ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική αντιπαράθεση για την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου και η αρχική δήλωση του επικεφαλής της «Νίκης» που άνοιξε το θέμα

Kathimerini.gr

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή το καλλιτεχνικό έργο της ροζ ελληνικής σημαίας της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, το οποίο εκτίθετο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, και την απόφαση απόσυρσής του κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την εν λόγω απόφαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Γεραπετρίτη καλώντας τον «να αφήσει την τέχνη στην ησυχία της», αφού, όπως είπε, «δεν μπορεί να υποκλιθεί μπροστά της».

 

«Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα – από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα “υποκλινόμενη” –κυριολεκτικά και μεταφορικά– διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και ανάρτησε φωτογραφία από έργο τέχνης το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια και απεικονίζει την αστερόεσσα με τα χρώματα της παναφρικανικής σημαίας (πράσινο – κόκκινο – μαύρο). «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της» συμπλήρωσε ο κ. Κασσελάκης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για ακροδεξιές πρακτικές που καλύπτει και κανονικοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει τα πάντα για να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά λογική και έρχεται να λειτουργήσει ως ιεροεξεταστές» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο πρόεδρος της “Νίκης” καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου έργου και ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει να αποσυρθεί από την έκθεση».

 

Επισήμανε, επίσης, ότι η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο προξενείο στη Νέα Υόρκη έγινε στόχος επιθέσεων από ακροδεξιούς και προσέθεσε πως πρόκειται για «ένα έργο που έχει ως στόχο τον σχολιασμό των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας συγκεντρώνει τα πυρά διαφόρων σκοταδιστικών κύκλων».

«Προφανώς και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συντελεστές της έκθεσης, απαιτείται μια ουσιαστική κινητοποίηση ενάντια σε αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές που καλύπτει και κανονικοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση αντί να κυνηγάει ένα έργο τέχνης, να κάνει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το θέμα, σημείωσε: «Προφανώς, πάντοτε, προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα, είναι ιερά. Ενα από αυτά είναι η σημαία μας. Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους μας και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε».

 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αναδείξει ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είχε πει χαρακτηριστικά επιδεικνύοντας το εν λόγω έργο τέχνης. Ο κ. Νατσιός είχε κάνει λόγο για «κουρέλι» και για μια σημαία που «αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X