ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φράχτης στον Έβρο: Η Αθήνα ζητεί κονδύλια από την Ε.Ε. για επέκτασή του

Επαναφέρει η Αθήνα το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για κοινοτική χρηματοδότηση της επέκτασης του τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Επαναφέρει η Αθήνα το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για κοινοτική χρηματοδότηση της επέκτασης του τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το Politico Europe, στη νεότερη πρότασή της προς την Κομισιόν για χρηματοδότηση για την περίοδο 2021-2027, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί έγκριση για να αξιοποιήσει κονδύλια που λαμβάνει από το πρόγραμμα Διαχείριση συνόρων και πολιτικής θεωρήσεων (Border Management and Visa Policy) της DG Home για την ανέγερση 80 επιπλέον χιλιομέτρων του τείχους στον Έβρο (28 χιλιόμετρα έχουν ήδη ανεγερθεί). Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, στο περιθώριο του International Migration Review Forum (η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 10.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Μιλώντας στο φόρουμ, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ευθυγραμμιζόμενη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι «η στρατηγική μας σώζει ζωές».

Απαντώντας εμμέσως στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, μίλησε για «παραπληροφόρηση που διασπείρεται με πολιτικές σκοπιμότητες». Η μετανάστευση «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γεωπολιτικά κέρδη», είπε ο υπουργός, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση που συνομολόγησε το 2016 με την Ε.Ε., «θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο στο Αιγαίο και τα χερσαία σύνορα». Η Ελλάδα, τόνισε, «έχει επωμιστεί δυσανάλογο μέρος του βάρους εδώ και πολλά χρόνια» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «τα κράτη-μέλη δεν μπορούν πλέον να διαχειρίζονται την πίεση μόνα τους».

Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Μηταράκης, έχει επωμιστεί δυσανάλογο μέρος του βάρους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το αντικείμενο της συνάντησης με την κ. Γιόχανσον θα ήταν πτυχές του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, για το οποίο η πρόταση της Κομισιόν εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2020. Κοινοτικές πηγές της Επιτροπής αναφέρουν στην «Κ» ότι στα ζητήματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τείχη και φράχτες η θέση της Κομισιόν «είναι καλά εδραιωμένη».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει το πράσινο φως για χρήση κοινοτικών κονδυλίων για την ανέγερση τειχών και φραχτών στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων. Η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε επιμείνει τότε ότι δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τέτοια έργα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε διαφωνήσει ανοιχτά μαζί της, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση