Kathimerini.gr
Βασίλης Νέδος
Την εξαιρετικά στενή σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τη συνεργασία με καίριους παίκτες στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύει η άσκηση «Μέδουσα ’24», που θα διεξαχθεί φέτος από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή γύρω από την Κρήτη φθάνοντας μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο.
Τα δύο νησιά, όπως είναι γνωστό, αποτελούν σημεία από τα οποία έχουν υπολογιστεί γραμμές βάσης για την τμηματική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Στη φετινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» θα συμμετάσχουν (πέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία), δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία.
Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος αποτελούν, όπως είναι γνωστό, τα δύο κράτη-βαρόμετρο για τη στάση του αραβικού παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, Αθήνα και Ριάντ αναπτύσσουν μια στενότερη σχέση, η οποία εδράζεται σε μια ευρύτερη γεωστρατηγική θεώρηση για την ευρύτερη περιοχή.
Καμία υποχώρηση
Περιττό να τονιστεί ότι το γεωγραφικό εύρος εκτέλεσης των σεναρίων της άσκησης «Μέδουσα ’24» αποτελεί και μια έμμεση υπενθύμιση από πλευράς της Αιγύπτου ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από συμφωνίες με διεθνή ισχύ, όπως η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αγκυρα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητήθηκε από το Κάιρο να προχωρήσει οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά. Να σημειωθεί πως η Αίγυπτος διαθέτει συμφωνίες τμηματικής οριοθέτησης με την Ελλάδα από το 2020 και με την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2014.
Ειδικές δυνάμεις
Τα βασικά σενάρια της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή γύρω από την Κρήτη είναι κατά κύριο λόγο αεροναυτικά, με τη συμμετοχή και μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. Η άσκηση «Μέδουσα» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και έκτοτε οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Αιγύπτου έχουν αποκτήσει πολύ καλή κατανόηση και συνεργασία. Η άσκηση έχει αποκτήσει και περιφερειακή και διεθνή σημασία, όπως έχει αποδειχθεί από τις επανειλημμένες συμμετοχές εταίρων και συμμάχων, μεταξύ άλλων και στοιχείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η περυσινή άσκηση «Μέδουσα» στην ελληνική πλευρά είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2023, ωστόσο ματαιώθηκε τότε με αιτιολογία τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, καθώς είχαν προηγηθεί οι πλημμύρες σε Ελλάδα και μέρος της Βόρειας Αφρικής, και κρίθηκε απαραίτητο να μην επιβαρυνθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις με περαιτέρω φόρτο εργασίας από εκείνον που είχαν αναλάβει εκτελώντας πρακτικά υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη χειμαζόμενη Θεσσαλία.
Ο κ. Γεραπετρίτης
Η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία δεν περιορίζεται στη στρατιωτική διάστασή της. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι. Αν και οι δύο άνδρες έχουν συνομιλήσει στο τηλέφωνο, θα είναι η πρώτη συνάντησή τους. Πέρα από το διμερές ενδιαφέρον είναι σαφές ότι στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πόλεμος στη Γάζα και η γενικότερη αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων.
Εκτός από τα περιφερειακά ζητήματα, πάντως, υπάρχουν κάποια διμερή θέματα που πρέπει να προχωρήσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, με κύρια τη συμφωνία για την απασχόληση 5.000 Αιγύπτιων εποχικών εργατών στην Ελλάδα. Η συμφωνία του 2022 δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα μια ρύθμιση, που θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ελληνες αγρότες, οι οποίοι αναζητούν εργατικά χέρια, να παραμένει πρακτικά ανεφάρμοστη.