ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομολόγησε ο Φ. Τζόρτζι: Τι λέει για την Εύα και ποιους «καίει»

Εμπλοκή στο Qatargate παραδέχτηκε ο σύντροφος της Καϊλή

Kathimerini.gr

Ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέτσκο Τζιόρτζι, όπως μεταδίδουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.

Κατά τη χθεσινή του ακρόαση ενώπιων των βελγικών δικαστικών αρχών, ο Τζιόρτζι ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, ότι ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε διασυνδέσεις τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».

H ιταλική Repubblica αναφέρει ότι «ο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά από τον εισαγγελέα, ομολόγησε ότι λειτούργησε παρανόμως και ζήτησε συγγνώμη».

Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγός του, Εύα Καϊλή. «Πρέπει να είναι κοντά στην κόρη μας», δήλωσε σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα. Yπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή θα ληφθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στους λόγους της εμπλοκής του, ο 35χρονος Τζιόρτζι φέρεται να είπε απλά: «Το έκανα για χρήματα, που δεν τα είχα ανάγκη».

 

Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Soir», απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Ποια άλλα πρόσωπα «δείχνει» ο Τζιόρτζι

Οι ομολογίες του Τζιόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: τον Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζιόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Τζιόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Παντσέρι.

Μελόνι: «Άπλετο φως στην υπόθεση»

Σήμερα το πρωί, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ότι «όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί ανησυχία» και πρόσθεσε ότι «πρεπει να υπάρξει μια σε βάθος αντίδραση, χωρίς ευνοϊκές μεταχειρίσεις, διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης και των εθνών μας».

«Θα ζητήσουμε να ρίξουν άπλετο φως στα όσα συμβαίνουν», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Περίμεναν να βρουν περισσότερα χρήματα

Εκτενείς αναφορές στο Qatargate κάνει ο ευρωπαϊκός Τύπος τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ, νέες πληροφορίες και αναλύσεις. Από τις υποκλοπές που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, οι Αρχές είχαν καταλάβει ότι ο πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντόνιο Παντσέρι είχε στο σπίτι μετρητά, ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η ιταλική Repubblica.

Τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τη δωροδοκία του ιδίου, αλλά για να «λαδωθούν» οι μηχανισμοί του Ευρωκοινοβουλίου και να υλοποιηθούν οι επιθυμίες του Κατάρ (και πιθανώς και του Μαρόκου): καθησυχαστικές δηλώσεις, φιλικές νομοθετικές πράξεις.

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πως αυτό ήδη συνέβη, γιατί, με βάση τους υπολογισμούς που είχαν κάνει, περίμεναν ότι τουλάχιστον στο σπίτι του Παντσέρι θα βρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που βρήκαν. Είναι πιθανό ότι τα υπόλοιπα δόθηκαν στους παραλήπτες τους τις τελευταίες εβδομάδες. Αντιθέτως, δεν είχαν αρχικά σκοπό να ερευνήσουν το σπίτι της Καϊλή. Αποφάσισαν τη σύλληψή της σε δεύτερο χρόνο, λόγω του αυτόφωρου χαρακτήρα του αδικήματος.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, το Βέλγιο επιδιώκει να εκδοθούν στη χώρα τόσο η σύζυγος του Παντσέρι όσο και η κόρη του, τα σπίτια των οποίων στην Ιταλία έχουν ήδη ερευνηθεί.

Στο μεταξύ, η ομάδα των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, S&D, στην οποία ανήκε και η Καϊλή, έχει ζητήσει από πολλά μέλη της να παραιτηθούν όσο διαρκούν οι έρευνες. Το πρακτορείο διευκρινίζει, πάντως, πως η Καϊλή διατηρεί τον τίτλο της ευρωβουλευτού, αφού η ανάκλησή του μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εθνικής, ελληνικής στην προκειμένη περίπτωση, νομοθεσίας.

Παράλληλα, το Κατάρ εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την Καϊλή, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις πληροφορίες για σχέσεις της Ντόχα με την Ελληνίδα πολιτικό.

«Βrangelina της Ευρωβουλής»

To γερμανικό περιοδικό Focus γράφει πως «ο λογαριασμός της Καϊλή στο Instagram έβριθε λαμπερών φωτογραφιών, σαν και αυτές που δημοσιεύουν πλούσια IT-girls, αστέρες του κινηματογράφου ή της μουσικής. Ολα πήγαιναν καλά γι’ αυτήν τη σοσιαλδημοκράτισσα από την οικονομικά αδύναμη Ελλάδα και ήθελε να το δείξει σε όλο τον κόσμο». Βrangelina της Ευρωβουλής αποκαλεί το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι η Ostfriesen-Zeitung.

To γαλλικό Courrier International αναρωτιέται κατά πόσον η υπόθεση θα σημάνει το τέλος της ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς, ενώ το ευρωπαϊκό Politico, το οποίο αποκαλεί την Καϊλή «μαζορέτα των κρυπτονομισμάτων», εκτιμά πως το σκάνδαλο ενθαρρύνει τον ευρωσκεπτικισμό ακροδεξιών ηγετών, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X