Του Βασίλη Νέδου
Στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη έφθασαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της Αθήνας και συγκεκριμένα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κίνησε διαδικασίες για την πραγματοποίηση διαβήματος και άμεση ενημέρωση συμμάχων και εταίρων. Η πτήση έγινε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης 18 Μαΐου και καταγράφηκε στη λίστα των παραβιάσεων από το ΓΕΕΘΑ.
Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε χθες ότι καταδικάζεται «με τον πιο έντονο τρόπο η πρωτοφανής παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων». Το υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», την οποία και εντάσσει στην ευρύτερη προσπάθεια της Τουρκίας «να προβάλει τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου». Από το ΥΠΕΞ υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και για το ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων, σημειώνοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη συνοχή του Βορειοατλανικού Συμφώνου και απειλεί την Ε.Ε. Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γ.γ. του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ δόθηκαν και οδηγίες για την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, καθώς επίσης της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Τις επόμενες ημέρες το θέμα θα τεθεί και σε υψηλότερο επίπεδο, πάντα εντός των διπλωματικών ορίων.
Αυστηρό διάβημα και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων από την Αθήνα - Οι παραβιάσεις θεωρούνται αντίδραση στον αναβαθμισμένο ρόλο της πόλης για το ΝΑΤΟ, αλλά και στο ενεργειακό πεδίο.
Η χθεσινή κινητοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μάλλον γραφειοκρατική αντιμετώπιση των παραβιάσεων, οι οποίες άλλωστε καταγράφονται σε καθημερινή βάση και ανακοινώνονται από το ΓΕΕΘΑ. Η πτήση τουρκικών F-16 σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, όπου ακόμα και αυτή τη στιγμή το λιμάνι χρησιμοποιείται για την αποστολή δυνάμεων προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται πλέον εκτεθειμένα στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, υποδηλώνει ότι η Αγκυρα δεν λογαριάζει καθόλου την ανάγκη διατήρησης μιας συνεκτικής εικόνας της Συμμαχίας, ακόμα και εν μέσω γενικότερης κινητοποίησης.
Κυρίως, όμως, εκφράζει με έναν διαφορετικό τρόπο και την ενόχληση για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε παρακαμπτήρια οδό των Δαρδανελλίων για τη μετακίνηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων αλλά και σε ενεργειακό κόμβο για τη προώθηση –εν καιρώ– LNG προς τις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Η σημασία της Αλεξανδρούπολης έχει υπογραμμιστεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το σύνολο των Αμερικανών αξιωματούχων που ασχολήθηκαν με την Ελλάδα, ενώ εντάχθηκε και στη συνολικότερη παρουσίαση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις ομιλίες του τόσο ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και την Τρίτη μπροστά στους βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο.