ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Τι φέρνει το 2025 στις ένοπλες δυνάμεις

Στις προτεραιότητες βρίσκονται δράσεις για τη μέριμνα του προσωπικού καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα που θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Ποδαρικό στο 2025 με το βλέμμα στραμμένο στην υποστήριξη του έμψυχου και άψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων κάνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στις προτεραιότητες της νέας χρονιάς βρίσκονται δράσεις για τη μέριμνα του προσωπικού, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα παραιτήσεων που πλήττει συνολικά το στράτευμα αλλά κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα που θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το 2025 δικαίως θεωρείται χρονιά – ορόσημο για την άμυνα της χώρας αφού αναμένεται η παραλαβή της πρώτης αλλά και της δεύτερης FDI Belharra, με το Πολεμικό Ναυτικό να εντάσσει νέα φρεγάτα στον Στόλο ύστερα από 27 χρόνια. Εντός του πρώτου διμήνου πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα υπόλοιπα εξοπλιστικά, με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Δένδια για την «Ατζέντα 2030», το δωδεκαετές πλάνο για την πρόσκτηση νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, να τοποθετούνται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Παράλληλα, το βάρος της ηγεσίας αναμένεται να πέσει τόσο στους νέους φορείς, όπως το ΕΛΚΑΚ και το «υπερταμείο» που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων, όσο και στις νέες ειδικές μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ηλεκτρονικού πολέμου.

«Γκάζι» για τους εξοπλισμούς

Αναμφίβολα, τη μερίδα του λέοντος θα έχει η δημιουργία των δύο θόλων, αντιαεροπορικού και αντι-drone που ο Νίκος Δένδιας και τα γενικά επιτελεία τοποθετούν στην κορυφή της εξοπλιστικής πυραμίδας. Οπως πρόσφατα έγραψε η «Κ», η διακλαδική διοίκηση που θα χειρίζεται την αεράμυνα πρόκειται να συσταθεί εντός του Ιανουαρίου και μέχρι την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου προγραμματίζεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση των οπλικών συστημάτων που θα ενταχθούν στην αντιαεροπορική και την αντι-drone ομπρέλα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία προσανατολίζεται στην απόκτηση ισχυρών αντιαεροπορικών από την ισραηλινή αγορά, τα οποία θα διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια και ισχύ, ίσως μεγαλύτερη από εκείνη των BARAK MX που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Κύπρος. Στο πλέγμα της αεράμυνας θα συμμετέχουν τόσο οι φρεγάτες όσο και τα μαχητικά αεροσκάφη καλύπτοντας, όμως, διαφορετικούς τομείς, κυρίως περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ την προστασία των νησιών θα αναλάβουν ως επί το πλείστον τα νέα αντιαεροπορικά. Η ηγεσία θέλει τα πρώτα συστήματα να έρχονται στην Ελλάδα στις αρχές του 2026 και ο «θόλος» να τίθεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι τα μέσα του έτους.

Φρεγάτες, μαχητικά και τεθωρακισμένα

Οπως αναφέραμε, εντός του 2025 η Ελλάδα θα παραλάβει δύο φρεγάτες FDI Belharra, τις «Κίμων» και «Νέαρχος», και θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραγγελία της 4ης. Εξίσου σημαντικό ορόσημο, όμως, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ζήτημα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του πρώτου τριμήνου, με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να δηλώνει πρόσφατα «αισιόδοξη» για την έκβαση του προγράμματος. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό συγκεντρώνει δεδομένα για την αναβάθμιση των ΤΠΚ Super Vita και των Υποβρυχίων 214.

Το 2025 πρόκειται να βρει την Πολεμική Αεροπορία με 30 F-16 Viper, με το πρόγραμμα να μπαίνει ξανά στις ράγες χάρη στις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, ενώ τον Ιανουάριο θα προσγειωθεί στην Τανάγρα το 24ο και τελευταίο Rafale της 332 Μοίρας. Την ίδια στιγμή, το επιτελείο φαίνεται να επανεξετάζει το θέμα της πώλησης των Mirage 2000-5, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική πρόταση, ενώ, όπως πρόσφατα έγραψε η «Κ», ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στην απόκτηση όπλων για τα F-16 και τα F-35.

Η «Κ» πληροφορείται πως ο Στρατός Ξηράς θα εστιάσει κυρίως στα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, μέρος των οποίων σχεδιάζεται να μετατραπούν σε ΤΟΜΑ. Το ΓΕΣ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ισραηλινές εταιρείες, με τις εργασίες να γίνονται στον Βόλο. Για τα άρματα μάχης δεν υπάρχει προς το παρόν σχεδιασμός, άλλωστε ο ελληνικός στρατός διαθέτει το καλύτερο άρμα και σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο, εντός του 2025 πρόκειται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το πυραυλικό πυροβολικό με το ΓΕΣ να καταλήγει στο ισραηλινό PULS αλλά και για τη νέα φόρμα και εξάρτυση του μαχητή. Ακόμη, στις προτεραιότητες του επιτελείου βρίσκονται η αναβάθμιση του συστήματος εφεδρείας και οι αλλαγές στη θητεία που αποτελούν και κεντρική στρατηγική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Μέριμνα προσωπικού

Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η ανέγερση 1.000 κατοικιών για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα είναι έτοιμες το 2026. Στόχος του υπουργείου είναι με κάθε μετάθεση, τα στελέχη να λαμβάνουν και το κλειδί της νέας τους κατοικίας. Με την εκπνοή του 2024 ολοκληρώνεται και η πρώτη φάση του κλεισίματος στρατοπέδων και τον Ιανουάριο ξεκινά η δεύτερη που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου. Από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας πρόκειται να κατασκευαστούν ακόμη 4.000 κατοικίες.

Ακόμη, αναμένεται να αυξηθεί η νυχτερινή αποζημίωση και το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και επικινδυνότητας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή του επιδόματος Στόλου. Η αύξηση στις αποδοχές των στελεχών υπολογίζεται σε 15% – 25% ανάλογα με τον τύπο του πλοίου και τον βαθμό του προσωπικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση