ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνικό ενδιαφέρον για Apache και ρόλο κυνηγού drone

Οι Ελληνες επιτελείς εξετάζουν βίντεο από τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατάρριψης drone

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Μπορεί το Ισραήλ να διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο με ποσοστό καταρρίψεων που ξεπερνά το 80%, ωστόσο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κυρίως τα περιφερόμενα πυρομαχικά (Loitering Munitions) ή drone-καμικάζι όπως είναι ευρέως γνωστά, με τα οποία συχνά επιτίθεται η Χεζμπολάχ, εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία του Iron Dome και διαπερνούν τον «θόλο» προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά και απώλειες.

«Η αναχαίτισή τους συναντά αρκετές προκλήσεις» αναφέρει ισραηλινή στρατιωτική πηγή στην «Κ». «Είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και δεν έχουν θερμικό ίχνος με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έγκαιρος εντοπισμός τους και συνήθως πετούν αργά και χαμηλά πάνω από αυτοκινητόδρομους ή κατοικημένες περιοχές οπότε η χρήση πυραύλων για την κατάρριψή τους μπορεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» τονίζει.

Για την αντιμετώπισή τους, οι Ισραηλινοί στράφηκαν σε μια «παλιά» αλλά αξιόπιστη συνταγή, δίνοντας έναν νέο ρόλο στα επιθετικά ελικόπτερα AΗ-64Ε. Τα θρυλικά «Apache», εκτός από τις αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) των χερσαίων δυνάμεων, έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς drone, σαρώνοντας επί 24ωρου βάσεως τις περιοχές γύρω από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Τα παρατηρεί κανείς να πετούν σε ζεύγη, περιπολώντας τον τομέα τους μέχρι να χρειαστεί να επέμβουν. Οταν κάποιο drone-καμικάζι εντοπιστεί να περνά τα σύνορα και να πετά πάνω από το Ισραήλ, τα Apache το καταδιώκουν, παρακολουθώντας την πορεία του με τα ηλεκτροοπτικά τους συστήματα. Μπορεί να τα κυνηγούν για αρκετή ώρα μέχρι να βρουν την ευκαιρία να ρίξουν εναντίον τους, χρησιμοποιώντας το πυροβόλο Μ230 των 30 χιλιοστών. Συνήθως, αυτό το «παράθυρο» εμφανίζεται όταν η πορεία του drone διέρχεται πάνω από ανοιχτές περιοχές ή από τη θάλασσα. «Η χρήση του πυροβόλου είναι σαφώς φθηνότερη από έναν πύραυλο αναχαίτισης αλλά πιθανόν και πιο ασφαλής επιλογή καθώς η διασπορά πυρομαχικών ή θραυσμάτων είναι μικρότερη» εξηγεί αρμόδια πηγή στην «Κ».

Ελληνικό ενδιαφέρον

Ο νέος «ρόλος» των Apache δεν περνά απαρατήρητος από τους Ελληνες επιτελείς που ήδη εξετάζουν όλο το διαθέσιμο υλικό από την επιχειρησιακή αξιοποίηση των επιθετικών ελικοπτέρων ως «κυνηγών» drone. Η δημιουργία μιας συμπαγούς αντιαεροπορικής ασπίδας που θα καλύπτει την Επικράτεια από τον Εβρο έως την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, άλλωστε, είναι η απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτελεία εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι τα μαχητικά αεροσκάφη (αεροπλάνα και ελικόπτερα) αποτελούν μέρος της αεράμυνας και η αξιοποίηση των ελικοπτέρων Apache για την αντιμετώπιση χαμηλού κόστους drone – καμικάζι, αντί της χρήσης πανάκριβων πυραύλων, είναι μια από τις προοπτικές που μελετά σοβαρά η Αθήνα. Οι σκέψεις που έχουν εκφραστεί προς το παρόν αφορούν στα Apache AH-64A, τα ελικόπτερα της 1ης γενιάς και συγκεκριμένα τα δέκα που δεν σχεδιάζεται να εξοπλιστούν με τους Spike NLOS. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρίσκεται ήδη σε επαφές με τους Ισραηλινούς, έχοντας καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον της για τον νέο ρόλο των επιθετικών ελικοπτέρων.

AP

Παράλληλα, το στρατιωτικό επιτελείο τρέχει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία αναβάθμισης των Apache της 1ης γενιάς που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού. Το πρωτότυπο ΑΗ-64Α αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και να πιστοποιηθεί στο σύνολο των νέων συστημάτων που θα φέρει. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία που αναβάθμισε και τα ισραηλινά ΑΗ-64Α, τα οποία επιχειρούν ανελλιπώς από την έναρξη του πολέμου.

Τα ελληνικά Apache θα αποκτήσουν νέα ηλεκτροοπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να μπορούν να επιχειρούν και τη νύχτα, ενώ θα εγκατασταθεί και νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Στη συνέχεια, με την παραλαβή των πρώτων κατευθυνόμενων βλημάτων Spike NLOS, εννιά από τα συνολικά 19 ελικόπτερα της 1ης γενιάς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πλήγματος ακριβείας από πολύ μεγάλες αποστάσεις, καθιστώντας τα την αιχμή του δόρατος για την άμυνα των νησιών και του Εβρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση