ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και φίλια πυρά κατά Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι βουλευτές θα «μετακομίσουν»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. και «στρατηγικός» του σύμμαχος, Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη συζήτηση για το όνομα

Kathimerini.gr

Το πιο δύσκολο Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών για τον ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει και ήδη η ηγετική ομάδα και η εσωκομματική αντιπολίτευση στο σύνολό της ετοιμάζουν τα «όπλα» τους. Η αλλαγή του ονόματος κατά πολλούς αποτελεί μια προσπάθεια «αποτσιπροποίησης» του κόμματος, ενώ ακόμη και βουλευτές και στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν με την παραμονή μόνο του όρου «Συνασπισμός» (και όχι της Προοδευτικής Συμμαχίας), επισημαίνοντας πως παραπέμπει στο κόμμα του 3%.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε στο Mega πως «δεν είμαι πολύ σίγουρος» ότι πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα του ονόματος στο συνέδριο, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης επεσήμανε πως διαφωνεί με το όνομα που προτείνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού της Τρίτης επισημάνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη πως ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία» δεν πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συμβολίζει τη διεύρυνση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Φέρεται, μάλιστα να μην απέκλεισε ως ιδέα το «brand» ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει, με δεύτερο συνθετικό το «Προοδευτικό Κίνημα».

Κλιμακώνουν την κριτική τους οι «87», που αναμένουν προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ενόψει Κ.Ε. και τη σημερινή απόφαση για τον κ. Σπίρτζη.

Οι «87» περιμένουν τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη προκειμένου να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Με δεδομένο πως ο πρώην υπουργός δεν θα πέσει στα μαλακά, το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δύσκολα θα αποφευχθεί. Η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε στον ΣΚΑΪ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως φοβάται να απευθυνθεί στη βάση: «Θα έπρεπε ο ίδιος να δώσει τη λύση σήμερα, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση των μελών». Κριτική ασκείται ήδη και για τις οργανωτικές αλλαγές που κατέθεσε στην Επιτροπή Καταστατικού. Αρκετοί υποστηρίζουν πως μειώνεται η λογοδοσία της ηγεσίας στα όργανα. Ο Σωκράτης Φάμελλος στην ERTnews ανέφερε: «Υπάρχει και ένας κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ… Δεν μένω στο όνομα γιατί κατ’ εμέ προτεραιότητα έχει η πολιτική και μετά το όνομα». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για έναν ΣΥΡΙΖΑ «μικρότερο» και για «προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά ρευστοποιούν το κόμμα».

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον Παύλο Πολάκη. Οσοι αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μην αμφισβητήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς ο ίδιος να εκτεθεί στα μάτια των πιστών υποστηρικτών του.

Στην ερώτηση που έγινε προς τον Νίκο Παππά, ποιος θα πάει στη ΔΕΘ αν κατατεθεί πρόταση μομφής στην Κ.Ε., ο επικεφαλής της Κ.Ο. δεν εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγμένη ηγεσία με τριετή θητεία. Εννοείτε αν τελεσφορήσει μια πρόταση μομφής; Να περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει, προφανώς αν δεν έχει εκπέσει θα είναι κανονικότατα (στη ΔΕΘ)». Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Την κύρια ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με τη δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση».

Ποιοι βουλευτές θα «μετακομίσουν»

Οι καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» στελεχών και βουλευτών. Ειδικά η ρύθμιση που αφορά τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο. Στο καταστατικό του κόμματος –και συγκεκριμένα στο άρθρο 39– υπήρχε ήδη πρόβλεψη πως βουλευτές με τρεις διαδοχικές θητείες δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Θα εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο στις επόμενες κάλπες; Σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη θα έχαναν την ευκαιρία να μπουν εκ νέου στα ψηφοδέλτια. Τώρα, εάν εγκριθεί η πρόταση, που δίνει μια «τέταρτη ευκαιρία» σε παλαιούς βουλευτές, βγαίνουν τελικά κερδισμένοι αρκετοί «σύμμαχοι» του προέδρου. Απλώς υπάρχουν και οι λιγότερο κερδισμένοι, κυρίως από την περιφέρεια.

Συνολικά 11 «παλιοί» θα αναγκαστούν να «μετακομίσουν» στις επόμενες εκλογές, αν υπάρξει αλλαγή στο καταστατικό με βάση την πρόταση Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται πως στο καταστατικό αναφέρεται πως «δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι με διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου». Με δεδομένο πως έχουν περάσει ήδη 14 μήνες από τον Ιούνιο του 2023, αυτό σημαίνει πως μόνο αν στους επόμενους 18 μήνες πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές η παλαιά σειρά είναι «ασφαλής» και μπορεί να πολιτευθεί χωρίς να αλλάξει περιφέρεια.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «μεγαλώσει», αρκετοί προοικονομούν πως στα Χανιά το κόμμα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να λάβει έδρα και συνεπώς θα είναι δύσκολο να ξαναεκλεγεί βουλευτής ο Παύλος Πολάκης.

Οι επιπτώσεις της πρότασης για αλλαγή του καταστατικού σχετικά με τις κοινοβουλευτικές θητείες για Πολάκη, Τζάκρη, Γεροβασίλη και Φάμελλο.

Εχει χάσει σημαντικές δυνάμεις στο νησί από το ΠΑΣΟΚ. Με τη δημοτικότητα που έχει ο πρώην υπουργός θα μπορούσε άνετα να πολιτευθεί και σε περιφέρεια της Αττικής. Το ίδιο θα μπορούσε να πράξει και η Θεοδώρα Τζάκρη, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη από την Πέλλα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, αν εγκριθεί, θα «ξεβολέψει» κάποιους κορυφαίους. Ο Νίκος Παππάς βγαίνει πρώτος στον Νότιο Τομέα από το 2019, όμως το 2015 εξελέγη στην ενιαία Β΄ Αθηνών και συνεπώς έχει τη δυνατότητα «ελιγμών».

Η Νίνα Κασιμάτη θα πρέπει να φύγει από τη γνωστή γι’ αυτήν εδώ και εννέα χρόνια Β΄ Πειραιώς. Από τις λίγες περιφέρειες που διατηρεί υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019 είναι η Αρτα, όπου παίζει ρόλο η δημοτικότητα της Ολγας Γεροβασίλη. Η πιθανή «μετακόμισή» της θα κοστίσει περισσότερο στο κόμμα παρά στην ίδια. Αλλαγή έδρας θα πρέπει να ψάξει επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος από τη Β΄ Θεσσαλονίκης και οι Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησία), Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζα), Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδα), Γιώργος Παπαηλιού (Αρκαδία), Γιώργος Ψυχογιός (Κορινθία).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση