Kathimerini.gr
Κέρδη για εργοδότες, εργαζομένους – μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχους εργαζομένους επίσης στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το 2025 με τη μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ, καθώς η μείωση κατά μισή μονάδα στις εισφορές εργοδότη και άλλη μισή στις εισφορές εργαζομένου θα εφαρμοστεί από τη μισθολογική περίοδο Ιανουαρίου 2025, κάτι που σημαίνει ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να παρακρατηθούν μικρότερες εισφορές και κατά συνέπεια να υπάρξει μια –μικρή– αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων. Μικρό, αλλά σημαντικό θα είναι το κέρδος και για το Δημόσιο, αφού ως εργοδότης θα «κερδίσει» από την καταβολή μικρότερων εισφορών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από τα περίπου 430 εκατ. ευρώ που εκτιμάται το κόστος της μείωσης των εισφορών κατά μία μονάδα, ένα μέρος θα επιστρέψει ως «κέρδος» στο κράτος.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε για την «Κ» ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ θα έχει όφελος μετά και τις κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών 3,24 ευρώ τον μήνα, ενώ το όφελος για τον εργοδότη θα είναι της τάξης των 4,15 ευρώ. Σε ετήσια βάση το κέρδος για τον χαμηλόμισθο ανέρχεται σε 45,36 ευρώ και για τον εργοδότη σε 58,1 ευρώ. Για κάποιον που αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ, σήμερα το κόστος για τον εργοδότη είναι 1.217,9 ευρώ τον μήνα, ενώ ο μισθωτός λαμβάνει στην τσέπη 820,29 ευρώ. Μετά τη μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα, ο μισθωτός θα λάβει στην τσέπη 823,89 ευρώ, ήτοι 3,8 ευρώ μηνιαία αύξηση και 53,2 ευρώ ετησίως, ενώ το κέρδος για τον εργοδότη θα είναι 5 ευρώ τον μήνα και 70 ευρώ τον χρόνο. Για κάποιον, τέλος, που αμείβεται με 2.000 ευρώ, το κόστος για τον εργοδότη είναι 2.445,08 ευρώ τον μήνα. «Καθαρά» ο μισθωτός σήμερα λαμβάνει 1.457,03 ευρώ, ενώ μετά τη μείωση των εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα δει τον μισθό του να αυξάνεται κατά 7 ευρώ τον μήνα (98 ευρώ τον χρόνο). Το κέρδος για τον εργοδότη μετά τη μείωση θα είναι της τάξης των 10 ευρώ τον μήνα και 140 ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα και με τις εγκυκλίους του ΕΦΚΑ, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθούν σε 35,16% από 36,16% σήμερα, εκ των οποίων 13,32% (από 13,87% τώρα) θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και 21,79% (από 22,35% τώρα) οι εργοδότες. Οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης για τους μισθωτούς είναι 7,10%, με βάση υπολογισμού τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Από το 7,10% οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορά 4,55% και 2,55% πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Με τη μείωση η εισφορά διαμορφώνεται από 1.1.2025 στο 6,10%, με 4,05% για τους εργοδότες και 2,05% για τους εργαζομένους. Ποσοστό 5,45% αφορά τις παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 3,80% τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% αφορά τις παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% τον εργοδότη.
Να σημειωθεί ότι η μείωση θα εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους συνταξιούχους εφόσον έχουν μισθωτή απασχόληση, με μικρότερη κράτηση κατά 0,5% στις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατούνται από τον μισθό τους. Στον αντίποδα, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις εισφορές των απασχολούμενων συνταξιούχων ως ελευθέρων επαγγελματιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ έχει ενεργοποιηθεί από 13/12/2024 η ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΕΦΚΑ «Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών», για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, παρέχοντας τη δυνατότητα υποβολής αίτησης/δήλωσης μεταβολής της ασφαλιστικής κατηγορίας για το έτος 2025. Για όσους δεν υποβάλουν αίτηση θα θεωρηθεί πως επιλέγουν να παραμείνουν στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που είναι και φέτος. Αλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών επιλέγει την πρώτη, φθηνότερη ασφαλιστική κατηγορία, με αρνητικές μελλοντικές συνέπειες στο ύψος των συντάξεων.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι με διάταξη που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι εισφορές των μη μισθωτών θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και όχι κατά τον δείκτη εξέλιξης μισθών, καθώς η αρμόδια επιτροπή δεν κατέληξε ακόμη στο πόρισμα για τον καθορισμό του. Ετσι, και το 2025 η αύξηση στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίου επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών θα είναι της τάξης του 2,7%.