Αντώνης Αντζολέτος
Αν ήταν στο χέρι τους και προλάβαιναν, στον Ταύρο θα ανακοίνωναν ακόμη και σήμερα το νέο κόμμα γνωρίζοντας πως η συγκρότηση ενός «ΣΥΡΙΖΑ vol.2» με σάρκα και οστά ενδεχομένως να περιόριζε πολύ τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες στην Κουμουνδούρου. Τέλος του μηνός υπολογίζουν τις σχετικές ενημερώσεις, αν και δεν αποκλείεται οι διαδικασίες να «τρέξουν». Στην περίπτωση που στις κάλπες της επόμενης Κυριακής προσέλθουν 30.000-40.000 ψηφοφόροι, δηλαδή κάτω από το ένα τρίτο της περυσινής συμμετοχής, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει «με το δεξί» στον καινούργιο ρόλο του. Και το τοπίο θα είναι ακόμη πιο «συννεφιασμένο» πάνω από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου αν ο αριθμός «31» που κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ ζωντανό στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έστω και σε κατάσταση υποθερμίας– «σπάσει» και το πολιτειακό αξίωμα, που κατακτήθηκε για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, χαθεί.
Φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ο Στέφανος Κασσελάκης να βρει άλλους έξι βουλευτές και να φτιάξει κοινοβουλευτική ομάδα. Τουλάχιστον από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το «όχι» της Ελενας Ακρίτα ήταν καταλυτικό, ενώ και η Ράνια Θρασκιά προτίμησε τη «βάρκα» της Κουμουνδούρου. Από την κλειστή δωδεκαμελή ομάδα του «κασσελακικών» βουλευτών στο WhatsApp, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παραμένει ενεργή, μάλλον θα πρέπει να εξαιρεθεί και ο Πέτρος Παππάς. Φαίνεται να έχει επιλέξει ο κοινοβουλευτικός του βίος ως ανεξάρτητου να μην είναι σύντομος, ενώ από τις τοποθετήσεις του γίνεται φανερό πως περισσότερο ρίχνει «κλεφτές ματιές» προς τη Χαριλάου Τρικούπη παρά προς Ταύρο μεριά. Αν την Τρίτη πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρουν ποιοι θα λείπουν και ποιοι θα δώσουν το «παρών».
Παρά το γεγονός πως από το περιβάλλον του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως «δεν ακολουθεί ο κόσμος τους βουλευτές, αλλά οι βουλευτές τον κόσμο», ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε άγχος στην τελευταία του συνέντευξη στον Alpha για το «φρένο» που μπήκε στις ανεξαρτητοποιήσεις από δικούς του βουλευτές. Φαίνεται να προτιμούν να είναι μαζί του και έχουν απομακρυνθεί από τις επιλογές της πλειοψηφίας, ωστόσο όταν στη «ζυγαριά» μπαίνει το πολιτικό μέλλον, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. «Μαγαζί γωνία» αυτή τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει χαμηλούς τόνους. Ο «κόφτης» που μπήκε στις αποχωρήσεις έδωσε ένα «φιλί ζωής» στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχει πάντα η Θεοδώρα Τζάκρη που δηλώνει έτοιμη να αλλάξει τις ισορροπίες ανά πάσα στιγμή. Η βουλευτής Πέλλας έχει πάρει όλο το παιχνίδι πάνω της και αναμένεται να είναι η πρόεδρος της Κ.Ο. αν τελικά καταφέρει με κάποιον τρόπο να πιάσει το όριο των δέκα βουλευτών για τον Στέφανο Κασσελάκη. Στον Ταύρο έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσουν την ιδρυτική διακήρυξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φθάνουν και οι πρώτες προτάσεις υποστηρικτών για το όνομα του κόμματος, με τις λέξεις «δημοκρατία» και «αλλαγή» να κυριαρχούν μέχρι στιγμής.
Φάμελλος vs Πολάκη
Η μάχη για επιβίωση στον ΣΥΡΙΖΑ (που απέμεινε…) είναι πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν τα στελέχη της πλειοψηφίας. Στην Πολιτική Γραμματεία την εβδομάδα που πέρασε έγινε σαφές πως η άτυπη συμμαχία των «87» με τον Παύλο Πολάκη έληξε. Δεν ήταν κάτι αναπάντεχο. Η πρόταση του Χανιώτη βουλευτή να προσφύγει το όργανο συνολικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη δικαστικά για το «πόθεν έσχες» δεν έγινε δεκτή. Η πλειοψηφία φάνηκε να επιθυμεί να αφήσει πίσω της ό,τι έχει να κάνει με τον τέως πρόεδρο και στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να ποντάρουν πολλά στο ντιμπέιτ της Τετάρτης. Επιστροφή στην πολιτική και τέλος στην τοξικότητα είναι ο στόχος. Γνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ κέρδισε από την τηλεμαχία που έκανε και το ίδιο ελπίζουν και στην Κουμουνδούρου.
Η σύγκρουση Φάμελλου – Πολάκη για μια μερίδα στελεχών θεωρείται ντέρμπι με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο τέως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι το φαβορί και απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο κοινό που ακολουθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Η επαναφορά στην περίοδο Τσίπρα με έναν συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο, χωρίς ακρότητες, είναι το ζητούμενο. Η Νέα Αριστερά ολοκλήρωσε το συνέδριό της προτάσσοντας την αυτονομία της, ωστόσο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται –αν δεν αλλάξει κάτι– για πόσο χρονικό διάστημα οι «11» του Αλέξη Χαρίτση θα αντέξουν στη «μοναξιά» και στη δημοσκοπική «καχεξία». Είναι γεγονός πως αν επικρατήσει ο Παύλος Πολάκης, κάθε συζήτηση για επαναπατρισμό ή συμπόρευση των πρώην συντρόφων κόβεται αυτομάτως. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας απευθύνεται σε ένα πιο λαϊκό κοινό, που ίσως βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει σε ένα ποσοστό και τη συμμετοχή στις κάλπες.
Χωρίς εφεδρείες
Το κόμμα πλέον δεν είναι ενιαίο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα. Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να ποντάρει στο ερώτημα «ποιος μπορεί να κάνει δυναμική και σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη;». Αυτό που ενδεχομένως να μην έχει, είναι «εφεδρείες» για τον δεύτερο γύρο, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις και βρεθεί απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο. Εχει συγκρουστεί στο παρελθόν σφοδρά με στελέχη της πλειοψηφίας και αρκετοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και αποχωρήσεις αν τελικά βρεθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι μπορεί να πετύχει ο Παύλος Πολάκης; Να αλλάξει γνώμη, αν εκλεγεί πρόεδρος, σε «κασσελακικούς» βουλευτές που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους «87». Με αυτό το σκεπτικό ίσως κάποιοι να μην παραμένουν στον «προθάλαμο» της εξόδου αναμένοντας μόνο την ανακοίνωση του κόμματος Κασσελάκη, αλλά και το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Κουμουνδούρου.
Διάσπαση σε πολλές δόσεις