Kathimerini.gr
Το τέλος της πρώτης πράξης στην πολυμέτωπη δικαστική υπόθεση της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» αναμένεται τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για το σκέλος που αφορά τις σωματικές κακοποιήσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα σε δομές της οργάνωσης.
Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης πριν από περίπου δύο χρόνια, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων για όσα ακολούθησαν και έθεσαν τον ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου αντιμέτωπο με τέσσερα δικαστικά «μέτωπα».
Ο ιδρυτής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» άκουσε το πρωί της Δευτέρας την εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου να ζητεί την ενοχή του για πέντε από τις πράξεις που κατηγορείται στην υπόθεση των τιμωρητικών συμπεριφορών σε δομές της ΜΚΟ, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και η απόφαση των δικαστών.
Πρόκειται για την ελαφρύτερη υπόθεση την οποία αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής της «Κιβωτού», καθώς αφορά σε πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις. Παρά τους ισχυρισμούς του περί πνευματικής καθοδήγησης στην οργάνωση και τη δήλωση άγνοιας επί διοικητικών και διαδικαστικών ζητημάτων, η εισαγγελέας τού απέδωσε «ενεργό και κυρίαρχο ρόλο» σε όσα συνέβαιναν.
«Ο λόγος του πατρός ήταν νόμος», σημείωσε η εισαγγελέας επικαλούμενη μαρτυρική κατάθεση υπαλλήλου της οργάνωσης και συμπλήρωσε πως «τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς τις εντολές του, όπως έλεγαν τα παιδιά και επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι». Καταλήγοντας για τον πατέρα Αντώνιο, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για πέντε από τις πράξεις που κατηγορείται και την απαλλαγή του για τις υπόλοιπες.
Αναφερόμενη στους υπόλοιπους επτά πρώην εργαζομένους στις δομές της οργάνωσης, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή πέντε εξ αυτών για κάποιες από τις επιμέρους πράξεις που κατηγορούνται και την πλήρη απαλλαγή για δύο κατηγορουμένους που βρέθηκαν στο εδώλιο.
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός είχε την άποψη ότι αποδείχθηκαν μόνο κάποιες πράξεις που φέρεται να έγιναν στις δομές του Βόλου και της Χίου και διατήρησε αμφιβολίες για πράξεις που καταγγέλλονται στις δομές της Καλαμάτας, της Αθήνας και της Πωγωνιανής.
Η πρόταση αφορά στην υπόθεση των τιμωρητικών συμπεριφορών σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» – Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση των δικαστών.
Για ασέλγεια
Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής της «Κιβωτού» αναμένει την απόφαση του Πλημμελειοδικείου, προετοιμάζεται για την επόμενη δικαστική μάχη του, η οποία αυτή τη φορά αφορά σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.
Επειτα από πολύμηνη ανακριτική διαδικασία, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έδειξε το «εδώλιο» στον πατέρα Αντώνιο για το αδίκημα της ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 σε δομές της οργάνωσης, μετά τις καταγγελίες ενός 19χρονου, πρώην τροφίμου της δομής, και ενός 15χρονου, που συνεχίζει να φιλοξενείται στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Κατά τους δικαστές του συμβουλίου, ο κατηγορούμενος ιερέας, «εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στη λειτουργία της «Κιβωτού», την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά, αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων, προέβη σε γενετήσιες πράξεις εις βάρος των ανήλικων».
Στο σκεπτικό του βουλεύματος αποδομούνται και οι ισχυρισμοί του περί υποκινούμενων καταγγελιών με στόχο να πάρουν άλλοι τον έλεγχο της οργάνωσης, με τους δικαστές να επισημαίνουν ότι «υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην “Κιβωτό” ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των παθόντων».
Πλαστογραφία
Από αυτό το βούλευμα «άνοιξε» ένα τρίτο δικαστικό μέτωπο για τον πατέρα Αντώνιο, που ελέγχεται πλέον και για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για τις ασέλγειες εις βάρος των δύο φιλοξενουμένων της ΜΚΟ, ο ιερέας είχε προσκομίσει μέσω των συνηγόρων του ένα βίντεο, στο οποίο ο ένας καταγγέλλων εμφανιζόταν να αναιρεί όσα αρχικώς είχε πει, ενώ μαζί με το βίντεο προσκομίστηκε και σχετική βεβαίωση της μητέρας του αγοριού. Οι δικαστές έκριναν πως η πρώτη κατάθεση του καταγγέλλοντος ήταν και η αληθής, αφού «δόθηκε σύμφωνα με τα δικονομικά εχέγγυα που επιτάσσονται για την εξέταση ανήλικων μαρτύρων», σημειώνοντας πως η ανάκληση της μαρτυρίας του έγινε έπειτα από υποσχέσεις τρίτου προσώπου ότι θα τον βοηθούσε να επιστρέψει στη μητέρα του. Σημειώνεται πως η μητέρα του καταγγέλλοντος έχει αρνηθεί ότι είχε γράψει επιστολή επικυρωμένη σε ΚΕΠ, ενώ ο αντιδήμαρχος Λάρισας έκανε λόγο για πλαστή σφραγίδα στο σχετικό έγγραφο.
Τα οικονομικά
Στο ανακριτικό «κατώφλι» βρίσκεται και για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης της «Κιβωτού» ο πατήρ Αντώνιος, που αναμένει την κλήση του σε απολογία από τον τακτικό ανακριτή, μαζί με την πρεσβυτέρα, κατά κόσμον Σταματίνα Γεωργαντή και δύο ακόμη πρόσωπα. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης προχώρησε στην άσκηση δίωξης εις βάρος των τεσσάρων προσώπων με την πρεσβυτέρα να κατηγορείται ως φυσική αυτουργός στα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης, τον πατέρα Αντώνιο να αντιμετωπίζει την ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά και δύο συνεργάτες να αντιμετωπίζουν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αδίκημα της απιστίας συνίσταται σε αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ, που σχετίζονται με την αγορά ενός ακινήτου στην Πωγωνιανή και τις επισκευές που έγιναν, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται εκταμιεύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ από τα ταμεία της οργάνωσης, για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Η υπόθεση μελετάται από ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογία.