ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Κ» μέσα στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον σταθμό Βενιζέλου

Kathimerini.gr

Δύο ημέρες απέμειναν μέχρι τα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης –και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον σταθμό Βενιζέλου– και στους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία καθαρισμού απομακρύνουν τις προστατευτικές μεμβράνες με τις οποίες ήταν καλυμμένοι οι υαλοπίνακες και οι κυλιόμενες σκάλες, σκουπίζουν και καθαρίζουν τα πλακάκια και τους γρανίτες των σταθμών και κάθε εσοχή. Ακόμα, συνεργεία τεχνικών κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις σε μικροπράγματα που προκύπτουν στην πορεία: στον φωτισμό, στα ηλεκτρολογικά, στα ασανσέρ, στις σκάλες.

«Τα συνεργεία καθαριστών και τεχνικών είναι οι πρώτοι “επιβάτες” του μετρό, εκτός των όσων εργαζόμαστε εδώ, καθώς το χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν στη δουλειά τους», μας αναφέρει ένας εργαζόμενος στην Ελληνικό Μετρό. Είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη, καθώς μέχρι πρότινος το δίκτυο της βασικής γραμμής ήταν «άβατο» για τους μη έχοντες κάποιου είδους τεχνική εργασία.

Οι συρμοί κινούνται εδώ και καιρό κανονικά σε όλο το δίκτυο, στη συχνότητα που θα κινούνται τις ώρες αιχμής (ένας συρμός κάθε 3-4 λεπτά) και παρότι η τεχνολογία τους είναι χωρίς οδηγό, πάντα υπάρχει μέσα ένας συνοδός. Σταματούν στους σταθμούς, οι πόρτες ανοίγουν κανονικά, κλείνουν, και αναχωρούν.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας Thema, η οποία ανέλαβε με διαγωνισμό τη λειτουργία του μετρό, βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους και ελέγχουν και αυτοί με τη σειρά τους τη λειτουργία των συστημάτων, τα εκδοτήρια και τη λειτουργία των μπαρών εισόδου.

Ειδικά στον σταθμό Βενιζέλου, οι προετοιμασίες είναι πιο περίπλοκες. Εκτός από τις εργασίες καθαρισμού, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που δίνουν εντολές για το πώς θα στηθεί (εκτός του αρχαιολογικού χώρου) η τελετή.

Σε μια άκρη βρίσκονται σκαμπό και αναλόγια, που υποδεικνύουν ότι η τελετή θα «ντυθεί» με ζωντανή μουσική. Η φωτογράφιση σ’ αυτόν τον χώρο απαγορεύεται αυστηρά μέχρι την αυριανή τελετή.

Εξω από τους σταθμούς πολλοί περαστικοί κοντοστέκονται, ρωτούν τους φύλακες αν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό και πότε θα γίνουν τα εγκαίνια. Ειδικά σε κάποιους σταθμούς όπως της Βενιζέλου, που το εσωτερικό του σταθμού είναι εν μέρει ορατό από την επιφάνεια, οι διερχόμενοι προσπαθούν να «κλέψουν» μια ματιά παραπάνω. Κάποια στιγμή, ενώ ο φύλακας μιλά με έναν πολίτη, δύο άλλοι τον προσπερνούν και εισέρχονται στον σταθμό. Ο φύλακας τους προλαβαίνει στις κυλιόμενες σκάλες. «Από πού είστε κύριοι;», τους ρωτά. «Από το Λιτόχωρο», απαντούν εκείνοι γελώντας. Και αμέσως ο φύλακας τους συνοδεύει και πάλι στην έξοδο. «Λίγη υπομονή παρακαλώ», τους λέει.

Η Θεσσαλονίκη όμως, ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια αναμονής, ανυπομονεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση