ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέμπη: Κραυγή αγωνίας για τα θύματα της τραγωδίας

Συγκλονίζουν τα λόγια των συγγενών

Kathimerini.gr

Αγωνιώδεις είναι οι αναζητήσεις των αγνοούμενων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επισήμως κάποια επιβεβαιωμένη λίστα, με συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τους οικείους τους, που δεν είναι ακόμα γνωστή η κατάσταση τους.

Σε νεότερη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ανέρχονται σε 57.

Οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί είναι 56, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος επιβάτης του τρένου να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, εκ των τραυματιών, 48 παραμένουν για νοσηλεία, ενώ έξι άνθρωποι μνοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ένας από τους αγνοούμενους είναι ο 34χρονος Βάιος Βλάχος από την Καρδίτσα. Ο αδελφός του, που ζει στην Αργεντινή, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απηύθυνε έκκληση σε όποιον γνωρίζει το παραμικρό να ενημερώσει τις αρχές.

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Βλάχος είπε ότι «δεν έχουμε επίσημες πληροφορίες» και τόνισε ότι «έστω κι ένας αγνοούμενος να βρεθεί θα είναι βάλσαμο», σημειώνοντας ότι «τα παίζουμε όλα για όλα, χρειαζόμαστε μία καλή είδηση».

Υπογράμμισε επίσης ότι η μητέρα του έχει δώσει δείγμα DNA, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση.

Ανέφερε ότι με τον αδερφό του είχε γραπτή επικοινωνία, μέχρι και λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο μοιραίο τρένο μαζί με τη σύντροφό του, η οποία νοσηλεύεται.

Ερωτηθείς πώς διαχειρίζεται την κατάσταση, είπε: «Δεν είναι εύκολο. Το βιώνεις σαν μία κατάσταση επιβίωσης. Ψάχνουμε το επόμενο βήμα. Προσπαθώ να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος ώστε να υπάρχει ακόμα και μία μικρή πληροφορία για να τη διασταυρώσω».

Ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, μιλώντας στο OPEN, είπε ότι ο γιος του που αγνοείται είναι «σίγουρος ότι είναι σε πτωματική κατάσταση».

«Ο γιος μου ήταν φοιτητής φυσικής στο ΑΠΘ στο πτυχίο, ένα πολύ καλό παιδί, πήγε ταξίδι με τη φίλη του στην Αθήνα, μας πήρε από τη Λάρισα, είπε “μαμά σε λίγο θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη”. Μετά από μία ώρα, μας πήρε έντρομη η φίλη του, είπε ότι “το τρένο έπαθε ζημιά, τον Γιώργο τον έχω χάσει, είχε πάει στο κυλικείο να πάρει νερό και δεν γύρισε ποτέ”. Το κορίτσι σώθηκε αλλά τον γιο μου δεν θα τον δω ποτέ».

«Είναι κρίμα να σκοτώνονται τόσα παιδιά από μία χαζομάρα, γίνονται τα ίδια λάθη εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

«Κόπηκαν τα όνειρα της τόσο νωρίς», είπε ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας Χούπα από την Αταλάντη.

Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος, πρόσθεσε: «Τα αγόρια μου ακόμα ψάχνουν στα νοσοκομεία…».

Η 28χρονη είχε πάει για λίγες μέρες στην Αθήνα με μία φίλη της και επέστρεφε με το μοιραίο τρένο.

Η φίλη της νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

O Δημήτρης Κυριακίδης αναζητεί τον πατέρα του που επέβαινε στο τρένο: «Έχει δώσει η αδερφή μου DNA, έχει δώσει τα στοιχεία της και τα δικά μου, κάτι για να μπορέσουμε να ξέρουμε τι έχει γίνει, να βρούμε τη σορό του», δήλωσε.

Τα τρία κορίτσια από την Καλαμπάκα

Οι δίδυμες αδερφές, 20 ετών, και η πρώτη τους ξαδέρφη βρήκαν τραγικό θάνατο στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης.

Οι Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους ξαδέρφη, Αναστασία Πλακιά, επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζουν. Η μητέρα της Αναστασίας Πλακιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε πως ενημερώθηκαν από τα sites για το τραγικό δυστύχημα.

«Πήγαιναν όλες μαζί πίσω στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους. Ήταν πάρα πολύ δεμένες, δύο δίδυμες και η ξαδελφούλα τους… Εμείς ενημερωθήκαμε από τα sites. Η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν να πάμε στο σημείο της τραγωδίας. Φύγαμε όλοι, νύχτα, πήγαμε εκεί αλλά δεν μας άφηναν, τίποτα. Ούτε να περάσουμε, τίποτα. Είχαν κλείσει την κυκλοφορία. Τελευταία φορά που μίλησα με το παιδί μου ήταν στις 23:30 με μηνύματα. Μου έγραψε ότι στις 00:30 θα έφτανε Θεσσαλονίκη».

Οι γονείς των τριών κοριτσιών ειδοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί να μεταβούν στη Λάρισα. Αργότερα ταυτοποιήθηκαν οι σοροί, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια.

Το μακάβριο έργο της αναγνώρισης

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στον Real fm, είπε: «Η ταυτοποίηση δεν είναι δικό μας έργο, δεν είναι έργο των ιατροδικαστών. Συνδράμουμε φυσικά, αλλά το εργαστήριο είναι της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας, εξειδικευμένης για τις φυσικές καταστροφές. Προχωράει η εργαστηριακή διερεύνηση του DNA. Έχουμε 14 τελειωμένα αποτελέσματα, άρα υπάρχει η διαδικασία ταυτοποίησης».

Ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν έχει «απάντηση για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία της ταυτοποίησης», συμπληρώνοντας ότι δεν έχουμε ακόμα τον πραγματικό αριθμό των αγνοουμένων. «Το DNA είναι κομβικό, ξέρουμε ότι ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα για να έχουμε σαφή εικόνα».

Η ίδια επισήμανε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότεροι από δέκα σάκοι με ανθρώπινα μέλη, τα οποία ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί, εξ ου και χθες Τετάρτη συγγενείς αγνοούμενων έδωσαν δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η αναγνώριση.

«Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους», είπε και επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέα παιδιά.

Γκάγκα: Μόνο μέσω DNA η ταυτοποίηση

Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.

Ήδη γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης DNA, σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση