ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Qatargate: Οι προφυλακίσεις και η αναβολή για Καϊλή

Τι ξέρουμε έως τώρα για τις έρευνες

Γιάννης Σουλιώτης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στις 22 Δεκεμβρίου, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά για τη συνέχιση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή. Οι δεκάδες δημοσιογράφοι που είχαν πολιορκήσει από νωρίς χθες το πρωί την αίθουσα στο πρώτο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου (Palais de Justice), όπου ήταν προγραμματισμένη η ακρόαση των τεσσάρων συλληφθέντων για την υπόθεση διαφθοράς, ενημερώθηκαν λίγο μετά τις 2 μ.μ. ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αναβολής. Οι δικηγόροι της έφυγαν από άλλη έξοδο, προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις τουλάχιστον 50 κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που τους περίμεναν. H ίδια η Καϊλή πιθανολογείται ότι δεν μετακινήθηκε από τις φυλακές του Αρεν (Haren), όπου κρατείται.

Δείχνουν τον Τζόρτζι

Επρόκειτο για σαφή ένδειξη ότι επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την ομάδα των «τριών» συγκρατούμενών της, προσδοκώντας να τύχει διαφορετικής και σίγουρα ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. Νωρίτερα, εξάλλου, μέσω του Ελληνα ποινικολόγου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η οικογένεια της Εύας Καϊλή είχε επιχειρήσει να εμφανίσει τον επίσης κρατούμενο σύζυγό της, Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, ως υπεύθυνο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

Ανοίγοντας την πόρτα της δικαστικής αίθουσας, που από νωρίς το πρωί παρέμενε απροσπέλαστη, ένας Βέλγος αστυνομικός με μπλε στολή και δίκοχο καπέλο φώναξε στους δημοσιογράφους: «Μπορείτε να αποχωρήσετε, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Κατηγορούμενοι και δικηγόροι έχουν αποχωρήσει».

Προφυλακίστηκαν ο Ιταλός σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο συμπατριώτης του, πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι.

Χάρη σε μια Φλαμανδή δημοσιογράφο, έμπειρη στο δικαστικό ρεπορτάζ, έγινε γνωστό ότι αντίθετα με την Εύα Καϊλή οι τρεις άνδρες συλληφθέντες είχαν παραστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου. Ενημερώθηκαν για το εις βάρος τους κατηγορητήριο, τοποθετήθηκαν επ’ αυτού και αποχώρησαν.

Το απόγευμα, η Εισαγγελία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ο Τζόρτζι όπως και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, ενώ ο τρίτος συλληφθείς, λομπίστας Νικολό Φίγκο Ταλαμάνγκα, αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι».

Η έρευνα

Κι ενώ αυτά διαδραματίζονταν στο δικαστικό μέγαρο, στην αίθουσα σύνταξης της βελγικής εφημερίδας Le Soir, που πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις, επικρατούσε αναβρασμός. Οχι για την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά διότι είχαν καταφέρει να δέσουν ένα ρεπορτάζ σχετικά με το πώς και πότε ξεκίνησε η έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη του Qatargate. Τους συναντήσαμε στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας και μας μίλησαν γι’ αυτό που αργότερα δημοσιοποίησαν μέσω της ιστοσελίδας τους.

Ηταν το 2021 όταν η βελγική υπηρεσία πληροφοριών έθεσε στο στόχαστρό της τον Αντόνιο Παντσέρι, ως ύποπτο για διασυνδέσεις με τρίτη χώρα που επιδίωκε να επηρεάσει τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών του Βελγίου και της Ε.Ε. Πραγματοποίησε, δε, μυστική έρευνα σε διαμέρισμα που διατηρούσε στις Βρυξέλλες, μέσα στο οποίο βρήκε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά.

Ακολούθησαν μυστικές έρευνες με τη συνδρομή ακόμη πέντε μυστικών υπηρεσιών χωρών-μελών της Ε.Ε. –δεν ήταν η ΕΥΠ ανάμεσά τους– και μόνο τον Ιούλιο του 2022 και ενώ είχε συγκεντρωθεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, τη σκυτάλη της έρευνας πήρε η βελγική αστυνομία – το γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς (OCRC).

Το χθεσινό βράδυ βρήκε τις Βρυξέλλες σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, με τον υδράργυρο στους -5 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από την πόλη μπορούσε κανείς να διακρίνει τον ήχο ελικοπτέρων της αστυνομίας που περιπολούσαν ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα. Οι Μαροκινοί μετανάστες που ζουν στην πόλη ήταν καρφωμένοι στις τηλεοράσεις για τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας τους με αντίπαλο τη Γαλλία. Ενα σκάνδαλο που βαφτίστηκε Qatargate και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ εκτυλίσσονται παράλληλα.

Περίμεναν να βρουν περισσότερα χρήματα

Εκτενείς αναφορές στο Qatargate κάνει ο ευρωπαϊκός Τύπος τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ, νέες πληροφορίες και αναλύσεις. Από τις υποκλοπές που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, οι Αρχές είχαν καταλάβει ότι ο πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντόνιο Παντσέρι είχε στο σπίτι μετρητά, ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η ιταλική Repubblica.

Τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τη δωροδοκία του ιδίου, αλλά για να «λαδωθούν» οι μηχανισμοί του Ευρωκοινοβουλίου και να υλοποιηθούν οι επιθυμίες του Κατάρ (και πιθανώς και του Μαρόκου): καθησυχαστικές δηλώσεις, φιλικές νομοθετικές πράξεις. Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πως αυτό ήδη συνέβη, γιατί, με βάση τους υπολογισμούς που είχαν κάνει, περίμεναν ότι τουλάχιστον στο σπίτι του Παντσέρι θα βρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που βρήκαν. Είναι πιθανό ότι τα υπόλοιπα δόθηκαν στους παραλήπτες τους τις τελευταίες εβδομάδες. Αντιθέτως, δεν είχαν αρχικά σκοπό να ερευνήσουν το σπίτι της Καϊλή. Αποφάσισαν τη σύλληψή της σε δεύτερο χρόνο, λόγω του αυτόφωρου χαρακτήρα του αδικήματος.

 

Οχημα της αστυνομίας φτάνει στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών. Οι Αρχές υποθέτουν ότι ο Παντσέρι έχει μοιράσει χρήμα σε παράγοντες της Ενωσης.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, το Βέλγιο επιδιώκει να εκδοθούν στη χώρα τόσο η σύζυγος του Παντσέρι όσο και η κόρη του, τα σπίτια των οποίων στην Ιταλία έχουν ήδη ερευνηθεί. Στο μεταξύ, η ομάδα των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, S&D, στην οποία ανήκε και η Καϊλή, έχει ζητήσει από πολλά μέλη της να παραιτηθούν όσο διαρκούν οι έρευνες. Το πρακτορείο διευκρινίζει, πάντως, πως η Καϊλή διατηρεί τον τίτλο της ευρωβουλευτού, αφού η ανάκλησή του μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εθνικής, ελληνικής στην προκειμένη περίπτωση, νομοθεσίας. Παράλληλα, το Κατάρ εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την Καϊλή, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις πληροφορίες για σχέσεις της Ντόχα με την Ελληνίδα πολιτικό.

«Βrangelina της Ευρωβουλής»

To γερμανικό περιοδικό Focus γράφει πως «ο λογαριασμός της Καϊλή στο Instagram έβριθε λαμπερών φωτογραφιών, σαν και αυτές που δημοσιεύουν πλούσια IT-girls, αστέρες του κινηματογράφου ή της μουσικής. Ολα πήγαιναν καλά γι’ αυτήν τη σοσιαλδημοκράτισσα από την οικονομικά αδύναμη Ελλάδα και ήθελε να το δείξει σε όλο τον κόσμο». Βrangelina της Ευρωβουλής αποκαλεί το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι η Ostfriesen-Zeitung.

To γαλλικό Courrier International αναρωτιέται κατά πόσον η υπόθεση θα σημάνει το τέλος της ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς, ενώ το ευρωπαϊκό Politico, το οποίο αποκαλεί την Καϊλή «μαζορέτα των κρυπτονομισμάτων», εκτιμά πως το σκάνδαλο ενθαρρύνει τον ευρωσκεπτικισμό ακροδεξιών ηγετών, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση