Του Βασίλη Νέδου
Την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αίγυπτο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στο Κάιρο όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ακόμη ότι συζήτησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η παρουσία αιγυπτιακών Σινούκ κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου 2024, με σκοπό την ενίσχυση των εναερίων μέσων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιπυρική περίοδο, όπως έγινε άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας από τον κ. Δένδια και οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και εταίρους είναι εντατικές τους τελευταίους μήνες.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν, επίσης, ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που έγινε νωρίτερα δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι λίγο μετά την επανεκλογή του στις εκλογές που έγιναν στην Αίγυπτο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Συμφωνία – παράδειγμα»
Ο κ. Δένδιας, μετά τις επαφές που είχε στο Κάιρο (προτού αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια όπου συναντήθηκε με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄) έκανε και ορισμένες γενικότερες αναφορές στις στενές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας ότι το 2020, τότε ως υπουργός Εξωτερικών, είχε υπογράψει με τον Σάμεχ Σούκρι τη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμφωνία αυτή, είπε, «αποτελεί παράδειγμα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και βοήθησε στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Υπογράμμισε δε «τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που κι εμείς, η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο».
Οι προκλήσεις
Οι κ. Δένδιας και Ζάκι συνομίλησαν, επίσης, και για τις περιφερειακές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην περιοχή αυτή την εποχή και συγκεκριμένα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τη Λιβύη, κρίσεις στις οποίες το Κάιρο έχει πρωτεύοντα ρόλο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, στη διεύρυνση του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικών ασκήσεων, είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσω του πλαισίου τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην ενημέρωση που έκανε μετά τις επαφές του κ. Δένδια με τον κ. Σίσι, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, Αχμεντ Φάχμι, σημείωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογική επικράτηση του προέδρου της Αιγύπτου, αναφερόμενος και στον γενικότερα σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην περιοχή.