Σοφία Χρήστου
«Τα μοντέλα δεν είχαν προβλέψει τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα ούτε τόσο έντονη βροχόπτωση με μεγάλο όγκο νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Μιλώντας στην «Κ» για το τραγικό δυστύχημα στο φαράγγι της Σαμαριάς, που στοίχισε τη ζωή σε 35χρονη τουρίστρια, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνοδών Βουνού Κρήτης, Χριστόφορος Μπαλαδήμας, υποστηρίζει πως κανείς από τους έμπειρους και πιστοποιημένους οδηγούς που δραστηριοποιούνται στα Χανιά δεν περίμενε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο ίδιος εξήγησε στην «Κ» πως τα μέλη του Σωματείου είχαν προγραμματίσει όλες οι δραστηριότητές τους στο φαράγγι να ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και να ολοκληρωθούν πριν από το μεσημέρι, όπου υπολογιζόταν ότι θα βρέξει. «Ο θάνατος της τουρίστριας μας γέμισε θλίψη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), η γυναίκα τραυματίστηκε στην κνήμη έπειτα από πτώση βράχου και έχασε τη ζωή της από ακατάσχετη αιμορραγία. Οπως αναφέρεται, είχε δοθεί πρόβλεψη από το Αστεροσκοπείο για ήπια βροχή. Σημειώθηκε όμως μπουρίνι.
Την Τετάρτη στο φαράγγι βρέθηκαν 1.074 επισκέπτες. Μετά την πτώση βράχων, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 35χρονης, στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να μεταφέρουν τους περιπατητές σε ασφαλές σημείο. Εως τις 4.55 μ.μ. το σύνολο των επισκεπτών είχε αποχωρήσει από την έξοδο στην Αγία Ρουμέλη, εκτός από δύο άτομα που συνοδεύθηκαν μέχρι την είσοδο του φαραγγιού και δέκα άτομα που βρίσκονται στο εγκαταλελειμμένο χωριό Σαμαριά, περίπου στο μέσο της διαδρομής. Από το σύνολο των επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. [Φωτ.: neakriti]
Αστεροσκοπείο: Οι προγνώσεις έδειχναν ισχυρή βροχή
Από την άλλη, σύμφωνα με όσα μετέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, στην περιοχή έπεσαν το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 12 χιλιοστά βροχής μέσα σε μισή ώρα. Επρόκειτο δηλαδή για μία ισχυρή βροχή αλλά σε καμία περίπτωση ακραία.
Οσον αφορά τις προγνώσεις που είχε το ΕΑΑ για την ευρύτερη περιοχή, ο ίδιος υποστήριξε ότι έδιναν ύψη βροχής αυτή της τάξης μεγέθους.
ΟΦΥΠΕΚΑ: Τα δεδομένα έδειχναν πως θα ρίξει «ψιχάλα»
Στο ερώτημα γιατί το φαράγγι δεν έκλεισε αφού η πρόβλεψη έδειχνε πως μία ισχυρή βροχή θα εκδηλωθεί στο σημείο και μάλιστα σε μία ημέρα που οι επισκέπτες ξεπερνούσαν τους 1.000, πηγές του ΟΦΥΠΕΚΑ δήλωσαν στην «Κ» πως από τις προγνώσεις που είχαν στη διάθεσή τους δεν διαφαινόταν η εκδήλωση ισχυρής βροχής στο φαράγγι της Σαμαριάς. Αρμόδιοι σημείωσαν χαρακτηριστικά πως τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους έδειχναν πως θα ρίξει «ψιχάλα».
«Καλό είναι να αποφεύγεται η επίσκεψη στο φαράγγι όταν έχει πρόβλεψη για βροχή»
Εχοντας κατέβει δεκάδες φορές το φαράγγι, η συνοδός και έμπειρη ορειβάτης Σοφία Τσάπμαν τονίζει πως η ίδια προτιμά να μη συνοδεύει τους επισκέπτες όταν έχει πρόβλεψη για βροχοπτώσεις, καθώς αφενός οι προγνώσεις δεν είναι 100% ακριβείς, αφετέρου είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κανείς από το σημείο.
«Αν έχεις μπει ήδη μέσα στο φαράγγι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, εκτός από το να γυρίσεις προς τα πάνω, το οποίο όμως δεν είναι πάντα εύκολο», τονίζει.
Ακρωτηριασμός Ισπανού τουρίστα
Πέρσι ένας 45χρονος τουρίστας είχε ακρωτηριαστεί, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς εξαιτίας σεισμικής δραστηριότητας. Oπως ανέφεραν τοπικά μέσα, το ατύχημα είχε συμβεί στη μέση της διαδρομής όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε, κατά τη διάρκεια του σεισμού, και έπεσε πάνω στον Ισπανό με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το δεξί του πόδι.
Αυτοψία για την επικινδυνότητα των κατολισθήσεων
Μετά την τραγωδία με θύμα την 35χρονη τουρίστρια, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους «εν αναμονή των πορισμάτων της σημερινής αυτοψίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και της αυριανής επίσκεψης ειδικών γεωλόγων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, αναφορικά με την επικινδυνότητα κατολισθήσεων».