Kathimerini.gr
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που στο Μαξίμου «χαρτογραφούν» την επόμενη ημέρα μετά το διαζύγιο με τον πρώην πρωθυπουργό.
Οπως έγραφε χθες η «Κ», το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα», για να διαμορφωθεί η στάση σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οταν ήρθε η συνέντευξη και διαβάστηκε από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, «η απόφαση ήταν μονόδρομος».
Η επόμενη ημέρα
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα. Από το Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως δεν θέλουν να συνεχιστεί μία ατέρμονη συζήτηση γύρω από τον κ. Σαμαρά, και με την επίσημη διαγραφή του επιχειρούν να κλείσει το θέμα.
Ειδικότερα, το κλίμα στη ΝΔ, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στο δύσκολο έργο της με στόχο την υλοποίηση του προγράμματός της, και αυτό απαιτεί –όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου– πολιτική σταθερότητα.
«Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Το βλέμμα στον Καραμανλή
Οπως σημείωνε πάντως η «Κ», το βλέμμα του Μαξίμου επικεντρώνεται και στον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που έχει μάλιστα προγραμματισμένη ομιλία την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα. Η στάση του κ. Καραμανλή και το πώς θα σχολιάσει τη διαγραφή Σαμαρά αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Η θέση που θα πάρει και η ένταση που θα έχει η θέση αυτή μπορεί να διαμορφώσει το εσωκομματικό τοπίο.
Το Μαξίμου, με την άτυπη ενημέρωση, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Σαμαρά πως ενέπλεξε τον κ. Καραμανλή και τώρα η προσοχή στρέφεται σε εκείνον που μέσα στην εβδομάδα θα πάρει θέση.
Πάντως, πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχαν το απόγευμα του Σαββάτου απαντήσει με τη φράση «ουδέν σχόλιο», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά.
Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη», σημείωνε ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη Ν.Δ. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε, δε, πιο συγκεκριμένα ότι είναι «αποκομμένος από τη βάση» και πια «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία».
Για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά μίλησε χθες και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας. Ερωτηθείς, μιλώντας στο Mega, αν ο Αντώνης Σαμαράς θα ξαναρίξει κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Ν. Τσιούτσιας απάντησε: «Από πού σας προέκυψε αυτό;», δείχνοντας την ενόχλησή του.
Κληθείς να απαντήσει αν ο Α. Σαμαράς θα απειλήσει την κυβερνητική συνοχή, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού είπε: «Στην κυβέρνηση δεν μετέχει, στην Κ.Ο. δεν μετέχει, επομένως δεν είναι και υπεράνθρωπος αφού δεν μετέχει πουθενά πλέον, για να ρίξει την κυβέρνηση».
Στα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του, όπως τη δημιουργία κόμματος, ο Ν. Τσιούτσιας σχολίασε: «Το μόνο που μπορώ να σας πως με βεβαιότητα είναι ότι τις επόμενες ημέρες ο Α. Σαμαράς θα είναι στην Αμερική. Για όλα τα υπόλοιπα δεν ξέρω». «Δεν αποκλείω τίποτα» για το μέλλον Σαμαρά, κατέληξε ο Ν. Τσιούτσιας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τις απόψεις του.