ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Προφυλακιστέο» το Qatargate – Την άλλη εβδομάδα η απόφαση για την Καϊλή

Σε ρυθμό αστυνομικού – δικαστικού θρίλερ συνεχίζει να κινείται η βελγική πρωτεύουσα και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη, με τις αποκαλύψεις γύρω από το Qatargate να πληθαίνουν

Σε ρυθμούς επικείμενων δικαστικών εξελίξεων συνεχίζει να κινείται η βελγική πρωτεύουσα και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη, με τις αποκαλύψεις γύρω από το Qatargate να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ οι μέχρι τώρα βασικοί κατηγορούμενοι παραμένουν, στην πλειονότητά τους, υπό κράτηση.

Προφυλακιστέοι παραμένουν: ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Ιταλός πρώτην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της εισαγγελίας Βρυξελλών.

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου (Chambre du Conseil)», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Η εισαγγελία αναφέρει ειδικότερα ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των κ.κ. Φραντσέσκο Τζόρτζι και Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (το όνομα του Λούκα Βιζεντίνι είχε μπει κατά λάθος στην πρώτη σχετική ανακοίνωση και εν συνεχεία δόθηκε στη δημοσιότητα διόρθωση), ενώ ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού».

Ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα ήταν επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης No Peace Without Justice, ενώ ο Αντόνιο Παντσέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής, άλλοτε επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα τελευταία χρόνια επικεφαλής της ΜΚΟ Fight Impunity.

Αναφορικά με την Εύα Καϊλή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ότι «η κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου».

Καταλήγοντας, η εισαγγελία επισημαίνει ότι «προς όφελος της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

Με τα νέα δεδομένα, η κυρία Καϊλή παραμένει, λοιπόν, υπό κράτηση έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου.

Η βελγική αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα χρήματα (1,5 εκατ. ευρώ) που βρήκαν οι αρχές κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τις περασμένες ημέρες στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, τα χρήματα αυτά βρέθηκαν στο σπίτι της κυρίας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι αλλά και στην κατοχή του Αλέξανδρου Καϊλή, πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ο συνήγορος της κυρίας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που καθαιρέθηκε την Τρίτη από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και έχει ήδη τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ και S&D, μεταφέρει το βάρος των ευθυνών αναφορικά με τη φερόμενη ως ευνοϊκή στάση των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του Κατάρ στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, στην Κομισιόν και στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο συνδέεται με το Κατάρ, «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της […] δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων», διαβεβαίωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι «αθώα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως εκείνη αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφούς της στην Ευρωβουλή που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή και έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ, είπε πως «η απόφαση να επισκεφθεί το Κατάρ δεν ήταν προσωπική της, ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αναφορικά με τις τοποθετήσεις της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μπορώ να τονίσω πολύ ξεκάθαρα ότι ο ύπατος εκπρόσωπος – αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ», τόνισε σήμερα, υπό μορφή απάντησης, ο εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, απορρίπτοντας έτσι κάθε σχετική κατηγορία.

Το αστυνομικό/δικαστικό θρίλερ που «παίζεται» ωστόσο τα τελευταία 24ωρα με το φόντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και το Κατάρ (με «κακή ταινία του Netflix» παρομοίασαν όσα σκανδαλώδη είχαν προηγηθεί οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση), όπως φαίνεται πρόκειται να έχει συνέχεια σε τουλάχιστον σε δύο επίπεδα. Όσοι ήδη κατηγορούνται στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης θα συνεχίσουν, προφανώς, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράλληλα ωστόσο, μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο της ιδίας υπόθεσης για την οποία οι έρευνες συνεχίζονται.

Τα βλέμματα στρέφονται, πια, στη συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να παραχωρήσει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X