ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με το εγκλωβισμένο πλοίο στον Πειραιά

Το περασμένο Σάββατο, ένας από τους επιβάτες μεταφέρθηκε στο Αττικό, όπου βρέθηκε θετικός στον COVID-19

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Σε θρίλερ αντίστοιχο με εκείνο του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess» που εγκλωβίστηκε ανοικτά της Ιαπωνίας λόγω κορωνοϊού, εξελίσσεται η υπόθεση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά από τις 22 Μαρτίου.

Το πλοίο είναι μισθωμένο από εταιρεία στην Τουρκία και απέπλευσε από το Τσεσμέ στις 9 Μαρτίου με προορισμό το ισπανικό λιμάνι Καντίζ, κοντά στη Σεβίλλη. Μεταφέρει 350 αλλοδαπούς από την Ουκρανία, την Τουρκία, την Ινδονησία και αλλού και έχει πλήρωμα 30 Ελληνες ναυτικούς.

Το Σάββατο και ενώ είχε επιστρέψει στη ράδα του Πειραιά δίχως να έχει επιτραπεί ο κατάπλους, ένας από τους επιβάτες, υπήκοος Ελβετίας, μεταφέρθηκε με ύποπτα συμπτώματα στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ένας 34χρονος Ινδονήσιος από τους επιβαίνοντες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο σε 28 επιβάτες και διαπίστωσε ότι οι 20 από αυτούς έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα και την Τρίτη όλοι οι επιβάτες έδωσαν δείγμα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει μισθώσει η τουρκική εταιρεία Miray International Shipping Management, η οποία παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, θα χρησιμοποιείτο ως πλωτό ξενοδοχείο για τη φιλοξενία ναυτεργατών, που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε εργασίες ανακατασκευής κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Carnival, στο λιμάνι Καντίζ της Ισπανίας. Για τον ίδιο λόγο η τουρκική Miray είχε μισθώσει ένα ακόμα πλοίο από ακτοπλοϊκή εταιρεία της Τυνησίας.

Απέπλευσε από την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου με προορισμό το λιμάνι του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Παρέλαβε τους ναυτεργάτες και προμήθειες, και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα έβαλε πλώρη για την Ισπανία. Στις ακτές της νότιας Ισπανίας έφτασε στις 14 Μαρτίου, ωστόσο δεν του επετράπη να «δέσει» καθώς, στο μεταξύ, η Ισπανία είχε μόλις ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε άμεσα το ταξίδι της επιστροφής προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ βρισκόταν κοντά στη Σάμο, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τον κατάπλου του στο Τσεσμέ και το κατηύθυναν σε άλλο λιγότερο εμπορικό λιμάνι, το οποίο δεν είχε αεροπορική σύνδεση με τις χώρες προέλευσης των επιβατών (Ουκρανία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Λευκορωσία κ.ά.).

Κρίθηκε προτιμότερο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποβιβάσει στον Πειραιά τους συνολικά 380 επιβαίνοντες, καθώς επίσης και να ανεφοδιαστεί με νερό και καύσιμο. Καθώς όμως το πλοίο της ΑΝΕΚ είχε εκτελέσει δρομολόγια σε Ισπανία και Τουρκία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να μην επιτρέψει τον κατάπλου του, πριν εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των αλλοδαπών επιβατών του. Ξεκίνησε έτσι ένας διπλωματικός μαραθώνιος με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ και των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.

Το Σάββατο, όταν πλέον οι περισσότερες εκκρεμότητες είχαν διευθετηθεί, ένας από τους επιβάτες παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού στη στεριά και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αττικόν». Βρέθηκε θετικός στον ιό και αυτομάτως όλο το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα.

Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπέβαλε σε τεστ για κορωνοϊό 28 επιβάτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν απευθυνθεί στον γιατρό του πλοίου παραπονούμενοι για πονοκεφάλους, αδιαθεσία κ.ά. και από αυτούς οι 20 διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον COVID 19. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ δόθηκε εντολή για απομόνωση των ασθενών σε εξωτερικές καμπίνες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της ασθένειας στους υπόλοιπους 360 επιβάτες και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι επιβαίνοντες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στο μεταξύ, το πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Αναφερόμενος στο θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι του εντοπισμού των κρουσμάτων «ακολούθησε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία δειγματοληψία, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων επιβατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X