ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επαφές της κυβέρνησης για τη Γάζα: Ανθρωπιστικός διάδρομος και δυσκολίες

Οι συζητήσεις της Αθήνας με συμμάχους για από θαλάσσης μεταφορά βοήθειας.

Του Βασίλη Νέδου

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως βασικός σταθμός για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης προς τη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανήλθε στο θέμα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «εξετάζει πάντοτε μαζί με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των διεθνών οργανισμών, δηλαδή του ΟΗΕ, την αποστολή διά θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους». Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πολύ σύνθετη και δύσκολη διαδικασία», υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ελιγμός του κ. Μαρινάκη δεν ήταν επικοινωνιακός, μια και οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι περίπλοκες, καθώς στην περιοχή διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε αρχικά στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ουσιαστικά για ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω Ελλάδας και Κύπρου, από όπου προφανώς θα μεταφερθούν αγαθά και τρόφιμα προς την Αίγυπτο και από εκεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Για το ζήτημα η Αθήνα είναι σε επαφή με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Επί της αρχής συζήτηση για το θέμα έγινε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είναι προφανές ότι δίχως τη συγκατάθεση του Ισραήλ μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή.

Οπως η «Κ» μετέδωσε πρώτη στην ηλεκτρονική έκδοσή της την Κυριακή, οι βιομηχανικές δυνατότητες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών μπορεί να αξιοποιηθούν προκειμένου σ’ αυτή τη δυνητική ενεργοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας να μεταφερθεί και κρίσιμο ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Δεδομένου του χαρακτήρα διασφάλισης συνθηκών υψίστης ασφαλείας για μια τέτοια επιχείρηση, από την ελληνική πλευρά θα εμπλακεί και το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να τυποποιήσει τη διαδικασία.

Η εμπλοκή αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει προφανή θέματα, όπως, για παράδειγμα, η συνοδεία ενός ναυτικού κονβόι προς την Αίγυπτο και το Σουέζ, αλλά και ειδικότερα, όπως η συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών που ίσως συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν συζητείται να συμμετάσχει Ελληνας στρατιωτικός σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή αποστολή εξελιχθεί σε έδαφος άλλης χώρας.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές εξηγούσαν τη στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα απείχε από τη διαδικασία, με κύριο επιχείρημα ότι το προτεινόμενο ψήφισμα δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς.

Και υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική, προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία. Πρόσθεταν, επίσης, ότι η Ελλάδα υπερψήφισε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο Καναδάς για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα, όπως έχει φανεί και από τη δημόσια ρητορική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κινείται στη βασική γραμμή της Ε.Ε. υπέρ του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, εντός όμως του πλαισίου των κανόνων εμπλοκής που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και με μέριμνα για την προστασία των αμάχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση