ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κιβωτός του Κόσμου: Την ενοχή του πατρός Αντώνιου και τεσσάρων πρώην εργαζομένων ζητά η εισαγγελέας

Η αγόρευση συνεχίζεται για τα περιστατικά σε δομές στην Καλαμάτα, την Πωγωνιανή και την Αθήνα

Kathimerini.gr

Σοφία Σπίγγου

Την ενοχή του πατρός Αντώνιου και τεσσάρων πρώην εργαζομένων στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλή και ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες στις δομές του Βόλου και της Χίου ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τις κακοποιήσεις και τις τιμωρητικές συμπεριφορές που καταγγέλλεται ότι εφαρμόζονταν στις δομές της οργάνωσης. Η αγόρευση συνεχίζεται για τα περιστατικά σε δομές στην Καλαμάτα, την Πωγωνιανή και την Αθήνα.

Η εισαγγελική λειτουργός απέδωσε «ενεργό και κυρίαρχο ρόλο» στον πατέρα Αντώνιο, παρά τους ισχυρισμούς του περί πνευματικής καθοδήγησης και μόνο. «Ήταν ιδρυτής της Κιβωτού, ήταν πνευματικός καθοδηγητής. Το μοντέλο λειτουργίας ήταν δικής του έμπνευσης, ενώ τα παιδιά των αποκαλούσαν «πατέρα» τους, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και τρεις μάρτυρες. «Τίποτε δε συνέβαινε στην Κιβωτό χωρίς τις εντολές του πατρός Αντώνιου», «ο λόγος του πατρός ήταν νόμος», είναι κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν μάρτυρες. Ακόμα και ο μάρτυρας Ν. Φ που ήταν υπεύθυνος της αποθήκης, κατέθεσε ότι δεχόταν εντολές και από τον πατέρα Αντώνιο» είπε η εισαγγελέας καταλήγοντας πως «παρά τον ισχυρισμό του ότι είχε πνευματικό ρόλο, συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο».

Για την πράξη της ηθικής αυτουργίας

Όπως εξήγησε η εισαγγελέας της έδρας, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν κρίνονται πειστικοί. «Μετά το περιστατικό της κλοπής στη δομή του Βόλου κλήθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί για ενημέρωση παρουσία του πατρός Αντώνιου. Ο πρώτος κατηγορούμενος είχε γνώση των ενεργειών που έλαβαν χώρα και δεν ήταν αμέτοχος. Τα δυο περιστατικά που καταγγέλλονται έλαβαν χώρα σε χώρο και χρόνο που ήταν παρών στη δομή. Αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία στην επικίνδυνη σωματική βλάβη και την απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην απειλή» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελέας σκιαγράφησε το πλαίσιο της δίκης εξηγώντας πως «δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του παρόντος δικαστηρίου η αξιολόγηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές, ούτε οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην «Κιβωτό». Εδώ πρέπει να αξιολογηθούν τα πραγματικά περιστατικά, πρέπει να διαγνωσθεί το εάν τελέστηκαν τα περιγραφόμενα στο κατηγορητήριο».

Δομή Βόλου

«Κάθε ομάδα είχε το δικό της πρόγραμμα, που περιλάμβανε τη φοίτηση στο σχολείο, για περίπου 2 ώρες εκτέλεση εργασιών, ξεκούραση, ψυχαγωγία και ύπνο. Όσοι δεν πήγαιναν σχολείο (λύκειο) δούλευαν από το πρωί έως το μεσημέρι» ανέφερε η εισαγγελέας παραθέτοντας σειρά καταθέσεων παιδαγωγών του Βόλου, που υποστήριξαν πως φρόντιζαν τα παιδιά και όλα κυλούσαν ομαλά. «Στις εγγραφές του βιβλίου παιδαγωγών αναφέρεται πως συμμετείχε πάντα κάποιος ενήλικας» συμπλήρωσε.

Κατά την εισαγγελέα το πρόγραμμα των παιδιών «δεν αποδείχθηκε ότι ήταν τέτοιας έντασης που θα οδηγούσαν σε εξάντληση, ενώ δεν αποδείχθηκε ότι οι εργασίες γινόταν με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση. Ούτε είχαν τιμωρητικό σκοπό, αλλά παιδαγωγικό».

Αναφερόμενη στον Π.Γ και τις καταγγελίες του περί τιμωρητικών συμπεριφορών,
η εισαγγελέας σημείωσε πως η περίπτωση του διαφέρει. «Είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με τη θέληση του και την επιμέλεια του είχε η μητέρα του. Δεν ήταν στην Κιβωτό με δικαστική απόφαση. Προσκομίστηκαν φωτογραφίες με χορτοκοπτικό ή αλλά στιγμιότυπα που έκανε εργασίες. Κατά την άποψη μου αυτές δεν αποδεικνύουν τίποτα, αφού σε κάθε περίπτωση δεν είθισται ο βασανιστής να φωτογραφίζει τα θύματα του».

Για την κλοπή στον Βόλο

Σχετικά με την κλοπή στη δομή του Βόλου που οδήγησε έναν από τους φιλοξενούμενος στη δομή στο να τοποθετηθεί σε ξεχωριστό οίκημα της δομής. «Απαγορευόταν η επικοινωνία με τα αλλά παιδιά, δεν είχε στη διάθεση του μέσα ψυχαγωγίας, ήταν κλειδωμένος κι έβγαινε μόνος του από το παράθυρο. Συνάγεται η πλήρης αποκοπή του από την ομάδα. Ολοι οι μάρτυρες συγκλίνουν ότι τις πρώτες ημέρες ήταν κλειδωμένος και σταδιακά αποκτούσε περισσότερες ελευθερίες. Το μέτρο αυτό είχε καταφανώς τιμωρητικό χαρακτήρα. Ήταν παρατεταμένο, τιμωρητικό και ελήφθη από τη διευθύντρια της δομής κι ένα ακόμη πρόσωπο» είπε η εισαγγελέας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «στην απόφαση συμμετείχε και ο πατήρ Αντώνιος. Επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη σε επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση της Αθήνας. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και ο δεύτερος εμπλεκόμενος στην κλοπή, που μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου. Αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη. Αποδείχθηκε ότι ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και δυο εργαζόμενοι της δομής του Βόλου προέβησαν στην πράξη για την οποία κατηγορούνται».

Επικίνδυνη σωματική βλάβη

Την ενοχή τριών εργαζομένων της δομής για τον τραυματισμό ανηλίκου στον οποίο δεν παρασχέθηκε στη συνέχεια και η κατάλληλη βοήθεια ζήτησε η εισαγγελέας. «Το θύμα περιέγραψε με συνέπεια και σαφήνεια όσα του συνέβησαν. Υπήρξαν μάρτυρες που κατέθεσαν ότι τους το είχε αναφέρει, και άλλοι που τον είδαν με παραμορφωμένο πρόσωπο και αίμα στο αυτί του. Η ύπαρξη του τραυματισμού αποδείχθηκε και από φωτογραφία. Επίσης ο πάτερ Αντώνιος γνώριζε για τον τραυματισμό. Αποδείχθηκε ότι δυο εργαζόμενοι της δομής τέλεσαν την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου προσώπου, ο ένας εξ αυτών και την πράξη της απειλής, ενώ η διευθύντρια της δομής της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X