ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς αξιολογεί το Μαξίμου το «όχι» Σαμαρά και τις ενστάσεις βουλευτών

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Με τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει το «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία και να καταψηφίζει την επίμαχη τροπολογία για το μεταναστευτικό, πέρασε χθες στη Βουλή –με διευρυμένη πλειοψηφία– η εν λόγω τροπολογία που προκάλεσε από την περασμένη Παρασκευή ενδοκυβερνητικό σεισμό.

Ο κ. Σαμαράς με την επιλογή του να καταψηφίσει τη διάταξη και όχι απλώς να απέχει έδειξε πως οι προτροπές των κυβερνητικών στελεχών περί αναγκαιότητας της τροπολογίας δεν τον έπεισαν και θέλησε με την ψήφο του να καταδείξει εμπράκτως τη διαφωνία του.

Χαρακτηριστικό είναι πως αφότου ψήφισε έκανε το εξής σχόλιο προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε».

Με μόλις 13 λέξεις ο κ. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα, ενώ με τη φράση «όποιος κατάλαβε, κατάλαβε» δείχνει πως δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την άποψη που εξέφρασε την Παρασκευή και παράλληλα πως κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έχουν… καταλάβει.

Δεδομένου πάντως ότι η τροπολογία ανήκει πλέον στο παρελθόν, το ερώτημα είναι πώς μεταφράζεται η στάση του κ. Σαμαρά για το μέλλον. Η λέξη «χρέος» που χρησιμοποίησε στη σύντομη τοποθέτησή του έχει συγκεκριμένο φορτίο και δείχνει πως ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να μπει κάτω από κομματικά «πρέπει» όταν θεωρεί πως κάτι αντίκειται στις απόψεις του και σε όσα πρεσβεύει. Συνεπώς η κριτική του προς την κυβέρνηση μπορεί να επαναληφθεί και στο μέλλον όταν το κρίνει σκόπιμο.

Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν πως η κομματική πειθαρχία που επέβαλαν είχε αποτέλεσμα.

Οι τουλάχιστον οκτώ βουλευτές που είχαν εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά τις αντιρρήσεις τους για την τροπολογία την ψήφισαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αφού έτσι όρισε το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε, καθώς η διαφοροποίηση Σαμαρά και η δημόσια ή σιωπηλή αντίδραση μερίδας βουλευτών καταγράφηκε ως μια εσωκομματική αντιπολίτευση, για πρώτη φορά από το 2019 με τέτοιο τρόπο.

Το πού μπορεί να πάει και αν πάει κάπου αυτή η εσωκομματική αντιπολίτευση θα φανεί. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει πως εντός της θητείας του θα έρθει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Το γεγονός πάντως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψήφισε σύσσωμη την τροπολογία για το μεταναστευτικό δημιουργεί έξτρα κινδύνους για το μέλλον, καθώς μερίδα βουλευτών θεωρεί πως εξάντλησε τις αντοχές της με την ψήφιση της τροπολογίας και δεν μπορεί να βάλει για δεύτερη φορά «νερό στο κρασί της». Στο Μαξίμου γνωρίζουν αυτή την πτυχή και αναπόφευκτα υπάρχει προβληματισμός για την τροπή που πήρε το θέμα της τροπολογίας.

Η παραδοχή Σκέρτσου πως έγινε κακός επικοινωνιακός χειρισμός δείχνει πως στο μέλλον το Μαξίμου δεν θα επαναλάβει το λάθος να ανακοινώνει κάτι τόσο ευαίσθητο χωρίς διαβούλευση. Οσον αφορά την κομματική πειθαρχία για την οποία έγινε πολύς λόγος, η απάντηση πηγών του Μαξίμου είναι πως σε κάθε νομοσχέδιο υπάρχει κομματική πειθαρχία, εκτός αν ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό. Συνεπώς το μήνυμα προς τους βουλευτές είναι σαφές.

262 «ναι» παρά το πολεμικό κλίμα

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Με την ευρύτατη πλειοψηφία των 262 θετικών ψήφων έναντι 32 «κατά» –από τον πρώην πρωθυπουργό και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης– και με ένα «παρών» –της προερχόμενης από την Πλεύση Ελευθερίας, ανεξάρτητης Αρετής Παπαϊωάννου–, η εθνική αντιπροσωπεία ενέκρινε χθες, όπως αναμενόταν, την τροπολογία.

Οπως επίσης αναμενόταν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν τη διαφοροποίηση Σαμαρά και τις πληροφορίες περί διαφοροποίησης και άλλων «γαλάζιων», με στόχο να αναδείξουν εσωκομματικό πρόβλημα στην κυβερνώσα πλειοψηφία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της επίμαχης ρύθμισης.

Πέραν όμως τούτου, η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και για την τακτική της νομοθέτησης μέσω τροπολογιών είτε άσχετων προς τα νομοσχέδια στα οποία εντάσσονται είτε με τη μορφή «ερανιστικού» πολυνομοσχεδίου, όπως αυτό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που από χθες συζητείται και σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφηκε χθες σύγκρουση ειδικότερα για την τροπολογία η οποία αφορά τον Δήμο Αθηναίων και την «Ανάπλαση Α.Ε.», έπειτα από εντονότατες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη.

Ως προς το θέμα της τροπολογίας για τους μετανάστες και την κατάσταση στο εσωτερικό της Ν.Δ., εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Θεοδώρα Τζάκρη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι λοιπόν για εσάς ο κ. Σαμαράς ένας τελειωμένος ακροδεξιός που απολαμβάνει ασυλίας; Είναι ένας ισχυρογνώμων απόμαχος; Ή μήπως είναι ένας χρήσιμος ενεργός συμπαίκτης;». Απαντώντας εκ μέρους της Ν.Δ. η κ. Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε: «Επειδή άκουσα την κ. Τζάκρη να κόπτεται για την ενότητα της Ν.Δ., θέλω να της θυμίσω ότι από τότε που ανέλαβε και γραμματέας της Κ.Ο. το κόμμα της έχει διασπαστεί δύο φορές, έχετε χάσει έντεκα βουλευτές».

Στα σχόλια από σχεδόν όλα τα κόμματα για τη διαφοροποίηση Σαμαρά, ακόμη και από τον πρόεδρο της Νίκης Δημ. Νατσιό, ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης κάποια στιγμή σημείωσε: «Η τροπολογία έχει προφανές πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ομως, δεν διστάζω και εγώ προσωπικά, που έχω και προσωπικό πολιτικό κόστος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση