ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελεύθερος υπό όρους ο «βασιλιάς των διαμαντιών»

Ο Μπένι Στάινμετζ συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στο «Ελ. Βενιζέλος» – Το Συμβούλιο Εφετών θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα επί του αιτήματος έκδοσης των αρχών της Ρουμανίας

Γιάννης Σουλιώτης

Νέο επεισόδιο στο δικαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Μπένι Στάινμετζ εκτυλίσσεται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα. Αφετηρία υπήρξε η σύλληψή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Ο 68χρονος, που είναι κάτοχος και γαλλικού διαβατηρίου και είναι χαρακτηρισμένος ως ο πλουσιότερος Ισραηλινός με περιουσία που αποτιμήθηκε στα 8 δισ. δολάρια, προσγειώθηκε στις 7 μ.μ. στον διεθνή αερολιμένα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος προερχόμενος από Τελ Αβίβ. Κατά τον τυπικό, διαβατηριακό έλεγχο προέκυψε ότι εις βάρος του υπήρχε καταχωρισμένο στο ευρωπαϊκό σύστημα SIRENE ενεργό ένταλμα σύλληψης των αρχών της Ρουμανίας. Το ένταλμα εκδόθηκε το 2021 και αφορά το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Εφετών που ζήτησε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αεροδρομίου να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Χθες το πρωί ο βαθύπλουτος Ισραηλινός οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 5.000 ευρώ και το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επί του αιτήματος έκδοσης των αρχών της Ρουμανίας αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόκειται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα. Για την υπόθεση εξέδωσε δελτίο Τύπου ο δικηγόρος του 68χρονου, Σταύρος Τόγιας, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη του επιχειρηματία «πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα» και κατηγορώντας τις ρουμανικές αρχές για «εξόφθαλμη κατάχρηση διαδικασίας».

Η απόφαση το 2022

Ο 68χρονος τον Δεκέμβριο του 2020 καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Ρουμανίας σε κάθειρξη 5 ετών για υπόθεση απάτης σχετική με την αγορά – εκμετάλλευση έκτασης, την περίοδο 2006-2008. Εις βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το οποίο εκτελέστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021, με τη σύλληψή του και πάλι στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Στάινμετζ είχε τότε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως ότου αποφανθεί επί του αιτήματος το Συμβούλιο Εφετών. Αυτό συνεδρίασε δύο φορές τον Μάρτιο του 2022 και απέρριψε το ευρωπαϊκό αίτημα έκδοσης των αρχών της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την απόφαση που τέθηκε υπόψη της «Κ», η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη έκδοσή του κρίνοντας ότι στη Ρουμανία δεν θα είχε μια δίκαιη δίκη καθώς και ότι υπήρχε κίνδυνος να έρθει αντιμέτωπος με «απάνθρωπη συμπεριφορά» εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές της Ρουμανίας. Η ύπαρξη αμετάκλητης απόφασης επί του αιτήματος έκδοσης του 68χρονου και η νέα σύλληψή του στο «Ελ. Βενιζέλος» προκάλεσαν την αντίδραση του νομικού του παραστάτη, ο οποίος σε σχετικό δελτίο Τύπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Είναι πρωτοφανές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά και κάθε άλλη ευνομούμενη χώρα, μια τέτοια, διοικητικού χαρακτήρα πράξη, να ακυρώνει απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει αποφανθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα κατά της έκδοσής του στη Ρουμανία, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα». Αρμόδιο να αποφασίσει επί του νομικού σκέλους είναι το Συμβούλιο Εφετών.

Ο Μπένι Στάινμετζ πάντως, που έχει χαρακτηριστεί από τα διεθνή ΜΜΕ και «βασιλιάς των διαμαντιών» λόγω της ενασχόλησης της οικογένειάς του με την εξόρυξη και εμπορία πολύτιμων λίθων, έχει και σε άλλες περιπτώσεις βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών. Μια τέτοια αφορούσε την εκμετάλλευση ορυχείου στη Γουινέα, με τις αρχές να ερευνούν τον χρηματισμό μελών της οικογένειας του προέδρου της Γουινέας από τον Στάινμετζ. Το όνομα του 68χρονου εξάλλου βρισκόταν καταχωρισμένο και στα αρχεία των «Panama Papers», ενώ στον διεθνή Τύπο ξεχωρίζουν αναφορές και για τη διαμάχη του με τον επίσης πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X