην επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και γενικότερα να μην τορπιλίσει την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας με τις υπερβολικές ρυθμίσεις που αποτελούν χαρακτηριστικό της πολιτικής της. Προσέθεσε πως «η Αμερική δεν πρόκειται να το δεχθεί αυτό, εκτιμούμε ότι θα ήταν τρομερό λάθος και όχι μόνον για τις ΗΠΑ αλλά και για τις δικές σας χώρες». Επρόκειτο για αναφορά στα σχέδια της Ε.Ε. να αντιδράσει στους επιθετικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ θέτοντας στο στόχαστρό της τους τεχνολογικούς κολοσσούς με το λεγόμενο «μπαζούκα», τη δυνατότητά της να επιβάλει όχι μόνον δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αλλά και περιοριστικά μέτρα στον κλάδο των υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι σε αντίθεση με το εμπόριο προϊόντων στο οποίο η Ε.Ε. έχει πλεόνασμα από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στον τομέα των υπηρεσιών ισχύει το αντίθετο.

Προειδοποίηση προς Κίνα

Ο κ. Βανς προέβη επίσης σε μια ηχηρή προειδοποίηση προς τα «αυταρχικά καθεστώτα» με εμφανή αποδέκτη ειδικότερα την Κίνα, τονίζοντας πως η υπερδύναμη θα τα εμποδίσει να χρησιμοποιήσουν κακόβουλα την τεχνητή νοημοσύνη για να «ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και τις δυνατότητες κατασκοπείας και παρακολούθησης ξένων στοιχείων με απώτερο σκοπό την εξάπλωση προπαγάνδας και την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας άλλων χωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Με αστεροειδή που έπεσε από το διάστημα προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές παρομοιάζεται η αιφνιδιαστική αντεπίθεση της Κίνας ...
must.com.cy
 |  ΝΕΑ
Τις προάλλες, όπως ίσως μάθατε, ένας μικρός σεισμός συντάραξε τη βιομηχανία τεχνολογίας στις ΗΠΑ
 |  ΝΕΑ