ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Explainer: Τι φέρνει η έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελικόπτερα Blackhawk;

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η επίσημη αμερικανική απάντηση (Letter of Acceptance) για την πιθανή αγορά 35 τέτοιων ελικοπτέρων

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η επίσημη αμερικανική απάντηση (Letter of Acceptance) για την πιθανή αγορά 35 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk για τον ελληνικό στρατό, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ποσό που θα αναγράφεται στη LOA αναμένεται γύρω στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα 1,95 δισεκατομμύρια της μελέτης που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κόστος και διαμόρφωση

Η Αθήνα κινήθηκε γρήγορα, αποστέλλοντας επίσημο αίτημα (LoR for LoA) στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη προκειμένου να δεσμεύσει 24+11 ελικόπτερα από το συμβόλαιο του αμερικανικού στρατού με την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky. Στο συμβόλαιο Multi-Year X, με το οποίο προμηθεύονται οι Αμερικανοί τα Black Hawk, το κόστος ανά μονάδα, χωρίς τους κινητήρες και τις επικοινωνίες, ανέρχεται σε περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος των κινητήρων και των συστημάτων που θα εγκατασταθούν ώστε το ελικόπτερο να γίνει επιχειρησιακό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, με την τελική τιμή μονάδας να υπολογίζεται σε περίπου 24 εκατ. δολάρια.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει όλες τις πιθανές διαμορφώσεις του ελικοπτέρου, αλλά και πληθώρα συστημάτων, όπως δορυφορικές επικοινωνίες, κάμερες με καταδείκτες, διάφορα συστήματα αυτοπροστασίας, οπλισμό και εξαρτήματα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ακόμη και σε περιβάλλον μάχης (SAR & C-SAR). Ωστόσο, το πακέτο που αναμένεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά για τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού δεν θα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα συστήματα. Πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, αναφέρουν ότι η Αθήνα προσανατολίζεται στην απόκτηση των ελικοπτέρων σε διαμόρφωση «Utility», δηλαδή γενικής χρήσης για τη μεταφορά προσωπικού, και σε δεύτερο χρόνο θα αγοραστούν τα απαραίτητα απάρτια για τη μετατροπή τουλάχιστον τεσσάρων Blackhawk σε ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων.

Σε αυτά θα εγκατασταθεί πακέτο αυτοπροστασίας με αντίμετρα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, πολυβόλα Μ-134 Minigun, ρουκέτες, αλλά και θωράκιση ώστε να επιχειρούν σε περιβάλλον απειλών. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στην «Κ» ότι η τελική απάντηση των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό όπλων που δύναται να εγκατασταθούν και σε άλλα UH-60M (εκτός των τεσσάρων με διαμόρφωση ειδικών επιχειρήσεων), όπως τα εξάκαννα πολυβόλα Μ-134 με ρυθμό βολής από 2.000 έως 6.000 σφαίρες διαμετρήματος 7.62mm ανά λεπτό. Κατά τις ίδιες πηγές, συστήματα αυτοπροστασίας αναμένεται να προμηθευτούν και για τα ελικόπτερα γενικής χρήσης.

Επόμενα βήματα και χρονοδιάγραμμα

Αφού φτάσει στην Αθήνα η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξειδίκευσης της προμήθειας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Στη συνέχεια, οι σχετικοί φάκελοι θα πρέπει να εγκριθούν από το ΣΑΓΕ, το ΚΥΣΕΑ και το Κοινοβούλιο ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η διαδικασία κυλήσει χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα, τα πρώτα ελικόπτερα μπορούν να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού εντός του 2025, καθώς ήδη κατασκευάζονται, στο πλαίσιο του συμβολαίου που διατηρεί ο αμερικανικός στρατός με τη Sikorsky.

Στη σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν οι δύο πλευρές θα περιλαμβάνεται η απόκτηση των μέσων, η εκπαίδευση και η αρχική υποστήριξή τους, καθώς και η γραμμή ανταλλακτικών για τη διατήρηση των διαθεσιμοτήτων. Πηγές του ΓΕΣ τονίζουν την ανάγκη ανανέωσης του στόλου ελικοπτέρων της Α.Σ., που χρησιμοποιεί ακόμη τα θρυλικά UH-1 Huey.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και βάσει της προτεραιοποίησης των αναγκών των Γενικών Επιτελείων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει και η θέση της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που θα προκύψει από τις κρίσεις του Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση